domowe batoniki bounty


Po ostatniej dużej dawce serników i mazurków mam dla Was małe słodkie co nieco w karaibskich klimatach. Moje ulubione połączenie: rum i kokos oblane czekoladą czyli domowa podróbka słynnych batoników. Może wizualnie nie są przepiękne ale w smaku po prostu bomba!

Składniki na około 20 niedużych batoników:
  • 200 g wiórek kokosowych (najlepiej drobnych)
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 60 g cukru pudru
  • 3 łyżki rumu (lub więcej)
  • 80 g masła
  • 200 g czekolady (najlepiej pół na pół mleczna z deserową)
  • 2 łyżki mleka
Śmietankę i masło podgrzać w rondelku aż się połączą. Wsypać kokos, cukier puder i wlać  rum. Dokładnie wymieszać, wystudzić a następnie wstawić do lodówki na godzinę. Kiedy masa się schłodzi i będzie miała bardziej zwartą konsystencję formować batoniki. Układać je na kratce do studzenia. Czekoladę połamać i wlać do niej mleko. Rozpuścić nad parą, przestudzić. Za pomocą pędzelka posmarować batoniki. Odstawić, żeby czekolada zastygła. 

sernik królewski


Jeden z moich ulubionych serników a zarazem najprostszy, można by powiedzieć, że klasyczny.To taki przepis doskonały na każdą okazję. Dodaję do niego skórkę z pomarańczy, która zupełnie odmienia smak zwykłego sernika. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g masła
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
na masę serową:
  • 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka)
  • 2 łyżki mąki ziemniaicizanej
  • 5 jajek 
  • 120 ml oleju
  • 1 szklanka cukru pudru
  • skórka otarta z pomarańczy
Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, każdą zawinąć w folię i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Następnie dodać ser, mąkę ziemniaczaną,  olej i skórkę z pomarańczy. Krótko ale dokładnie zmiksować (długie ubijanie spowoduje, że sernik opadnie). Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Większą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno foremki wyścielonej wysoko papierem do pieczenia. Na ciasto wylać masę serową a na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50 minut. Sernik można wyjąć z pieca od razu po upieczeniu. Nie wymaga on studzenia przy uchylonych drzwiczkach. 

kakaowa babka nesquick



Dziś mam dla Was babkę inspirowaną rozpuszczalnym kakao dla dzieci. Wykorzystałam nasz stary rodzinny przepis na zebrę ale go zmodyfikowałam tak, że wyszło zupełnie nowe ciasto. Bardzo lubię tego typu ciasta, bo są puszyste, wilgotne i długo świeże. Babkę polałam polewą z mleka w proszku, która idealnie pasowała do kakaowego smaku. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na świąteczną babkę to zachęcam do skorzystania z tego, możecie upiec ją już dziś i przechowywać owiniętą w folię. 

Składniki na dużą babkę:
  • 5 jajek
  • 2 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki rozpuszczalnego kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • szklanka wody gazowanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
na polewę:
  • 75 g masła
  • 50 g mleka w proszku
  • 50 g cukru pudru
  • 25 g wrzątku
  • posypka czekoladowa

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania zacząć wsypywać cukier. Następnie dodać żółtka i ubić na białą gęstą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem i wsypać do masy jajecznej. Wlać olej, wodę gazowaną i wszystko razem zmiksować krótko na najniższych obrotach do połączenia składników. Foremkę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Wystudzić. 
Przygotować polewę: masło rozpuścić. Przez sitko dodać mleko w proszku i cukier puder, rozmieszać. Dodać wrzątek (jeśli będzie za gęste to dolać jeszcze trochę wrzątku). Polać babkę i posypać posypką czekoladową. 


źródło zdjęcia- StrefaUlubiona.pl



  Babkę upiekłam w foremce Nordic Ware, którą kupić możecie w sklepie Strefa Ulubiona pod tym linkiem: klik
Świetnie się sprawdziła do takiej dużej porcji ciasta, bo zawsze musiałam piec w dwóch mniejszych foremkach. Blaszka jest wykonana z aluminium, przez co jest lekka. Pokryto ją nie przywieralną powłoką, dzięki czemu ciasto łatwo z niej wychodzi.

mazurek pomarańczowy


Kolejny mazurek wielkanocny, tym razem jeszcze tańszy i szybszy do zrobienia. Mimo tego, że to tylko kruche ciasto i dżem pomarańczowy to całość jest bardzo smaczna. A do tego ładnie się prezentuje. 

Składniki:
na ciasto:
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • 4 łyżki dżemu pomarańczowego
  • kilka wiśni kandyzowanych
  • płatki migdałowe
Składniki ciasta zagnieść szybko, ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Kiedy będzie zimne rozwałkować je na stolnicy i wyciąć prostokąt. Z pozostałego ciasta lepić niewielki kulki, spłaszczać je i układać wokół prostokąta z ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut. Wystudzić. Posmarować dżemem. Na wierzchu ułożyć wiśnie i płatki migdałowe na kształt kwiatków. 

wielkanocne ciasteczka


Takie ciasteczka to bardziej świąteczna ozdoba niż deser ale oczywiście są zupełnie jadalne. Są proste do zrobienia ale wymagają sporo czasu i cierpliwości. Oczywiście mogą być udekorowane w dowolny sposób jaki tylko wyobraźnia nam podpowiada, ja nie mam specjalnych zdolności plastycznych ale mojej córeczce bardzo się podobały. 

Składniki:
na kruche ciasteczka:
  • 300 g mąki 
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
na dekoracje:
  • 1 białko
  • łyżka wódki
  • szklanka cukru pudru
  • barwniki spożywcze
  • pisaki spożywcze
  • jadalny marker (do robienia oczu )
Składniki ciasta zagnieść, ciasto owinąć folią, wstawić na godzinę do lodówki i schłodzić. Zimne ciasto rozwałkować i foremkami wycinać ciasteczka. Piec w 200*C kilka minut aż się zrumienią. Wystudzić. Białko utrzeć z cukrem pudrem i wódką. Podzielić na kilka miseczek i zawartość każdej zabarwić barwnikiem. Lukier przełożyć wo worka cukierniczego i najpierw obrysować nim kontury ciastek. Następnie pędzelkiem wypełnić resztę. Odstawić ciastka żeby lukier zastygł a dopiero wtedy rysować oczy. 

Ciasta jednej miski - słodkości, które nie pobrudzą kuchni




Kuchnia po przygotowaniu ciasta wcale nie musi wyglądać jak po przejściu tornada. Istnieje wiele smacznych i szybkich przepisów na słodkości, które nie wymagają wielu naczyń i pomocy kuchennych. Wystarczy jedna miska, ewentualnie garnek. Wiele z nich nie potrzebuje nawet miksera – wystarczy stołowa łyżka.

Murzynek z jednej miski
Tylko jedna miska i garnek – tylu naczyń wymaga przepis na murzynka. Garnek lub rondelek jest konieczny, by rozpuścić tłuszcz, który się następnie miesza z 1,5 szklanki cukru, mlekiem i 4 łyżkami kakao. Powstały syrop należy przelać do miski i wymieszać łyżką z 2,5 szklanki mąki oraz pozostałymi składnikami. Warto zostawić odrobinę masy z rondelka, by wykorzystać ją później jako polewę. Przepis na murzynka to nie jedyne rozwiązanie - wypróbuj także ciasto czekoladowe na bazie gorzkiej czekolady. Jej tabliczkę należy rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, dodać pół kostki margaryny, a następnie wmieszać w to 3 jajka, pół szklanki cukru i 3/4 szklanki mąki. Po dokładnym wymieszaniu wystarczy upiec w formie.
Owocowe ciasta jednej miski
Ciasta owocowe są najsmaczniejsze, gdy wykorzystuje się w nich świeże owoce. Nie znaczy to, że poza sezonem trzeba z nich zrezygnować – mrożone truskawki także się nadają, choć nie są tak aromatyczne. Jabłka z kolei są dostępne przez cały rok.
Proste i niewymagające dużo czasu jest ciasto maślankowe. Podstawowymi składnikami są mąka (3/4 szklanki), jajka (3 sztuki), olej, cukier (po 1/2 szklanki) i oczywiście maślanka (1 szklanka). Nie można zapomnieć o proszku do pieczenia lub sodzie oczyszczonej, dzięki którym ciasto wyrośnie. Jako urozmaicenie można dodać pokrojone w plasterki truskawki. 
Innym ciastem wymagającym tylko jednego naczynia jest ciasto cynamonowo-jabłkowe, mające wiele wariantów. Najbardziej aromatyczny bazuje na mące (1 1/2 szklanki), jajkach (3 sztuki), cukrze i oleju (po 1 szklance), a obowiązkowymi dodatkami są cynamon, kakao i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Należy dodać także proszek do pieczenia i sodę. Po dodaniu wszystkich składników ciasto musi odstać pół godziny. Dopiero po tym czasie masę dokładnie się miesza za pomocą łyżki. Jeszcze prostsze jest ciasto wymagające jedynie 4 jajek i 3/4 szklanki cukru, które należy ubić mikserem na pianę, oraz szklanki mąki i proszku do pieczenia. W celu dodania aromatu można dodać cynamon. Po wylaniu masy do formy na wierzchu należy ułożyć cienko pokrojone plasterki jabłka, a następnie posypać je ponownie cynamonem.
Ciasta wykonywane tylko w jednej misce to oszczędność czasu, ale także pieniędzy. Im mniej zmywania naczyń i kuchni, tym niższe zużycie wody, prądu i detergentów. Natomiast pod względem smaku ciasta te wcale nie ustępują skomplikowanym przepisom, wymagającym wielu naczyń.

mazurek z mlekiem w proszku


Prosty i szybki mazurek dla wielbicieli mleka w proszku. Co prawda nie jest przesłodzony ale mleko w proszku ma dość mdły smak dlatego dobrze jest je przełamać czymś kwaśnym. Dlatego pod mleczną polewę wyłożyłam cienką warstwę dżemu pomarańczowego. 

Składniki:
na ciasto:
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 50 g mleka w proszku
  • 50 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 25 ml wrzątku
  • 2 łyżki dżemu pomarańćzowego
dekoracja:
  • płatki migdałowe
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
Składniki ciasta wyłożyć na stolnicę, posiekać i zagnieść. Następnie ciasto rozwałkować, wyciąć spód o kształcie jaja. Z reszty ciasta zwinąć dwa wałeczki, zapleść je o siebie i ułożyć wokół spodu ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut, do zarumienienia ciasta. Wystudzić. Posmarować dżemem. Mleko w proszku wymieszać z cukrem pudrem. Wlać roztopione masło i wrzątek, szybko dokładnie zmiksować i wylać na ciasto. Odczekać aż zastygnie. Czekoladę rozpuścić nad parą, przełożyć do woreczka, odciąć końcówkę i wycisnąć na cieście kształt gałązek bazi. Końcówki płatków migdałowych zanurzać w czekoladzie i układać "bazie" na gałązkach z czekolady. 

babka z makiem


Wielkanoc tuż tuż a więc wszędzie pojawiają się już babki i mazurki. Ja postanowiłam w tym roku wypróbować kilka nowych przepisów, zwłaszcza na taka babkę, która chodziła mi już po głowie od jakiegoś czasu. Wyszła pyszna: wilgotna, w sam raz słodka a mak w niej przyjemnie chrupał. Okazała się smaczną odmianą od tradycyjnej babki piaskowej.

Składniki:
  • 6 jajek
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 3/4 szklanki suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli
  • lukier na wierzch 
Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i solą, przesiać.  Masło utrzeć na biało a następnie nadal ucierając dodawać cukier a później jajka. Kiedy masa będzie jednolita dodać mąki i mak. Krótko zmiksować. Przełożyć do foremki na babkę (metalową foremkę najpierw wysmarować masłem i wysypać mąką). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 45 minut, sprawdzając patyczkiem. Po wystudzeniu polukrować. 



mazurek z kajmakiem i czekoladą orzechową



Mazurek to obok babki i sernika tradycyjne wielkanocne ciasto. Ma być niski, bardzo słodki, kolorowo udekorowany i obowiązkowo musi mieć bakalie. Przez lata nie piekłam mazurków, jakoś tak się działo, że ustępowały miejsca innym wypiekom. W tym roku jednak naszło mnie na mazurki i będzie ich na pewno kilka. Robi się je bardzo fajnie, bo wystarczy kruche ciasto posmarować czekoladą lub dżemem i udekorować. Taki kolorowy mazurek będzie na pewno ładną ozdobą stołu. A co do tego konkretnego ciasta to smakuje trochę jak snickers- łączy w sobie orzechy, kajmak i czekoladę. Polecam zwłaszcza wielbicielom tego popularnego batonika. 

Składniki:
na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
na wierzch:
  • 75 g czekolady z orzechami 
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki masy kajmakowej
  • 2 łyżki kolorowych żelek
Mąkę, sól i cukier puder przesiać na blat. Dodać żółtko, masło i wszystko razem najpierw posiekać a następnie zagnieść.  Gotowe ciasto owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Kiedy będzie schłodzone rozwałkować je na podsypanym mąką blacie i wyciąć prostokąt. Przełożyć go na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Z reszty ciasta wyciąć małe kwiatuszki i ułożyć je wokół prostokąta z ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut aż do delikatnego zrumienienia. Wystudzić. Czekoladę połamać, zalać mlekiem i rozpuścić nad parą. Posmarować środek ciasta, zostawiając około centymetrowy margines. Kajmak przełożyć do szprycy i kiedy czekolada zastygnie ozdobić pozostawione boki wokół czekolady. Na wierzchu ułożyć żelki. 

sałatka "meksykański król imprezy"



Popularna ostatnio sałatka, która naprawdę zasługuję na miano króla imprezy. W smaku jest pikantna, bardzo pożywna a dodatek ostrych, chrupiących nachosów dodatkowo podkreśla jej smak. Nie jest to sałatka z gatunku szybkich i tanich ale na przyjęcia jak najbardziej warto się pokusić o jej zrobienie. Efekt murowany!

Składniki:
  • sałata lodowa
  • puszka kukurydzy
  • czerwona cebula
  • 3 pomidory
  • 300 g mięsa mielonego
  • puszka czerwonej fasoli
  • 300 g pieczarek
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • opakowanie nachos
  • sól, pieprz
  • ostra papryka
  • 2 łyżki oleju
Mięso podsmażyć z przyprawami, lekko posolić. Cebulę posiekać. Pieczarki podsmażyć z odrobiną soli. Jogurt wymieszać z majonezem. Sałatę lodową posiekać. Kukurydzę i fasolę przepłukać. Z pomidorów usunąć miękki środek, resztę pokroić w dużą kostkę. Na dnie miski ułożyć pomidory, następnie cebulę, sałatę, pieczarki, mięso, kukurydzę, fasolę i sos majonezowy. Na wierzchu sałatki ułożyć pionowo nachosy obkładając nimi miskę wokół na kształt korony. Resztę połamać i wysypać na wierzch sałatki. 


kapusta po zbójnicku

 


Taka kapusta zwana popularnie "zasmażaną" to stały element naszej góralskiej kuchni. Jest niemalże obowiązkowym dodatkiem do golonki czy schabowego. Robię ją ta jak moja babcia, dodając dużo swojskiego wędzonego boczku, cebuli i czosnku. I oczywiście ze swojskiej prawdziwie kiszonej w dębowej beczce kapusty. 

Składniki:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 250 g wędzonego boczku 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kminek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • łyżka mąki
  • koperek
Jeżeli kapusta jest poszatkowana na długie nitki to należy ją pokroić. Zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować około 15 minut. Boczek pokroić drobno i zesmażyć na skwarki. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula się zezłoci przecisnąć do niej czosnek i chwilkę podsmażyć. Cedzakową łyżką zebrać boczek i cebulę tak, aby został tylko tłuszcz. Usmażyć na nim mąkę, zalać odrobiną zimnej wody. Zasmażkę wlać do kapusty, dokładnie wymieszać. Całość przyprawić, jeśli trzeba to dosolić. Podawać posypaną koperkiem. 

różowy sernik z kisielem


Ostatnio mam mało czasu na pieczenie w domu ale jak w każdą środę postanowiłam coś upichcić, choćby na szybko. Padło na sernik i to zupełnie inny ale jak zawsze w trakcie musiałam zmienić plany, bo okazało się, że nie mam ani budyniu ani mąki ziemniaczanej. Za to miałam cały słoik kisielu więc założyłam, że to mniej więcej to samo i zaryzykowałam. Eksperyment okazał się udany, kisiel nadał sernikowi piękny różowy kolor i ładny zapach. A sernik wyszedł równiutki i nawet nie opadł:)

*foremka 23*23 cm (lub trochę większa)
Składniki:
  • 16 okrągłych biszkoptów
  • 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka)
  • 5 jajek
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 80 g kisielu truskawkowego
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty. Miękkie masło utrzeć z cukrem a następnie nadal ucierając dodawać żółtka i ser, na końcu kisiel. Białka ubić sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Wyłożyć ja na biszkopty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. 

ciasteczka kwiatuszki


Takie ciasteczka to może nic wymyślnego ale ich pieczenie to doskonały sposób na spędzenie czasu z dzieckiem. Są proste do wykonania, poradzą sobie z nimi nawet małe rączki. Wykrawanie ciasteczek i ozdabianie to ulubione zajęcie mojej córeczki a jeśli w grę wchodzą jeszcze lentilki no to już w ogóle szał...

Składniki:
  • 135 g mąki pszennej
  • 15 g gorzkiego kakao
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g lentilków
  • odrobina lukru lub lukrowy pisak
Masło posiekać z mąką, cukrem pudrem, kakao i żółtkiem. Zagnieść ciasto, owinąć je folią i wstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i foremką wykrawać ciasteczka. Układać je na blaszce do pieczenia i piec w 200*C około 10 minut. Na środek wystudzonego ciastka nałożyć odrobinę lukru i przyklejać cukierki. 

sernik kawowy


Nie przepadam specjalnie za kawą ale lubię wypieki z jej dodatkiem. Sernik  kawowy chodził mi po głowie już od dłuższego czasu ale nie miałam na niego konkretnego pomysłu. Okazja do jego upieczenia pojawiła się kiedy otrzymałam paczkę od PrzyjacieleKawy a w niej kilka rodzajów kawy ziarnistej i mielonej. Skusiłam się na filiżankę kawy "Subtil"  i nawet mi zasmakowała (i mówię to absolutnie szczerze) bo jest łagodna i nie drażni mocnym aromatem. Użyłam jej też do zrobienia sernika, który  nie miał ciasta ale składał się z trzech warstw: kakaowej, kawowej z fusami i kawowej na bazie kawy rozpuszczalnej. Całość polałam białą polewą z dodatkiem kawy właśnie. To ciasto idealne dla kawoszy. 

*tortownica o średnicy 21 cm
Składniki:
  • 1 kg sera na sernik
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego 
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • łyżeczka kawy mielonej
  • łyżka kakao
dodatkowo:
  • 100 g białej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
 Do trzech osobnych szklanek wsypać kawę mieloną, kakao i kawę rozpuszczalną. Każdą z nich zalać dwiema łyżkami wrzątku, wymieszać i wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić. Żółtka utrzeć z cukrem, nadal ucierając dodawać po łyżce sera, budynie i olej Masę podzielić na trzy części. Do jednej dodać zaparzoną kawę mieloną, do drugiej rozpuszczalną, do trzeciej kakao. Pianę z białek podzielić na trzy mniej więcej równe części i wymieszać delikatnie z każdą masa serową. Dno i boki tortownicy wyścielić papierem do pieczenia. Wylać masę z dodatkiem kakao, wstawić do pieca nagrzanego do 180*C i piec około 10 minut. Kiedy wierzch będzie zapieczony wylać masę z kawą mieloną i piec tak samo, aż na wierzchu zrobi się skórka. Na końcu wlać ostatnia warstwę z kawą rozpuszczalną i piec całość w 180*C około 30 minut a następnie jeszcze kwadrans w 150*C. Po upieczeniu sernik zostawić na chwilę w uchylonym piekarniku. Czekoladę połamać do miski, kawę rozpuścić w mleku i wlać do czekolady. Rozpuścić nad parą i polać sernik. 

Szeroką gamę kaw i ciekawych informacji znajdziecie tutaj: klik w serwisie 




tarta mascarpone z truskawkami i podsumowanie 4 lat blogowania


Ani się obejrzałam a już minęły cztery lata pisania bloga. Czas leci bardzo szybko, zwłaszcza kiedy jest się czymś pochłoniętym na całego. Blogowanie ( a dokładniej samo pieczenie) wciągnęło mnie tak bardzo, że teraz nie wyobrażam sobie, żebym mogła robić cokolwiek innego. W blogowym świecie zwyczajem jest podsumowanie roku, ja na takie posumowanie w kilku słowach skuszę się po czterech latach. Wszystko zaczęło się niewinnie i przez zupełny przypadek. Cztery lata temu blogów kulinarnych było niewiele, sama nie wiedziałam o ich istnieniu. Szukając sposobu w jaki mogłabym się pochwalić swoimi wypiekami odkryłam, że jest coś takiego jak blog. Założyłam go więc z ciekawości i zaczęłam dodawać pierwsze przepisy. Znajomi się śmiali, dla nich robienie zdjęć jedzenia było dziwactwem ale ja tak się zawzięłam, że powiedziałam: "poczekajcie, jeszcze zobaczycie":) I tak po jakimś czasie blog zaczął zyskiwać czytelników, przepisy zaczęły pojawiać się w prasie, później dotknął mnie zaszczyt i mój przepis wybrała Ewa Wachowicz, dzięki czemu mogłam pojawić się w jej programie. Później były przeróżne warsztaty, które prowadziłam, współprace z mnóstwem firm, portali, gazet. Aż wreszcie udało mi się spełnić moje największe marzenie- wydać książkę. Myślałam, że tym już zaspokoję chęć na kulinarne przedsięwzięcia ale okazało się, że apetyt rośnie w miarę jedzenia i już kończę pracę nad drugą książką. A jakby tego było mało to zupełnie niespodziewanie zostałam cukiernikiem w super fantastycznym hotelu. Tak więc mam pełne ręce roboty a  głowę pełną pomysłów. Oby tylko czasu starczyło, żeby to wszystko zrealizować. 
A nie byłoby tego wszystkiego bez Was moi kochani Czytelnicy. Bardzo dziękuję za to że jesteście, że czytacie, korzystacie z moich przepisów, wytykacie mi błędy i dajecie mi mega kopa do działania. Z wieloma z Was zżyłam się bardzo bardzo mocno. Dziękuję za każdego maila, za upominki od Was, za każde ciepłe słowo. I za te negatywne też dziękuję, bo konstruktywna krytyka zawsze napędza do działania i zmian. Cieszę się, że jesteście ze mną i mam nadzieję, że będzie Was tu przybywać. 

Z okazji urodzin powinien być tort, niestety brak czasu nie pozwolił mi na jego upieczenie ale jest chociaż urodzinowa tarta. Myślę, że ten przepis przyda się zwłaszcza latem ale zanim to się pojawi korzystam z zamrożonych owoców. 

Składniki na tartę o średnicy 21 cm:
na ciasto:
  • 130 g mąki pszennej
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
na krem:
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • 200 g mrożonych owoców (użyłam malin i truskawek)
  • galaretka truskawkowa
  • 50 g deserowej czekolady
  • łyżka mleka
  • masło i mąka do foremki
Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę (lub w zamrażalniku 30 minut).  Foremkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim blaszkę do tarty. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15-20 minut. Upieczony spód wystudzić i wyjąć z foremki. Czekoladę połamać i razem z mlekiem rozpuścić nad parą. Za pomocą pędzelka wysmarować dno tarty.
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem a następnie krótko zmiksować z mascarpone. Wyłożyć na ciasto. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Kiedy wystygnie dodać do niej nie rozmrożone owoce i wyłożyć na ciasto (będzie bardzo szybko tężeć). Odczekać aż całość ładnie stężeje.