środa, 27 kwietnia 2016

ciasto toffi z bezą



Blaty kruchego ciasta przełożone kremem kajmakowym i wykończone  bezą z migdałami. Kruche ciasto z tego przepisu wyszło mi tak delikatne, że miałam problem z poskładaniem całości, dlatego osadziłam je na warstwie kakaowych herbatników. To ciasto dla osób lubiących bardziej słodkie wypieki. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 4 żółtka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 300 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
na bezę:
  • 4 białka
  • 100 g płatków migdałowych
  • szklanka cukru
na przełożenie:
  • 300 g masła
  • 1,5 puszki kajmaku
  • sok z połowy cytryny
  • kieliszek wódki
  • 250 g kakaowych herbatników
Składniki ciasta zagnieść, całość podzielić na trzy części i każdą rozwałkować na papierze do pieczenia wielkości blaszki.  Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i ubić pianę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 15 minut. Po tym czasie na jeden blat ciasta nałożyć pianę, posypać migdałami i piec jeszcze pół godziny w 140*C, pozostałe blaty ciasta wyjąć. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z kajmakiem i sokiem z cytryny, Na końcu dodać wódkę. Podzielić krem na 3 części. Herbatniki rozłożyć na dnie blaszki. Posmarować częścią kremu. Delikatnie przykryć jednym ciastem i posmarować drugą częścią kremu. Przekładać w ten sposób tak, aby ostatnią warstwą była beza z migdałami. Poskładane ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. 

czwartek, 21 kwietnia 2016

drożdżówki zawijane z serem


Po ostatnim szoku jaki przeżyłam jedząc kupną drożdżówkę, która rzekomo była z serem postanowiłam, że od teraz będziemy jeść tylko domowe. Taka drożdżówka upieczona w domu jest nie tylko zdrowsza, smaczniejsza ale także pełna nadzienia a nie tylko nim pomazana. Z powodzeniem nada się nie tylko jako deser ale także na śniadanie czy przekąskę w podróży.  Z tego przepisu wyszło mi 10 bardzo dużych drożdżówek ale możecie też zrobić mniejsze. 

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki
  • 300 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 80 g masła stopionego
  • 4 żółtka
na nadzienie:
  • 250 g twarogu z kostki
  • 250 g sera z wiaderka
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny
  • łyżka budyniu waniliowego
  • 100 g rodzynek namoczonych wcześniej we wrzątku
dodatkowo:
  • jajko
  • lukier
Mąkę przesiać do miski. W połowie mleka rozrobić drożdże z odrobiną cukru. Wlać do mąki, dodać żółtka, cukier, resztę mleka i wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dolewać wystudzone masło. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. 
W tym czasie przygotować nadzienie: serek z wiaderka wymieszać z twarogiem, dodać pozostałe składniki, rodzynki na końcu. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Na połowie rozłożyć nadzienie a ciasto złożyć na pół zamykając ser w środku. Następnie ciasto pokroić na 10 (lub więcej) podłużnych kawałków. Każdy skręcić dwa razy i układać na blaszce wyścielonej papierem. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15-20 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe (ale nie gorące) drożdżówki polukrować. 

poniedziałek, 18 kwietnia 2016

"Stefan" - ciasto bez pieczenia


Wszyscy znamy Stefankę i Stefanię, czyli pyszne ciasta na bazie kaszy manny. Dziś mam dla Was przepis na Stefana czyli ciasto z tych samych składników ale w odwrotnej wersji. Zamiast kakaowej masy w herbatnikach mamy kakaowe herbatniki z jasną masą kakaową. A całość polałam rozpuszczoną czekoladą orzechową, która pasowała tutaj idealnie i nadawała wspaniały chrupiący smak. Jeśli lubicie kokos i ciasta o zwartej konsystencji to koniecznie musicie je zrobić, na pewno Wam zasmakuje. 

*blaszka 25*34 cm
Składniki:
  • 40 sztuk herbatników kakaowych
  • 1,5 l mleka
  • 1.5 szklanki kaszy manny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki drobnych wiórek kokosowych
  • 300 g masła
  • 200 g  czekolady mlecznej z kawałkami orzechów
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki (lub ewentualnie mleka)
Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia, dno wyłożyć połową herbatników. Kaszę mannę wymieszać z cukrem i kokosem.  Mleko zagotować z masłem, wsypać mieszankę z kaszą i mieszając gotować kilka minut aż powstanie gęsta masa. Gorącą wyłożyć na herbatniki i przykryć drugą ich warstwą. Odstawić do wystudzenia. Czekoladę połamać, zalać kremówką i ustawić nad parą, mieszając rozpuścić. Polać ciasto, kiedy wystygnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Kroić nożem rozgrzanym w gorącej wodzie. 

niedziela, 17 kwietnia 2016

puchate ciasto malinowe




Lekkie i puszyste ciasto na bazie mascarpone i malin, osadzone na spodzie z ciasta parzonego. Doskonały deser na lato, nie przesłodzone i nie zamulające. Można je zrobić z malin świeżych a poza sezonem z mrożonych. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na spód parzony:
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mąki
  • 62 g masła
  • 2 jajka
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
  • 300 g malin
  • 400 g mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie galaretki malinowej
dodatkowo:
  • 200 g biszkoptów lady fingers (podłużne)
  • 2 kostki czekolady
  • 1/2 szklanki wody z cytryną
Wodę i masło zagotować, dodać mąkę i mieszać (najlepiej mikserem). Po chwili powstanie gęsta pulpa, jeszcze ciągle mieszając kilka minut zaparzyć ciasto uważając, żeby nie przypalić. Odstawić do wystudzenia. Do zimnego ciasta wmiksować jajka, wbijając je kolejno po dokładnym połączeniu się z ciastem. Gotowe ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wpiec w 180*C około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C, włączyć tremoobieg i suszyć ciasto jeszcze około kwadransa. Ważne jest, żeby nie było surowe od spodu a ma być lekkie i chrupiące jak spód do karpatki. Wystudzić po upieczeniu. 

Maliny zasypać cukrem, postawić na ogniu i smażyć kilka minut. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać, wystudzić. Kremówkę ubić, zmiksować z mascarpone a następnie dodać maliny i dokładnie połączyć. Wylać na ciasto. Biszkopty nasączyć wodą z cytryną i układać na cieście, lekko docisnąć, żeby przykleiły się do masy malinowej. Czekoladę rozpuścić nad parą i popisać nią wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, przechowywać także w lodówce, w zamkniętym pojemniku, ponieważ to ciasto łatwo przechodzi zapachami. 

niedziela, 10 kwietnia 2016

rolada czekoladowa z wiśniami i alkoholem


Dawno na blogu nie było rolady, przyszła więc i na nią kolej a to za sprawą nowej maty do pieczenia, która niedawno pojawiła się w mojej kuchni. Rolada ta to deser, któremu nie oprze się żaden wielbiciel czekolady. Jest lekka, puszysta, mocno czekoladowa, czuć w niej lekką nutkę alkoholu a kakaowy smak przełamują soczyste wiśnie. Jej dużym atutem jest to, że nie zawiera ani grama masła. Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku. 

Składniki na roladę o długości 30 cm:
na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
  • 300 ml śmietanki kremówki  
  • 150 g czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki wiśni namoczonych w alkoholu
dodatkowo: 
  • 4 łyżki wiórek czekoladowych
  • wisienki koktajlowe
Przygotować biszkopt: mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić z cukrem, następnie z żółtkami. Dodać mieszankę z mąką i delikatnie wymieszać. Przełożyć na matę silikonową (lub jeśli jej nie mamy to na blaszkę wyścieloną papierem) i wyrównać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 15-20 minut. Kiedy tylko ciasto będzie upieczone i sprężyste należy je wyjąć. Zbyt długo pieczony biszkopt nie nadaje się na roladę bo będzie zbyt suchy i się połamie. Na upieczony biszkopt po kilku minutach od wyciągnięcia z pieca położyć lekko wilgotną ściereczkę i razem z nią zwinąć ciasto w roladę. Odstawić aż wystygnie. 

Czekoladę połamać i wrzucić do miski. Miskę ustawić nad garnkiem z gorącą wodą i mieszając rozpuścić czekoladę. Kremówkę ubić na sztywno i wlać do niej czekoladę, od razu dokładnie zmiksować, trzy łyżki kremu odłożyć do dekoracji. Roladę rozwinąć. Posmarować kremem. Na kremie ułożyć wiśnie, zostawiając od jednego brzegu margines bez wiśni. Zwijać roladę od strony z wiśniami, ułożyć na talerzu i posmarować odłożonym kremem. Udekorować wiórkami czekoladowymi i wisienkami koktajlowymi. Wstawić do lodówki. Kroić najlepiej na drugi dzień. 




Rolady dotychczas piekłam na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika wyścielonej papierem. Tą roladę pierwszy raz zrobiłam używając silikonowej maty do rolad Lekue. Świetnie się sprawdziła przy zwijaniu, bo nie trzeba było odklejać jeszcze dodatkowo papieru. Forma ma po bokach rant, dzięki któremu ciasto nie wypłynie. A to co dla mnie najważniejsze to to, że jest mniejsza niż forma z piekarnika, jej wymiary to 30*40 cm. Oprócz rolad można upiec na niej ciasteczka, które nie przywrą, wytrawne paszteciki czy ciasto drożdżowe a nawet chleb. Jedno rozwiązanie, wiele zastosowań. Taką matę możecie kupić TUTAJ (klik) w sklepie StrefaUlubiona.pl

piątek, 8 kwietnia 2016

rafaello na herbatnikach kakaowych


Wiosną i latem chętniej sięgamy po ciasta bez pieczenia, zwłaszcza w ciepłe dni, kiedy nie chce nam się stać przy piekarniku. Rafaello to dość popularne ciasto, próbowałam go już w kilku wersjach ale tym razem doszłam już chyba do ideału. Jest nie za słodkie, lekkie, z delikatną nutka alkoholu. To na herbatnikach bardziej mi smakowało niż na krakersach  a i wygląd też miało ciekawszy. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
  • 3 paczki herbatników kakaowych
  • 1 litr śmietanki kremówki
  • 200 g kokosu + łyżka do dekoracji
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 150 ml ajerkoniaku
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 3-4 łyżki wiórek z białej czekolady 
Kokos zalać mlekiem i gotować na małym ogniu aż wiórki wciągną płyn. Na końcu dodać cukier puder. Wystudzić. Blaszkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem lub folią. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Kremówkę ubić na sztywno, dodać kokos, ajerkoniak i żelatynę rozpuszczoną  w odrobinie wrzątku. Na herbatniki wyłożyć jedną czwartą masy i przykryć kolejnymi ciastkami. Przekładać aż będą po cztery warstwy ciastek i cztery warstwy masy. Ostatnią warstwę kremu kokosowego posypać wiórkami czekoladowymi i pozostałym kokosem. Odstawić do schłodzenia, kroić najlepiej na drugi dzień po przełożeniu. 

wtorek, 5 kwietnia 2016

puchowe ciasto cytrusowe



Lekkie i puszyste orzeźwiające ciasto w sam raz na ciepłe dni. Krem zrobiłam na bazie lemon curdu, z tym, że połowę cytryn zastąpiłam pomarańczami. Dało to ciekawy smak, nie jest zbyt kwaśne. Nie radzę jednak użyć samych pomarańczy- próbowałam i było zbyt mdłe. Takie pół na pół jest w sam raz dla miłośników niezbyt przesłodzonych deserów. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem:
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 160 g masła
  • 300 g cukru
  • sok i skórka z 3 cytryn
  • sok i skórka z pomarańczy
  • 500 ml śmietanki kremówki
dodatkowo:
  • 300 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 50 g galaretki pomarańczowej
Przygotować biszkopt: białka ubić z na pianę, kiedy będzie sztywna dosypywać powoli cukier. Następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 175*C około 30 minut. Wystudzić. Z ciasta ściąć wierzch i pokruszyć go drobno do miski. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku i przestudzić. Płynną ale chłodną galaretką nasączyć biszkopt. 
Przygotować krem: Jajka i żółtka rozbełtać. Do rondelka wrzucić masło, cukier, jajka, sok i skórki z pomarańczy i cytryny. Wymieszać i ustawić na niewielkim ogniu. Cały czas mieszając gotować aż masa osiągnie konsystencję budyniu (po wystudzeniu jeszcze zgęstnieje). Wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z budyniem cytrusowym. Biszkopt posmarować dżemem i wyłożyć krem. Wierzch posypać pokruszonym biszkoptem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. 

sałatka "grzybowa polana"


Ta sałatka, choć nie zawiera wykwintnych składników jest bardzo smaczna a do tego ciekawie wygląda. Kilka osób się nabrało, bo z daleka przypomina tort. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, żeby warstwy spokojnie się poprzyklejały do siebie. Uwaga- jeśli macie zamiar zabrać ją gdzieś na wynos to najlepiej przewozić ją w tortownicy a wyłożyć na talerz tuż przed podaniem. 

Składniki:
  • puszka groszku
  • puszka fasoli
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • pojedyncza pierś kurczaka
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • słoik pieczarek marynowanych
  • szczypiorek
  • łyżka przyprawy gyros
  • majonez
  • sól pieprz,
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
Groszek, fasolę i pieczarki odsączyć na durszlaku, każde osobno. Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach w osolonej wodzie al dente. Wystudzić i pokroić w kostkę. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą i czosnkiem, usmażyć na oleju. Ogórki pokroić w kosteczki, szczypiorek posiekać. Tortownicę o średnicy 21 cm wyścielić folią spożywczą. Na dnie ułożyć pieczarki nóżkami w górę. Posypać szczypiorkiem. Na to ułożyć marchewkę i posmarować majonezem. Następnie układać kolejno: kurczaka,ogórki, ziemniaki, fasolę, majonez, groszek. Owinąć folią i wstawić do lodówki. Przed podaniem zdjąć folię, tortownicę nakryć talerzem i odwrócić do góry dnem. Zdjąć blaszkę i delikatnie usunąć folię. 

poniedziałek, 4 kwietnia 2016

letni torcik bez pieczenia


Z zimy nagle zrobiło nam się lato i powoli zaczynamy myśleć o lżejszych deserach, bardziej owocowych i kolorowych. Do zrobienia tego torcika użyłam zapasu mrożonych owoców ale jeśli tylko pojawią się świeże jagody, maliny i truskawki to taki deser będzie smakował jeszcze lepiej. 

*tortownica 26 cm
Składniki:
  • 1/2 paczki biszkoptów okrągłych
  • 3/4 szklanki malin 
  • 1/2 szklanki jagód
  • 3/4 szklanki truskawek
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • galaretki: malinowa, fioletowa, truskawkowa
  • 3 łyżki cukru
  • owoce: śliwki, kiwi, banany lub inne
Maliny, jagody i truskawki umieścić każde w osobnym rondelku i zasypać łyżką cukru. Gotować chwilę aż puszczą sok. Galaretki rozpuścić każdą osobno w połowie szklanki wody. Kremówkę ubić na sztywno i podzielić na trzy części. Dno tortownicy wyścielić papierem i wyłożyć biszkopty. Maliny podzielić na połowę. Jedną część wlać do części kremówki i wlać połowę galaretki malinowej. Zmiksować i wylać na biszkopty. Resztę malin wymieszać z 1/2 szklanki wrzątku i resztą galaretki malinowej. Przestudzić i wylać na stężałą już warstwę pianki malinowej. Tak samo przygotować warstwę jagodową i truskawkową. Tuż przed podaniem na wierzchu torcika ułożyć świeże owoce.  

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up