piątek, 29 lipca 2016

mulatka: ciasto czekoladowo-bananowe


Nasz rodzinny przepis na bananowiec robi furorę wszędzie, gdzie tylko się pojawi. Żeby jednak znowu się nie powtarzać zainspirowałam się nim i stworzyłam zupełnie nowe połączenie. 
Biszkopt, warstwa bananów z galaretką i lekki mus czekoladowy wieńczący całość. Bardzo smaczne, lekkie, o wyraźnym smaku. 
Lubicie banany w czekoladzie? Jeśli tak, to to ciasto na pewno będzie strzałem w dziesiątkę. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
na masę bananową:
  • 6 bananów
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 1/2 kostki masła
na mus czekoladowy:
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 g czekolady mlecznej
dodatkowo:
  • 3 łyżki bitej śmietany
  • wiśnie kandyzowane
Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno, następnie nadal ubijając dosypywać cukier. Kiedy masa będzie gęsta dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem i piec około 35 minut w 175*C. Wystudzić. 

Galaretki rozpuścić w połowie litra wody, wystudzić. Banany piec w skórkach w 200*C aż do momentu, kiedy będą czarne (około 10-15 minut). Zmiksować blenderem na mus.  Masło rozpuścić i wystudzić. Banany, masło i galaretkę wymieszać razem i kiedy całość zacznie tężeć to wyłożyć ją na biszkopt. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. 

Czekolady połamać i rozpuścić na parze. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z wystudzoną czekoladą. Mus wyłożyć na warstwę bananową. Odstawić do stężenia na minimum kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ozdobić bitą śmietaną i wisienką.  

wtorek, 26 lipca 2016

lekki tort z malinami (z motywem Kucyków Pony )



Tort ten zrobiłam na urodziny mojej córeczki. Zgodnie z jej życzeniem był malinowy, a w zasadzie śmietanowy z malinami i dżemem z owoców leśnych. Kwaskowaty posmak tego dżemu przełamał słodycz bitej śmietany. Całość była lekka, biszkopt wilgotny więc nie był to tort z rodzaju tych tradycyjnych, zamulających. Bardzo smakował gościom i został jedzony do ostatniego okruszka. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki zimnej wody
na nadzienie:
  • 600 ml kremówki
  • 2 opakowania śnieżki
  • szklanka malin
  • 300 g dżemu z owoców leśnych
  • sok z cytryny
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
do dekoracji:
  • opłatek
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • różowy barwnik
  • zagęstnik do śmietany (śnieżka lub śmietan-fix)
  • perełki cukrowe
Upiec biszkopt, najlepiej zrobić to dzień przed przekładaniem tortu. 
Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wlać olej i wodę, wszystko razem delikatnie połączyć. Przełożyć ciasto do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec około 45 minut w 175*. Przekroić na trzy blaty.

Sok z cytryny wymieszać z woda i naponczować biszkopty. Dolny i środkowy posmarować dżemem. Kremówkę ubić ze śnieżkami i  podzielić na dwie części, wmieszać do niej maliny. Biszkopty przekładać śmietaną. 

Pozostałą śmietanę ubić z zagęstnikiem. Odłożyć dwie łyżki i posmarować nimi wierzch tortu. Przykleić opłatek. Do reszty śmietany wmiksować barwnik. Tort udekorować za pomocą szprycy.  Wierzch ozdobić perełkami cukrowymi. Przechowywać w lodówce. 
 


niedziela, 24 lipca 2016

krem z młodej cukinii i groszku



Latem uwielbiamy kremowe zupy z warzyw z naszego ogródka. Jedna z naszych ulubionych to krem z młodej żółtej cukinii, wzbogacony dodatkiem świeżego groszku. Taką zupę najczęściej podaję z grzankami ale tym razem zastąpiłam je groszkiem ptysiowym firmy Brześć. To szybki i smaczny pomysł na letni obiad. 

Składniki:

  • 2 średnie żółte cukinie
  • szklanka młodego groszku
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • korzeń selera
  • cebula
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki groszku ptysiowego Brześć
  • sól
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie śmietana
Warzywa obrać, zalać wodą (około 2,5 litra), wrzucić ziele angielskie, liście laurowe i wsypać kaszę mannę. Gotować około 40 minut. Następnie wyłowić cebulę, liście laurowe i ziele angielskie a całość zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z groszkiem ptysiowym, natką i ewentualnie kleksem śmietany. 

czwartek, 21 lipca 2016

ciasto makowe z wiśniami i śliwkami



W sadach i na bazarkach królują owoce, grzech więc nie wykorzystać och do ciast. Latem najbardziej lubimy proste wypieki z dodatkiem soczystych owoców i takie ciasta właśnie najczęściej piekę, kiedy jest gorąco. Ciasto makowe choć proste było tak smaczne, że zanim zdążyło wystygnąć to połowa blaszki była już zjedzona. 

A jako dodatek do ciasta czy deseru polecam Monte Santi- wspaniałe wino o świeżym, owocowym bukiecie. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:

  • 250 g masy makowej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • skórka z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:

  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni
  • 1 szklanka wypestkowanych śliwek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka masła
  • łyżka cukru
Uwaga: jeśli nie mamy masy makowej to wystarczy ugotować mak. W tym celu 180 g maku zalać wodą na tyle, żeby przykryła mak o centymetr i posłodzić 3 łyżkami cukru. Gotować kilka minut aż mak wciągnie wodę. Następnie zmielić lub rozdrobnić blenderem. Wystudzić. 

Miękkie masło utrzeć z cukrem na pulchną masę. Następnie dodawać po jednym jajku. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Powoli miksując dodawać po łyżce masy makowej. Gotowe ciasto wyłożyć do foremki wyścielonej pergaminem. Na cieście ułożyć śliwki i wiśnie. Pozostałe masło, mąkę i cukier zagnieść na kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta. piec w 180*C około 45 minut. 


środa, 20 lipca 2016

ciasto kokosowe z jagodami i kruszonką


Sezon na leśne jagody powoli dobiega końca dlatego zachęcam do upieczenia jeszcze jednego ciasta z tymi owocami. Zwłaszcza, że na kolejne będziemy musieli czekać znowu rok....Jagody są tak uniwersalne, że pasują praktycznie do każdego rodzaju ciast i deserów ale my najbardziej lubimy takie domowe, babcine "suche" ciasta. Najlepiej z kruszonką. Do tego dodałam dużą ilość kokosu, dzięki czemu było chrupiące.

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklaka cukru
  • 1 szklanki oleju
  • 1 szklanki mleka 
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
dodatkowo:
  • 1,5 szklanki jagód
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kokosu
  • 2 łyżki cukru
Mąkę wymieszać z kokosem i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem, następnie wlać olej, wsypać suche składniki i miksując dolewać mleko. Ciasto przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć jagody. Mąkę, masło, cukier i kokos wymieszać i kruszonką posypać wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 40 minut. 

niedziela, 17 lipca 2016

ciasto mleczne z porzeczkową galaretką



Delikatny i soczysty biszkopt, przełożony mleczną masą, której słodycz przełamałam kwaśną galaretką z czerwonej porzeczki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu a najlepiej je kroić nożem rozgrzanym w gorącej wodzie. Na pewno zasmakuje osobom lubiącym mleko w proszku. 

A jako dodatek polecam delikatne różowe wino Monte Santi. Będzie doskonałym dopełnieniem słodkiego deseru. 

*foremka 23)28 cm
Składniki:
na biszkopt:

  • 4 jajka 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem:
  • 200 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku
na poncz:
  • 1/3 szklanki wody przegotowanej zimnej
  • sok z  całej cytryny
na galaretkę porzeczkową:
  • 0,5 kg czerwonej porzeczki
  • sok z połowy cytryny
  • 150 g cukru 
  • 1/2 opakowania żelfixu
  • 2 łyżeczki żelatyny
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 175*C około 30 minut. Po wystudzeniu podzielić na dwa blaty. Wodę wymieszać z cytryną i naponczować biszkopty. 

Przygotować galaretkę: Porzeczki opłukać. Wrzucić do rondla, zasypać cukrem, zalać sokiem wyciśniętym z cytryn i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez kilka minut aż owoce się rozpadną. Przełożyć na sito i przetrzeć. Następnie ten mus owocowy przełożyć z powrotem do rondla, zagotować, wsypać żelfix i mieszając gotować około 2 minut. Zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić. Kiedy zacznie już mocno tężeć wyłożyć ją na biszkopt. Odczekać aż całkowicie zastygnie. 

Krem: mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo a następnie dodawać na zmianę mleko w proszku i mleko z cukrem. Trzy łyżki masy odłożyć a resztę rozsmarować na warstwie porzeczkowej. Przykryć drugim blatem ciasta  a na wierzch wyłożyć odłożony krem. Udekorować porzeczkami. Schłodzić w lodówce. 

czwartek, 14 lipca 2016

galaretka z czerwonej porzeczki



Sezon porzeczkowy w pełni :) Jeśli krzaczki w Waszych ogródkach tak jak u mnie uginają się od owoców, koniecznie je wykorzystajcie! Polecam galaretkę o wyraźnym, kwaskowatym smaku, która będzie świetnie komponować się nie tylko z mięsem czy serami ale także w ciastach i deserach. Taką galaretkę robi się dosłownie kwadrans, więc tym bardziej warto zaopatrzyć spiżarkę w kilka słoiczków. 

Składniki na 6 średnich słoiczków:

  • 2,5 kg czerwonej porzeczki 
  • 3 cytryny
  • 900 g cukru  
  • 2 opakowania żelfixu 
Porzeczki opłukać. Wrzucić do rondla, zasypać cukrem, zalać sokiem wyciśniętym z cytryn i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez kilka minut aż owoce się rozpadną. Przełożyć na sito i przetrzeć. Następnie ten mus owocowy przełożyć z powrotem do rondla, zagotować, wsypać żelfix i mieszając gotować około 2 minut. Gorący mus przełożyć do wyparzonych suchych słoiczków, od razu zakręcić i odwrócić do góry dnem na pół godziny. 

środa, 13 lipca 2016

półkruche ciasto z dynią i kruszonką


Jeśli lubicie domowe ciasta "jak u babci" to polecam właśnie to. Grube ale nie suche ciasto półkruche, na nim warstwa dyni i jabłek a wszystko to zwieńczone cynamonową kruszonką. Doskonałe nie tylko jako deser ale będzie też pysznym śniadaniem, jeśli podamy je ze szklanką mleka lub kakao. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej gęstej 18%
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na nadzienie:
  • 500 g dyni
  • 2 jabłka
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
na kruszonkę:
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • łyżeczka cynamonu 
Składniki ciasta zagnieść i wylepić nim dno blaszki wyścielonej papierem. Dynię i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zasypać cukrem, wlać sok z cytryny i smażyć aż woda odparuje. Pod koniec dosypać cynamon (można dosłodzić jeśli będzie za mało słodkie). Wystudzić i rozsmarować na cieście. Z podanych składników przygotować kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny. 

poniedziałek, 11 lipca 2016

sernik ze śliwkami



Kolejny wypiek inspirowany kolorami i smakami lata- sernik ze śliwkami i galaretką. To niecodzienne połączenie wymyślone przez moją córeczkę. Sernik jest lekki i puszysty, osadzony na herbatnikach jabłkowych, które nadają mu oryginalnego smaku.

*tortownica 26 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 300 g herbatników jabłkowych (lub zwykłych)
  • 100 g masła
na masę serową:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki oleju
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
na wierzch:
  • 500 g dużych ciemnych śliwek
  • 1 opakowanie galaretki malinowej (lub innej różowej)
Ciastka rozdrobnić w malakserze na proszek, wymieszać z miękkim masłem i wylepić nimi dno tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Mocno docisnąć. Podpiec w 180*C przez około 10 minut. 
Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać ser, olej i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować krótko ale dokładnie. Na końcu delikatnie dodać pianę ubitą z białek. Masę serową wylać na podpieczony spód, piec w 170*C przez około 40 minut. Kiedy wierzch ciasta nie będzie już płynny ułożyć na nim śliwki pokrojone w ósemki. Piec jeszcze około 20 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Na wystudzony sernik wylać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 1,5 szklanki wody. 

czwartek, 7 lipca 2016

brzdąc- ciasto z czekoladowym kremem


Bardzo proste i lekkie ciasto z nutą czekoladową. Krem na bazie bitej śmietany i wilgotny biszkopt tworzą wspaniałe połączenie- nie zamulające choć dość kaloryczne. Doskonałe na lato ale należy pamiętać, żeby przechowywać je w lodówce, w innym razie się roztopi. 

*foremka 24*24 cm
Składniki:
na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3  łyżki oleju
  • 3 łyżki zimnej wody
na krem:
  • litr śmietanki kremówki
  • 400 g czekolady deserowej
  • łyżka kakao
Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając stopniowo wsypywać cukier a następnie dodawać po jednym żółtku. Kiedy masa będzie jasna i puszysta przestać miksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Dodać olej i wodę, delikatnie wymieszać dużą drewnianą łyżką. Przełożyć do formy wyścielonej papierem i piec w 175*C około 40 minut. Wystudzić (najlepiej przez noc) a następnie przekroić na cztery blaty. 
Czekoladę połamać i wrzucić do miseczki, rozpuścić nad parą. Kremówkę ubić na sztywno. Kilka łyżek odłożyć a resztę wymieszać z czekoladą. Masę czekoladową podzielić na trzy części, przełożyć nią blaty biszkopta. Na wierzchu rozsmarować odłożoną bitą śmietanę i posypać przez sitko kakao. Schłodzić. 

wtorek, 5 lipca 2016

ciasto pijak z bakaliami



Dziś przedstawiam ciasto tylko dla dorosłych a to za sprawą dużej ilości alkoholu, jaka się w nim znajduje. Przepis, który dostałam kilka lat temu od cioci lekko zmodyfikowałam dodając bakalie namoczone w rumie. Wyszło ciasto doskonałe na przyjęcia, bo nie tylko świetnie smakuje ale także długo zachowuje świeżość, więc można upiec je wcześniej. 

A jako dodatek do deseru polecam gorąco Monte Santi- różowe wino zachwycające świeżym, owocowym bukietem. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 6 białek
  • 150 g cukru
  • 150 g kokosu
  • 150 g maku
  • 1 łyżka mąki
na krem:
  •   1 litr mleka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mielonych orzechów
  • 6 żółtek
  • 300 g masła
  • 150 g rodzynek
  • 100 g skórki pomarańczowej 
na polewę:
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wrzątku
dodatkowo:
  • 25 okrągłych biszkoptów
  • 1 szklanka rumu
  • cukrowy maczek do posypania
Rodzynki zalać połową rumu minimum dwa dni przed robieniem ciasta. 
Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać mak, kokos i mąkę. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 170*C przez około 30 minut. Wystudzić. 
Przygotować krem: mąkę ziemniaczaną wymieszać z żółtkami, orzechami, cukrem pudrem i połową mleka. Wlać na pozostałe gotujące się mleko i ugotować budyń. Wystudzić i utrzeć z masłem. Na końcu wmieszać odsączone rodzynki i skórkę pomarańczową. Krem wyłożyć na ciasto i wyrównać. Biszkopty nasączyć w pozostałym rumie i ułożyć na kremie. Składniki polewy rozpuścić i dokładnie wymieszać, Polać wierzch ciasta i posypać posypką. Kroić po schłodzeniu w lodówce. 

piątek, 1 lipca 2016

klasyczne jagodzianki


Jagodzianki to obowiązkowy wypiek w sezonie letnim. Zawsze kojarzą mi się z wakacjami, pamiętam jagodzianki sprzedawane na plaży. Mimo tego sentymentu wolę jednak te domowe, bo po pierwsze są pełne jagód a po drugie są wilgotne i świeże jeszcze na drugi dzień. 

Składniki na 10 dużych jagodzianek:

  • 500 g mąki + do podsypania
  • 2 jajka + 1 do posmarowania
  • 250 ml mleka
  • 150 g cukru + 70 g do jagód
  • 100 g masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 2 szklanki jagód
  • cukier puder do posypania
Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej wgłębienie, wkruszyć w nie drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Odczekać około 10 minut, następnie dodać 2 jajka, szczyptę soli i zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili wlać rozpuszczone i wystudzone masło. Kiedy ciasto będzie na tyle elastyczne, że nie będzie się kleić do miski, przestać wyrabiać, przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę a następnie spłaszczyć. Na środku położyć jagody i zasypać odrobiną cukru. Skleić ciasto dokładnie, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Uformowane bułeczki układać na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piec około 10-15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. 

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up