piątek, 30 września 2016

ciasto z kruszonych pierniczków z wiśniami



Przepyszne ciasto z lekko piernikową nutą, pianką i wiśniami w galaretce. Spód jest dość nietypowy, bo zamiast mąki dodajemy rozdrobnione pierniczki. Daje to bardzo fajny efekt, ciasto dzięki temu jest oryginalne.  Chociaż dopiero zaczęła się jesień to myślę, że na świątecznym stole też mogłoby się pojawić. 

*foremka 23*28 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 5 jajek
  • 250 g pierniczków glazurowanych (bez nadzienia)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na piankę:
  • 1 opakowanie śnieżki
  • 200 ml zimnego mleka
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej
na wierzch:
  • 1 l wiśni w kompocie
  • 2 opakowani galaretki wiśniowej
 Pierniczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub skruszyć wałkiem. Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać mąkę ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia i pierniczki. Delikatnie wymieszać i przelać do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 20-25 minut. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty, górny pokruszyć. Dwie galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody i wystudzić. Śnieżkę ubić z mlekiem, wlać galaretki. Do tej masy dodać pokruszone ciasto i od razu wyłożyć je na piernikowym spodzie. Wiśnie odsączyć (sok zachować) i ułożyć je na piance, lekko dociskając. Sok z wiśni uzupełnić wodą tak, żeby było 750 ml. Zagotować, zdjąć z ognia i rozmieszać w nim dwie galaretki. Kiedy zacznie tężeć wylać galaretkę na wiśnie i całość odstawić do lodówki do stężenia. 

Talerzyk, na którym podałam ciasto i miseczka, którą widzicie w tle możecie kupić w sklepie StrefaUlubiona.pl. Wykonane są z ekologicznych produktów,a  więc są zdrowe i na czasie. Więcej takich naczyń znajdziecie pod tym linkiem: klik

poniedziałek, 26 września 2016

klasyczny pischinger


Pischinger to światowej sławy deser pochodzący z  XIX-to wiecznej Austrii. U nas nie jest traktowany wykwintnie a wręcz odwrotnie: w czasach kryzysu popularnie nazywany andrut był namiastką cukierniczych cudów. Chyba nie ma domu, w którym nie robiło by się andruta a ile gospodyń tyle przepisów. Ja podaję dziś przepis, z którego zawsze korzystała moja mama i właśnie taki pischinger to moje wspomnienie z dzieciństwa. 

Składniki:

  • 5 kwadratowych wafli
  • 250 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kokosu
Masło i mleko zagotować. Dodać kakao i cukier, wymieszać żeby nie było grudek. Dodać orzechy i mleko w proszku, dokładnie rozmieszać. Przestudzić i przekładać wafle cienką warstwą masy kakaowej. Ostatnią wierzchnią warstwę posypać kokosem. Całość owinąć folią spożywczą i obciążyć deseczką. Wstawić do lodówki. 

piątek, 23 września 2016

nadziewane jabłka w murzynku



Nie wyobrażam sobie jesieni bez ciasta z jabłkami i bakaliami. Tradycyjne szarlotki już trochę mi się znudziły, może to i dobrze, bo dzięki temu wpadłam na nowy pomysł. Nasze ulubione nadziewane jabłka upiekłam nie jak zawsze w płaszczykach z ciasta drożdżowego ale zatopiłam je w mocno kakaowym murzynku. Jabłka zmiękły, nabrały konsystencji musu więc ciasto łatwo je się widelczykiem. Murzynek jest wilgotny a nadzienie bogate w smaku więc całość jest po prostu idealna!

*tortownica 21 cm:
na ciasto:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 125 g masła
  • 5 dużych łyżek wody
  • 220 ml mąki (szklanka bez jednej łyżki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
na nadzienie:
  • 6 małych jabłek (najlepiej wysokich i chudych)
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki rodzynek
  • łyżka skórki kandyzowanej cytrusowej
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • łyżeczka kakao

Masło, cukier puder, kakao i wodę zagotować i wystudzić. W tym czasie przygotować jabłka. Obrać ze skórki i wydrążyć środki. Powidła wymieszać z kakao i bakaliami. Nadziać jabłka, ułożyć je w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Do wystudzonej masy kakaowej wmiksować żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Ciasto przełożyć do foremki i wypełnić nim luki między jabłkami Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 30-40 minut do suchego patyczka. 

Po upieczeniu ciasto można polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Moim zdaniem nie było to konieczne, bo jak dla mnie było dość słodkie. 

środa, 21 września 2016

sałatka jak ciasto (na krakersach)


Sałatka wcale nie musi być podana w misce, choć najczęściej własnie tak to wygląda. A co, gdyby tak podać ją na desce? W pierwszej chwili Wasi goście pomyślą, że to ciasto:)  Moi byli zachwyceni nie tylko wyglądem ale też smakiem, bo sałatka jest bardzo smaczna. To kolejny już przepis na sałatkę z tuńczykiem, jeśli takie lubicie to koniecznie musicie spróbować też takiej wersji!

Składniki:

  • duża paczka krakersów
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 6 jajek
  • szczypiorek
  • 2 łyżki majonezu
  • 100 g żółtego sera
  • pieprz
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, oddzielić żółtka od białek. Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z tuńczykiem i połową majonezu. Doprawić pieprzem. Resztę majonezu wymieszać z żółty serem startym na tarce. Na desce lub talerzu ułożyć w kwadrat dziewięć krakersów. Rozsmarować na nich połowę masy tuńczykowej i przykryć krakersami. Tak samo przygotować kolejną warstwę. Na trzecią warstwę wyłożyć majonez z serem. Na wierzch zetrzeć na drobnych oczkach żółtka a całość posypać posiekanym szczypiorkiem. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby krakersy odmiękły. 

wtorek, 20 września 2016

Muke Mu2G - najwolniejsza na rynku wyciskarka do soków



Wyciskarka wolnoobrotowa Muke Mu2G to nowy model na polskim rynku. Przeznaczona jest do przyrządzania soków z warzyw, owoców, korzeni np. imbiru, traw, liści i ziół. Soki wyciska zarówno z miękkich jak i twardych składników oraz mrożonych czy gotowanych. Jest urządzeniem wielofunkcyjnym, pozwoli przyrządzić także smoothie, shake'i, dżemy, sorbety, babyfoody, mleka roślinne czy masła. Skruszy nawet lód.


Wyciskarka wolnoobrotowa Muke Mu2G to nowy model na polskim rynku. Przeznaczona jest do przyrządzania soków z warzyw, owoców, korzeni np. imbiru, traw, liści i ziół. Soki wyciska zarówno z miękkich jak i twardych składników oraz mrożonych czy gotowanych. Jest urządzeniem wielofunkcyjnym, pozwoli przyrządzić także smoothie, shake'i, dżemy, sorbety, babyfoody, mleka roślinne czy masła. Skruszy nawet lód.
Muke Mu2G to najwolniejszy model na rynku. Silnik pracuje z szybkością 30 obrotów na minutę. To gwarantuje większą ilość soku i sok lepszej jakości. Składniki podczas wyciskania nie podgrzewają się, a co za tym idzie, nie tracą właściwości odżywczych. Przemyślana konstrukcja sprawia, że są bardzo dokładnie wyciskane, przez co pulpa jest sucha. Podczas dwóch minut swojej pracy Muke Mu2G zapełni cały zbiornik.
Wyciskarkę wyposażono w najmniejszy i najlżejszy silnik. Jest energooszczędny i generuje niewiele ciepła za sprawą indukcyjnej konstrukcji. Gabarytowo jest również najmniejsza i zajmuje niewiele miejsca na kuchennym blacie dzięki prostokątnemu kształtowi podstawy. Po złożeniu mieści się w standardowej szafce, czym różni się na tle konkurencji. Dodatkowo jest cichsza od innych modeli (około 40-50 dB, wartość odpowiadająca szmerowi biura). Łatwo się ją czyści (posiada funkcję samoczyszczenia, czyli mycia wstępnego) i intuicyjnie użytkuje. Dzięki korkowi "niekapkowi" gromadzone w misie soki mieszają się ze sobą, by powstał jednorodny, wieloowocowy lub wielowarzywny napój.
Jako produkt premium szczyci się japońską jakością wykonania i dbałością o estetykę. Urządzenie wyprodukowano z trwałych, odpornych na zrysowania i bezpiecznych dla zdrowia komponentów. Ze względu na kontakt z żywnością pozbawione są Bisfenolu A (BPA). Zastosowano materiały najwyższej jakości i trwałości takie jak Ultem™ czy Tritan™. Model jest bezpieczny dla dzieci – zachowuje standardy norm unijnych.
W zestawie znajdują się 3 sita. Każde z nich można wykorzystać w innym celu kulinarnym.
  • Sito z małymi otworami przeznaczone jest do twardych warzyw i owoców (buraki, jabłka) oraz soczystych takich jak pomarańcze czy gruszki. Wytwarza klarowne soki z niewielką ilością miąższu. Dodatkowo można przygotować mleka roślinne np. z migdałów czy soi. Mleko sojowe możemy następnie użyć do zrobienia tofu.
  • Sito z większymi otworami do miękkich owoców takich jak truskawki, banany, kiwi. Pozwala przygotować gęste i sycące koktajle z większą ilością włókien. Ponadto wykonamy placki ziemniaczane, sos do spaghetti czy desery takie jak mus bananowy z czekoladą. Z pulpy można wykonać peelingi i maseczki do naturalnych zabiegów kosmetycznych.
  • Trzecie sito, tak zwane ślepe, nie posiada żadnych otworów. Miażdży owoce na mus o gładkiej konsystencji. Oprócz tego przyrządzi bazy do zup-kremów, lody i sorbety, masła orzechowe.
Dane techniczne:
Model: Muke MU2G
Typ urządzenia: Wyciskarka wolnoobrotowa do soków
Prędkość (ilość obrotów na minutę): 30 obrotów na minutę
Typ silnika: Indukcyjny bezszczotkowy, 150 W
Poziom hałasu [dB]: 40-50 dB
Wymiary: po rozłożeniu: 15x15x43 cm; po złożeniu: 15x15x23 cm
Waga [kg]: 5,2 kg
Sita do wyciskania: PEI Ultem™ + stal szlachetna
Ślimak: PEI Ultem™
Misa do soków: TRITAN PCTG 500 ml
Obudowa: Światłoutwardzona UV
Otwór wlotowy: 2 x 3,5 x 4,5 cm
Pojemność misy: 500 ml
Automatyczna blokada: Tak
Certyfikaty: CB, CE/LVD, EMC, LFGB, Rohs
BPA FREE: Tak
Więcej informacji na: www.muke.com.pl oraz na kanale na YOUTUBE.


niedziela, 18 września 2016

tort czekoladowe cappuccino


Niedziela nie może się obyć bez ciasta, oczywiście bardziej wykwintnego niż w tygodniu. Dziś więc do kawy zajadamy się pysznym tortem na bazie biszkoptu cappuccino przełożonego musem czekoladowym. W środku jest jeszcze niespodzianka- ciasteczka typu delicje z musem czekoladowym a więc całość jest bardzo czekoladowa, lekka i nieprzesłodzona, więc można pozwolić sobie na większy kawałek. 

*tortownica 21 cm
Składniki:
na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 dużych łyżek cappuccino czekoladowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
na mus czekoladowy:
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g deserowej czekolady
  • opakowanie ciasteczek typu delicje z musem czekoladowym
dodatkowo:
  • 4 łyżki bitej śmietany
  • łyżka gorzkiego kakao
  • wisienki koktajlowe
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z cappuccino i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia u piec w 175*C około 40 minut, sprawdzając patyczkiem. Upieczone ciasto wystudzić a następnie podzielić na trzy blaty. 
Czekolady połamać i rozpuścić nad parą. Kremówkę ubić na sztywno a następnie połączyć z przestudzoną czekoladą. 
Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze i zapiąć wokół niego obręcz tortownicy. Wyłożyć połowę kremu i zatopić w nim ciastka. Przykryć biszkoptem i wyłożyć resztę kremu, przyłożyć ostatnim blatem ciasta.  Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Kiedy całość stężeje zdjąć obręcz i wygładzić boki. Na wierzchu rozsmarować łyżkę bitej śmietany i posypać kakao przez siteczko. Resztę śmietany przełożyć do szprycy i udekorować górę tortu rozetkami, na każdą kładąc wisienkę. 





środa, 14 września 2016

gruszkowy deser lodowy


Mimo, że mamy połowę września to pogoda lepsza niż w lipcu (choć szczególnie mnie to nie cieszy, bo za bardzo daje mi się we znaki). Sezon lodowy jednak jeszcze trwa w najlepsze więc mamy idealną okazję, żeby połączyć w jednym deserze smaki lata i jesieni. 

Składniki na 2 duże desery:

  • 6 gałek lodów owocowych ( w tym gruszkowych)
  • 100 g herbatników
  • 2 dojrzałe soczyste gruszki
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • bita śmietana
Herbatniki pokruszyć, połowę z nich rozdzielić i wsypać na dno pucharków. Gruszki skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem i cynamonem, poddusić chwilę na małym ogniu. Kiedy przestygną wyłożyć na warstwę herbatników i przykryć resztą pokruszonych ciastek. Na tym położyć lody i przykryć warstwą bitej śmietany. Dodatkowo można posypać posypką lub polać sosem do lodów.  

poniedziałek, 12 września 2016

sernik w herbatnikach i powidłach


Ciągle gdzieś tam krąży mit, że sernik to już "wyższa szkoła jazdy" i ogólnie ciasto trudne do zrobienia. Ja powiedziałabym odwrotnie. Jeśli potrzebuje prostego ciasta, bez masy i chcę mieć pewność, że się uda to zawsze decyduję się na sernik. Często też żeby skrócić sobie pracę sernik osadzam na biszkoptach lub herbatnikach zamiast klasycznego spodu z ciasta. Tym razem też tak zrobiłam- sernik z pomarańczową nutą wstawiłam pomiędzy dwie warstwy kakaowych ciastek a dodatkowo jeszcze dodałam warstwę domowych powideł śliwkowych. Całość wykończyłam idealną błyszczącą polewą. 
Paluszki lizać!
P.S. ciasto to piekłam w bardzo dużej blaszce (26*45 cm) dlatego proporcje składników są duże. Na standardową blaszkę wystarczy zrobić z połowy porcji.

* foremka 26*45 cm
Składniki:

  • 2 kg sera na sernik ( z wiaderka, użyłam waniliowego)
  • 10 jajek
  • 1,5 szklanki cukru 
  • 1 szklanka oleju
  • 4 łyżki kaszy manny 
  • 3 opakowania budyniu waniliowego 
  • pomarańcza
dodatkowo:
  • 2 duże opakowania herbatników kakaowych
  • 450 g gęstych powideł śliwkowych
  • połówki orzechów włoskich
na polewę:
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki wrzątku
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Żółtka utrzeć z cukrem na biało. Nadal ucierając dodawać po trochę sera, kaszę mannę, budynie. Dodać także skórkę otartą z pomarańczy i sok z połowy owocu. Wlać olej i połączyć. Na końcu delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Masę serową wyłożyć na herbatniki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około godziny. Po upieczeniu sernik studzić w uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik posmarować powidłami i przykryć warstwą herbatników. W rondelku rozpuścić masło, dodać resztę składników i mieszając gotować na małym ogniu aż polewa będzie gęsta i jednolita. Polać ciasto i udekorować kawałkami orzechów. 

sobota, 10 września 2016

orzechowo-kawowy tort koszyk



 Tort ten upiekłam na urodziny Mamy. Blaty ciasta orzechowego przełożyłam kremem kawowym, smak przełamał dżem z wiśni a do tego wszystkiego dodałam jeszcze beziki. Tort bogaty w smaku ale ani zbyt tłusty, ani nie przesłodzony.  Wykończyłam go polewą a na wierzchu zrobiłam wzorek koszyka z kwiatami. Pierwszy raz robiłam splot koszykowy, średnio mi to wyszło, bo miałam złą tylkę ale nawet nie jest to takie trudne jak się wydaje. Najtrudniejsze było rozsmarowanie na gładko gorącej polewy na masie maślanej tak, żeby się ona nie stopiła ale nawet się udało. Dekorowanie to nie jest moja mocna strona ale w sumie wyszło nie najgorzej:) Grunt, że tort bardzo smakował. 

*foremka 21 cm
Składniki:
na ciasto orzechowe:


  • 8 jajek
  • 300 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru pudru
na krem:


  • 750 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g)
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka sypkiej kawy mielonej
  • 250 g masła
na polewę:
  • 125 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wrzątku
dodatkowo:
  • słoiczek dżemu wiśniowego
  • kilkanaście małych bezików
  • cukrowe kwiatki
  • bita śmietana 
  • kakao

Upiec ciasto: żółtka utrzeć z cukrem pudrem na biało. Dodać starte orzechy i proszek do pieczenia. Na końcu wmieszać pianę ubitą z białek. Dni tortownicy wyścielić papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piec w 175*C około 45 minut, sprawdzając patyczkiem. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. 


Przygotować krem: budynie rozrobić z cukrem w połowie mleka i ugotować na pozostałym mleku. Wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć, następnie ucierając dodawać po trochę budyniu i wsypać kawę. 




Składanie ciasta: dolny blat ciasta ułożyć na paterze i zapiąć obręczą tortownicy. Ciasto posmarować połową dżemu. Następnie rozsmarować 1/3 kremu i wetknąć w niego beziki. 






Przykryć drugim ciastem, rozsmarować dżem a następnie 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem orzechowym. Wierzch i boki otynkować pozostałym kremem. Wstawić do lodówki, żeby zastygło. 


Polewa:  Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Cukier puder wymieszać z kakao i dodać do masła. Energicznie mieszać rózgą, żeby rozbić grudki. Dolać wrzątek i mieszać aż powstanie jednolita konsystencja a tłuszcz się wchłonie (może się okazać, że trzeba dolać jeszcze łyżkę wrzątku jeśli tłuszcz będzie widoczny na wierzchu). Obniżyć trochę temperaturę polewy przekładając ją z rondelka na talerz. 

Kiedy polewa nieco przestygnie (ale nie za bardzo, bo będzie zbyt gęsta) polać wierzch tortu, najlepiej dookoła i delikatnie rozsmarować szerokim nożem lub szpatułką. Od razu wstawić do lodówki. Bitą śmietanę zmiksować z kakao i przełożyć do szprycy. Wycisnąć wzór na wierzchu tortu. Kwiatki cukrowe ułożyć tuż przed podaniem, w innym wypadku rozpuszczą się przez kontakt z bita śmietaną. 

Rada: koszykowy wzór można zrobić też z masy maślanej. Do kremu można dodać alkohol, ja tym razem go pominęłam. 


czwartek, 8 września 2016

tiramisu na biszkoptach



Tiramisu zna każdy ale ile kucharek tyle sposobów jego przygotowania. Ja też robiłam je już w różnej formie, najczęściej jako tort lub deser w pucharku a tym razem podałam w formie porcji biszkoptów przełożonych kremem. Dla każdego na osobnym talerzyku. Porcje wyszły dość duże ale można zrobić z mniejszej ilości biszkoptów lub tylko ich dwóch warstw. 

Składniki:

  • 2  paczki podłużnych biszkoptów
  • 500 g mascarpone
  • 300 ml kremówki
  • 125 ml amaretto
  • 125 ml kawy 
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżka kakao
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem a następnie zmiksować z i mascarpone. Kawę wymieszać z amaretto, nasączać nią biszkopty i przekładać kremem. Warstwę biszkoptów posypywać kakao. Najlepiej smakuje, jak troszkę się przegryzie, po kilku godzinach od zrobienia. 

środa, 7 września 2016

malinka z bezą


To ciasto chodziło za mną już od dawna, czekałam tylko aż w ogródku pojawi się więcej malin. Wreszcie sporo dojrzało i malinka pojawiła się na weekendowym stole. To ciasto absolutnie w naszym guście, bo uwielbiamy ciasta z bezą i bitą śmietaną. Owoce były dość kwaśne, więc całość nie była przesłodzona, smaki idealnie się komponowały. Jeżeli jeszcze macie maliny to koniecznie upieczcie to ciasto, warto!

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
na galaretkę:
  • 3 opakowania galaretki malinowej 
  • szklanka malin
  • szklanka jeżyn
na krem:
  • 600 ml śmietanki kremówki
  • 3 opakowania śmietan fixu (lub 2 opakowania śnieżki)
  • 4 łyżki cukru pudru (jeśli używamy śnieżki to cukru już nie trzeba)
na bezę:
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki płatków migdałowych
Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać i przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 175*C około 30 minut. Wystudzić. 

Upiec bezę: białka ubić, kiedy będą sztywne powoli dosypywać cukier.. Na końcu dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Przełożyć do foremki, w której piekł się biszkopt (lub na papier docięty na taki sam wymiar), posypać migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 5 minut, następnie zmniejszyć grzanie do 120*C i piec jeszcze minimum godzinę. Gotową bezę wystudzić w otwartym piekarniku. 

Na biszkopcie ułożyć maliny i jeżyny. Galaretki rozpuścić w litrze wody, kiedy zaczną tężeć zalać nimi owoce. Wstawić do lodówki, żeby stężało. Kremówkę ubić na sztywno z zagęstnikiem i cukrem pudrem. Wyłożyć na galaretkę i przykryć bezą. Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce. 

wtorek, 6 września 2016

pralinki z płatków śniadaniowych


Chyba nie ma osoby, która nie miałaby w domu płatków śniadaniowych.  Najczęściej jadamy je z mlekiem czy robimy z nich panierki do mięsa. Ja dzisiaj chciałbym pokazać jeszcze inne zastosowanie płatków,  dzięki któremu w kilka minut możemy wyczarować pyszne trufelki. 

Składniki:
  • szklanka płatków pełnoziarnistych Lubella
  • 150 g czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 100 g skórki kandyzowanej
  • 2 łyżki mleka lub śmietanki kremówki 
Czekoladę i mleko umieścić w misce i rozpuścić nad parą. Dodać płatki i posiekane bakalie. Odstawić na chwilę, kiedy masa będzie twardnieć to mokrymi rękami lepić kulki. Gotowe wstawić do lodówki, żeby całkiem stężały. 


poniedziałek, 5 września 2016

chlebek na zsiadłym mleku



Spodobały Wam się ostatnio zdjęcia chlebka na fb, wrzucam więc trochę spóźniony przepis. Warto go wypróbować, bo jest bardzo smaczny. Jak dla mnie w smaku i konsystencji bardziej smakuje jak weka niż chleb. Jest bardzo pulchny, skórka po wyjęciu z pieca robi się miękka. Nam tak zasmakował, że pół bochenka zjedliśmy zanim wystygnął. Polecam:)

Składniki na jeden duży bochenek:

  • 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) + trochę do podsypania
  • 250 ml zsiadłego mleka
  • 75 ml letniej wody
  • 50 g drożdży świeżych 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • łyżka maku 
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Odstawić na kilka minut, żeby ruszyły. Mąkę przesiać do misy, wbić jajko, wlać zsiadłe mleko i posolić. Dodać rozczyn drożdżowy i wszystko razem wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i jednolite. Najlepiej robić to robotem z hakami. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę pod przykryciem ze ściereczki.  Kiedy wyrośnie uformować bochenek, pędzelkiem zamoczonym w wodzie posmarować wierzch  i posypać makiem. Odstawić jeszcze na pół godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec kwadrans, następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze około 20 minut. 

sobota, 3 września 2016

sezamowiec



Kto lubi sezamki? My uwielbiamy je chrupać, nic więc dziwnego, że stały się one w końcu inspiracją do upieczenia ciasta. Bałam się, że warstwa sezamowa wyjdzie zbyt twarda żeby ją kroić, bo robiłam "na oko" ale wyszła idealna: krucha i nieprzesłodzona.Żeby ciasto przełożone samym budyniem nie było mdłe to całość wzbogaciłam grubą warstwą powideł śliwkowych. Ciasto wyszło przepyszne, nie sposób się oderwać od tego sezamkowego smaku. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki letniego mleka
na warstwę sezamową:
  • 300 g sezamu
  • 150 g masła
  • 6 łyżek miodu
  • 1/3 szklanki cukru
na krem:
  • 750 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • 300 g gęstych powideł śliwkowych

Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Dodać jajka, cukier i sodę rozrobioną w mleku. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Każdą z nich cienko rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia. 

Przygotować sezam: masło rozpuścić, dodać miód, sezam i cukier. Mieszając gotować kilka minut. Ciepłą masę sezamową rozłożyć na dwóch blatach ciasta. Wszystkie trzy części ciasta upiec w 200*C przez około 10 minut aż się zarumienią. Wystudzić. 

Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i całkowicie wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć a następnie ucierając dodawać po trochę budyniu. Gotową masę podzielić na połowę. 

W blaszce wyścielonej papierem lub folią ułożyć jeden blat ciasta z sezamem. Rozsmarować na nim połowę kremu, przykryć ciastem bez sezamu. Posmarować powidłami a na nich delikatnie rozłożyć resztę kremu. Przykryć ostatnim ciastem. Wstawić na kilka godzin do lodówki, do schłodzenia. 

czwartek, 1 września 2016

ciasteczka kwiatuszki z powidłami


Małe słodkie co nieco dla uprzyjemnienia stresujących pierwszych dni w szkole czy przedszkolu na pewno będzie mile widziane przez naszych milusińskich. Moja córeczka uwielbia kruche ciasteczka, zwłaszcza te z kolorowymi dekoracjami a takim nie mogła się oprzeć szczególnie, że przełożone były jej ulubiony powidłami.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 2 żółtka surowe
  • 2 żółtka z ugotowanych na twardo jajek
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • 1/2 słoiczka gęstych powideł śliwkowych
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny
  • cukrowe kwiatuszki

Składniki ciasta posiekać a następnie szybko zagnieść i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wykrawać ciasteczka. Piec je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia kilka minut w 200*C aż będą złote. Wystudzić, smarować powidłami i sklejać po dwa. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i lukrować ciasteczka. Udekorować ozdobami cukrowymi.

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up