piątek, 19 maja 2017

wieniec ptysiowy z owocami


Światowy Dzień Pieczenia to doskonała okazja aby sprawić bliskim radość jakimś domowym wypiekiem. Ja upiekłam dla moich domowników ich ulubione ciasto- ptysiowe. Jednak nie w formie małych ptysiów a wieńca z ciasta parzonego, który nadziałam dżemem jagodowym i wypełniłam owocową salsą i bitą śmietaną. Takie ptysie można po prostu odrywać lub odkrawać nożem. Domownikom tak smakował, że zniknął na jednym posiedzeniu. Może dlatego, że zawierał truskawki, które już od dawna za nami "chodziły". Wypiek ten wziął udział w Światowym Dniu Pieczenia z Kasią. 

Składniki:
na ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody
  • 125 g kostki do pieczenia Kasia
  • szczypta soli
  • 4 jajka
na nadzienie:
  • kilka truskawek
  • banan
  • kiwi
  • 1/2 słoiczka dżemu jagodowego 
  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie śmietan-fixu
  • 3 łyżki cukru pudru
Wodę i kostkę do pieczenia Kasia umieścić w rondelku i zagotować. 












Wyspać przez sitko mąkę wymieszaną z solą i gotować na małym ogniu ciągle mieszając aż masa będzie miała gęstą i gładką konsystencję bez grudek mąki. Wystudzić. 





Do zimnej masy wmiksować po kolei po jednym jajku. 












Na papierze do pieczenia narysować okrąg wielkości mniej więcej dużego talerza. Łyżką nakładać ciasto formując kulki wokół narysowanego okręgu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160*C i suszyć jeszcze pół godziny. Wystudzić i delikatnie przekroić na dwa blaty. 


Owoce obrać, truskawki umyć i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. 





Dolną część wieńca ułożyć na talerzu. Posmarować dżemem. 






W puste miejsca nałożyć pokrojone owoce.







Zagłębienia wypełnić wysoko bitą śmietaną. Na nią położyć wierzchnią część ciasta. Górę można oprószyć cukrem pudrem. 


1 komentarz:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up