sernik "smaki lasu" ( z jagodami i poziomkami)



Pierwsze zebrane w tym roku jagody poszły w sernik. Żeby bardziej pachniało lasem połączyłam je z poziomkami. To duet tak idealny, że lepszego chyba nie ma. Smak i zapach tych owoców to kwintesencja lata na wsi. A latem szkoda czasu na stanie przy kuchni dlatego wybrałam przepis, z którego sernik ukręcimy dosłownie w dziesięć minut. Nie byłam pewna, czy w ogóle wyjdzie, bo robiłam jak zawsze improwizując ale wyszło tak dobrze, że pierwszy raz pokroiliśmy jeszcze ciepły sernik. Niewątpliwą zaletą jego jest to, że masę serową robimy mieszając wszystko  razem. Bez ubijania piany, topienia masła i ucierania żółtek, Po prosu ekspres. 

*foremka 23*28 cm
Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 6 jajek
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • szklanka cukru
  • kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • kopiata łyżka mąki pszennej
  • paczka biszkoptów okrągłych
  • 3/4 szklanki jagód leśnych
  • 3/4 szklanki poziomek
  • łyżeczka ekstraktu z pomarańczy (można pominąć lub zastąpić skórką)
Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty. Ser, jajka, kremówkę, cukier i mąki wrzucić do dużej miski. Wlać ekstrakt z pomarańczy. Wszystko razem zmiksować krótko tylko do połączenia składników. Wylać na biszkopty. Na wierzch wysypać połowę wymieszanych owoców. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut, Wystudzić. Przed podaniem na sernik wyłożyć resztę owoców. 

3 komentarze:

  1. Super wygląda ten serniczek! Z chęcia bym takiego zjadła w ten weekend, spróbuję go przyrządzić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie to wygląda! Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zawsze ciałem mieć taką podstawkę, ciasto super sie prezentuje

    OdpowiedzUsuń