serniko-murzynek z owocami i galaretką



W sezonie truskawkowym muszę zrobić chociaż raz ciasto z galaretką a najlepiej jakby był to sernik na zimno, który uwielbia mój mąż. Ja za tego typu ciastami nie przepadam ale serniki pieczone ubóstwiam. Idąc na kompromis powstał sernik na murzynku, oczywiście z truskawkami (i morelami) w galaretce. Część owoców zapiekłam w masie serowej a część na świeżo zalałam galaretką, dzięki temu całość była bardziej świeża i soczysta. 

*foremka 25*23 cm (trochę mniejsza od standardowej)
Składniki:
na ciasto:

  • 250 g masła
  • 6 łyżek kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 10 łyżek wody
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
na masę serową:
  • 450 g serka homogenizowanego z wanilią
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
dodatkowo:
  • 500 g truskawek
  • 5-6 moreli
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
Masło, wodę, kakao i cukier rozpuścić w rondelku i wystudzić. Białka ubić na pianę. Żółtka wmiksować do masy kakaowej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy kakaowej, zmiksować. Na końcu delikatnie wmieszać łyżką pianę z białek. 

Serki homogenizowane zmiksować z jajkami, budyniem i mąką ziemniaczaną. Ciasto kakaowe wyłożyć do blaszki wyścielonej wysoko papierem. Na cieście rozsmarować masę serową. Morele i truskawki pokroić na mniejsze cząstki. Większą część truskawek odłożyć a resztę wymieszać z morelami i położyć n masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. 

Galaretki rozpuścić w 600 ml wody, odstawić. Kiedy ciasto wystygnie ułożyć na nim odłożone truskawki i zalać tężejącą galaretką. 

10 komentarzy:

  1. Hej, super ciasto i to jeszcze z galaretką z truskawkami - jak ja takie uwielbiam! Musze je zrobić, świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki serek homogenizowany polecasz?
    Marynia

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka wielkość blaszki ???

    OdpowiedzUsuń
  4. Spod się nie upiekl zakalec. Chyba lepiej najpierw upiec ciemny spod i dopiero dać ser

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie maslo najlepiej dodac?

    OdpowiedzUsuń
  6. A zwykly serek homogenizowany moze byc ? Mieszkam w DE i nie widzialam tu waniliowych

    OdpowiedzUsuń
  7. Kupiłam serek w polskim sklepie ale po zmiksowaniu ze wszystkimi składnikami wyszła na w płynie. Nie mogłam rozsmarować tylko wylać na brązowe ciasto przez co wsiąkło wgłąb. Teraz siedzi w piekarniku, zobaczymy co wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobiłem to ciasto według przepisu :) bardzo dobre osobiście polecam
    PS można dać 1 i 1/5 szklanki maki ciasto jest lżejsze

    OdpowiedzUsuń