ciasto karmelowo-bananowe (bez pieczenia)



Duże, bardzo podzielne ciasto. Wbrew pozorom nie za słodkie. Doskonałe na przyjęcia. I co najważniejsze: bez pieczenia. 

*foremka 25*34 cm
Składniki

  • duża paczka herbatników kakaowych
  • duża paczka herbatników maślanych
  • puszka masy krówkowej
  • 4 banany
  • 2 opakowania zielonej galaretki
  • 3 opakowania budyniu waniliowego
  • litr mleka 
  • 2 łyżki cukru 
  • 125 g masła
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki słonecznika w karmelu
Galaretki rozpuścić w 2,3 szklanki wrzątku, odstawić. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Na dnie ułożyć warstwę jasnych herbatników i posmarować je połową kajmaku, przykryć kolejną warstwą ciastek. Budynie i cukier rozmieszać w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować z masłem i wlać rozrobione budynie, zagotować. Gorący budyń wylać na herbatniki i przykryć warstwą ciemnych ciastek. Na nich ułożyć banany pokrojone w plasterki i zalać gęstniejącą galaretką, odczekać aż całkowicie stężeje i przykryć herbatnikami kakaowymi. Posmarować resztą kajmaku. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozmieszać w odrobinie wrzątku  i wlać do śmietany, zmiksować i wylać na ciasto. Posypać słonecznikiem. Wstawić do lodówki. 

2 komentarze: