ciasto orzechowo-kokosowe z alkoholem



Naszło mnie na ciasto w stylu weselnym: z dużą ilością masy na maśle i alkoholu. Nie żałowałam ani jednego ani drugiego i wyszedł mi pyszny, solidny przekładaniec. Ze względu na dużą ilość wódki użytej do ponczowania to ciasto raczej dla dorosłych. Nie jest przesłodzone ale to wypiek z rodzaju tych, których jeden kawałek wystarczy, żeby zaspokoić ochotę na słodycze. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:

  • 9 jajek
  • 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem kokosowy:
  • 200 g drobnych wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 3-4 łyżki wódki
na krem orzechowy:
  • 1 puszka masy orzechowej z kawałkami orzechów ziemnych (560 g)
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • szklanka słabej herbaty
  • 1/2 szklanki wódki
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
Biszkopt: białka ubić na sztywno. Nadal ubijając powoli dosypywać cukier a następnie dodawać po jednym żółtku. Po żółtkach wlać wodę i olej. Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać. Z ciasta upiec trzy biszkopty (lub jeden wysoki a później przekroić na trzy części) w 180*C około 30 minut. 

Masa kokosowa: kokos zalać mlekiem i gotować na małym ogniu kilka minut aż wiórki wciągną całe mleko. Wystudzić. Jajka wbić do metalowej miski i ustawić ją nad garnkiem z powoli gotującą się wodą. Do jajek powoli dosypywać cukier i miksować na parze aż masa będzie jasna, puszysta i gorąca. Zdjąć z nad pary i miksować dalej aż ostygnie. Masło rozetrzeć i ucierając dodawać na zmianę kokos i masę jajeczną. Na końcu dodać wódkę, 

Masa orzechowa: miękkie masło rozetrzeć. Dodawać po łyżce masy orzechowej. 

Składanie ciasta: herbatę wymieszać z wódką. Nasączyć wszystkie trzy biszkopty. Na dolny blat ciasta wyłożyć masę kokosową (trzy łyżki odłożyć), przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć masę orzechową i przykryć biszkoptem. Na wierzchu rozłożyć pozostałą masę kokosową i posypać wiórkami. Schłodzić. 

3 komentarze: