poniedziałek, 16 października 2017

kotleciki siekane z kukurydzą


Filety z kurczaka to mięso, które jadamy najczęściej i zawsze mam ich zapas jak na wojnę:) Córka uwielbia kotleciki ale nie zawsze mamy czas (lub szczerze mówiąc nie zawsze mi się chce) klepać i panierować. Wtedy robię nasze ulubione siekane. Ich przygotowanie zajmuje kilka minut a za każdym razem mogę modyfikować smak, dodając różne dodatki jakie akurat mam. Najczęściej króluje opcja z kukurydzą i papryką- taka, jaką dziś proponuję. 

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
  • 3 jajka
  • 5-6 łyżek mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • czerwona papryka
  • ząbek czosnku
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól (ilość wedle gustu)
  • olej do smażenia
Mięso pokroić w średniej wielkości kostki. Jajka rozbełtać z mlekiem, dodać mąkę (ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany), sól, zioła i pieprz. Wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek. Paprykę pokroić w kostkę, czosnek zetrzeć na tarce, kukurydzę odsączyć. Wszystko to razem z mięsem dodać do ciasta, i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką porcje ciasta formując okrągłe placuszki. Smażyć powoli na średnim ogniu, żeby mięso w środku doszło. Podawać z ziemniakami i surówką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up