keks marchewkowy z bakaliami


Co tu dużo mówić....ciasto doskonałe. Tym razem nie puszyste i lekkie ale ciężkie, wilgotne, mocno aromatyczne. Uwielbiam takie. Uwielbiam ciasto marchewkowe pod każdą postacią. 

* 2 keksówki o długości 20 cm
Składniki:

  • 5 jajek 
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 300 g startej marchewki
  • 100 g pokrojonych śliwek suszonych (moje były moczone w rumie ale mogą być też zwykłe)
  • 50 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 150 g konfitury pomarańczowej
  • 200 g mąki
  • 150 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno. Ubijając dodawać po jednym żółtku. Do drugiej miski włożyć wszystkie pozostałe składniki (mąkę z sodą i proszkiem przesiać), dodać do masy jajecznej i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek wyścielonych papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez około 45 minut. 

Inspiracja- Trzeci talerz

1 komentarz:

  1. Na ciasto marchewkowe zawsze jestem chętna, ale moje ulubione to takie na sucho, bez żadnych bakalii

    OdpowiedzUsuń