kostka bananowa


Ciacho na bogato. Wypiek dla amatorów czekolady i lekkich ciast o wielu warstwach. Czekolada i banan to smaczny duet, także w tym cieście zagrały ze sobą idealnie. Wbrew pozorom nie było za słodkie a wyraźny w smaku mus z deserowej czekolady grał tutaj główną rolę. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopty:

  • 8 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wody
  • 6 łyżek oleju
  • łyżka kakao
  • herbata do nasączenia
na mus czekoladowy:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 160 g czekolady deserowej
dodatkowo:
  • 3 banany
  • 2 opakowanie galaretki bananowej
  • 4  łyżki nutelli
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
Upiec biszkopty: białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dosypywać powoli cukier a następnie dodawać po jednym żółtku, olej i wodę. Ubijać aż masa będzie gęsta i puszysta. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej  i delikatnie wymieszać. Większą połowę ciasta przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 30 minut. 

Pozostałe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Nakładać na przemian łyżką ciasto jasne i ciemne. Upiec w 180*C przez około 30 minut. 

Oba ciasta wystudzić, można upiec je dzień wcześniej. 

Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzątku. Odstawić. 

Jasny biszkopt podzielić na dwa blaty. Oba nasączyć herbatą. Dolny blat biszkopta ułożyć w foremce w której się piekł (wyścielić ją papierem). Na biszkopcie rozsmarować nutellę i ułożyć pokrojone banany. Zalać mocno tężejącą galaretką. Przykryć dwukolorowym biszkoptem i wstawić do lodówki. 

Czekoladę połamać do miseczki, ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem i mieszając rozpuścić. Pół litra kremówki ubić na sztywno. Dodać rozpuszczoną czekoladę, szybko zmiksować i wyłożyć jako kolejną warstwę na ciasto. Przykryć ostatnim biszkoptem, nasączyć go. Pozostałą kremówkę ubić z cukrem pudrem i udekorować nią wierzch ciasta. Zamknąć je w szczelnym pojemniku i chłodzić w lodówce przed podaniem przez co najmniej kilka godzin. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz