korzenne ciasto z karmelem i jabłkami


Ciasto w formie keksa ale nie tylko z bakaliami a z dodatkiem również soczystych jabłek. Nie jest to piernik choć kolor i duża ilość cynamonu mogą zmylić. Ciasto jak najbardziej w świątecznym klimacie i mimo, że proste to bardzo smaczne. 

*keksówka 35 cm
Składniki:

  • 5 jajek
  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • 100 g masła
  • 200 g miodu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • garść rodzynek
  • garść suszonych daktyli

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Na suchej patelni skarmelizować 50 g cukru. Wlać 100 ml wody i zagotować mieszając, aż się rozpuści. Masło utrzeć z resztą cukru i żółtkami. Dodać przestudzony karmel, miód, mąkę,proszek do pieczenia, przyprawy, zmiksować. Delikatnie wymieszać z pianą z białek i wylać do keksówki.  Jabłka obrać i pokroić w kostkę, daktyle posiekać. Dodać do ciasta, wrzucić też rodzynki, wymieszać. Piec w 180*C około 50 minut. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. 

Komentarze

Prześlij komentarz