Te kotleciki moje córki pokochały od pierwszego razu. Zjadły na obiad a później jeszcze jak my za dawnych czasów biegały po podwórku z kotletem w ręce.
Dodatek kaszy jaglanej fajnie odmienił smak zwykłych mielonych, marchewka nadała chrupkości a curry egzotycznego smaku. Do tego duuużo czosnku i zielonej cebulki. Można je podac klasycznie z ziemniakami i buraczkami a mogą też być fajną wkładką do domowych burgerów. A tak poza tym ten przepis się przyda kiedy będziecie mieć mało mięsa mielonego a zapotrzebowanie na więcej kotletów. No po prostu palce lizać.
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego
- 50 g kaszy jaglanej
- duża marchewka
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- kajzerka
- curry, sól, pieprz, słodka papryka
- zielona cebulka
- olej do smażenia
- 3-4 łyżki mąki
Kaszę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Kajzerkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Cebulę, zieloną cebulkę i czosnek drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie te składniki połączyć, wbić jajko, dodać przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę, żeby dobrze się wymieszało. Formować kotleciki, obtaczać w mące i powoli smażyć z obu stron na złoto.
kotleciki wyglądają bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń