kruche z budyniową pianką i truskawkami



Lekkie ciasto w sam raz do popołudniowej herbatki. Łatwo się robi, nie może się nie udać. Możemy użyć każdego rodzaju owoców, u mnie w wersji kakaowej, w sezonie oczywiscie z truskawkami. Wszyscy mysleli, że to sernik- rzeczywiście tak wygląda.
Jedyną trudnością przy przygotowaniu była konsystencja ciasta- Musiało byc około godziny w zamrażarce, żeby dało się zetrzeć na tarce. Poza tym wszystko szybko i sprawnie. Zniknęło też bardzo szybko.Robiłam w tortownicy o średnicy 26 cm.

Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyzki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki kakao
Zagniatamy szybko kruche ciasto, dzielimy na dwie nierówne części, mrozimy około godzinę. Na wyłożoną papierem blaszkę  ścieramy na tarce o grubych oczkach wiekszą część ciasta. Podpiekamy około 20 minut w 190*C i studzimy.

Pianka:

  • 5 białek 
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 1/2 szklanki oleju
Dodatkowo: 30 dag truskawek pokrojonych na ćwiartki

Gdy spód wystygnie przygotowujemy piankę. Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy po łyżce cukier i cukier waniliowy. Nastepnie miksując wsypujemy proszek budyniowy i cienką strużką wlewamy olej. Piankę przekładamy na podpieczony spód, wykładamy truskawki i scieramy resztę ciasta. Pieczemy jeszcze około 40 minut  w 190*C.
Po wystydzeniu posypujemy cukrem pudrem.


7 komentarzy:

  1. U mnie dziś też to ciasto, tyle, że z rabarbarem :) No i bez kakao :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, też miałam takie robić bo rabarbaru w ogródku zatrzęsienie, ale mama kupiła truskawki i zmieniłam koncepcję.
      Twoje też na pewno będzie pyszne, zapisuję się na kawałeczek:)

      Usuń
  2. Musi być boskie! A i rzeczywiście wygląda jak sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale! Przepis zapisany do zrobienia;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szybkie owocowe ciasto na leniwe popołudnie...to rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń