Przepis na ten sernik mam od mojej babci. Jest w mojej rodzinie bardzo lubiany, obowiązkowo pieczemy go na święta. Możecie dodać do niego rodzynki lub skórkę kandyzowaną. Z tego przepisu wychodzi bardzo duże ciasto w blaszce o wymiarach 29*40 cm. Najlepiej kroić je na drugi dzień, wtedy placki odmiękną i nie będą się kruszyć. Jest długo świeże, im starsze tym lepsze. Należy jednak pamiętać, żeby przechowywać je w lodówce.
Składniki:
na ciasto:
- 600 g mąki
- 250 g masła
- 10 łyżek mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę serową:
- 1 kg sera na sernik
- 3-4 jajka
- 200 g masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru (można dać więcej)
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
na polewę:
- 125 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wrzątku
- 1/4 szklanki ajerkoniaku
- 2 łyżki startych orzechów
Składniki ciasta zagnieść, podzielić na trzy części, każdą rozwałkować. Blaszkę (najlepiej zsuwaną) wyłożyć papierem do pieczenia, i piec po kolei każdy placek w 190*C przez około 25 minut.
Masło, cukier, cukier waniliowy zagotować i ciągle mieszając rózgą dodawać ser a następnie jajka. Na końcu wlać mleko i wsypać skrobię i mieszając gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu, żeby nie przypalić. Zdjąć z ognia i gorącą masą przekładać placki.
Masło, kakao, cukier puder i wrzątek zagotować mieszając. Dodać ajerkoniak i mieszać aż polewa zacznie gęstnieć. Polać ciasto i posypać orzechami. Odstawić najlepiej na noc w chłodne miejsce.
Moja mama tez go robi! Sto lat go nie jadłam, musze sobie taki zrobić w końcu :)) pyszności!
OdpowiedzUsuńSernik gotowany wprost uwielbiam, z tym że robię go zawsze na herbatnikach i również jest pyszny
OdpowiedzUsuńna herbatnikach też pyszny, a co najważniejsze to szybszy i prostszy do zrobienia. pozdrawiam
Usuńświetne ciasto, jedno z moich ulubionych:)
OdpowiedzUsuńSernik wygląda fajosko, tylko czy do ciasta nie dodaje się jajek?
OdpowiedzUsuńnie, nie daje się jajek do ciasta
UsuńMmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńa co z tymi jajkami się robi w masie serowej? w składzie są podane, a w wykonaniu nie ma nic napisane na ten temat????
OdpowiedzUsuńNo właśnie - co z jajkami i co z serem ? Kiedy się je dodaje ?
OdpowiedzUsuńprzecież w przepisie wszystko pisze...
Usuńser do zmielenia czy gotowy w wiaderku lub pacynka?
OdpowiedzUsuńjak wolisz, używałam i taki i taki
UsuńCzy można czymś zastąpić ajerkoniak?
OdpowiedzUsuńAjerkoniak mozna zupęłnie pominąć.
UsuńDziękuję.
Usuńczy do ciasta ida jajka,czy nie,chodzi o warstwy ciasta kruchego?
OdpowiedzUsuńW cieście nie ma być jajek.
UsuńJajka dodaję do sera, tylko oddzielnie żółtka do masła utartego z cukrem, a na koniec zmiksowane białko na sztywno... zamiast mąki ziemniaczanej dodaje ryżowej i rozpuszczam ja w mleku kokosowym, i dodaje trochę wiórek :-)
OdpowiedzUsuńA spod z herbatników czekoladowych badz z krakersow
Jak można dodać żółtka do masła gotowanego przecież żółtka natychmiast sie zetną a białka na koniec ubite to zanim sie rozmiesza to powstaną grudy.Nie do końca jest ten przepis wytłumaczony.Może jak się robi to jest łatwe ale jak się podaje to już należy dobrze wytłumaczyć.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńznam ten sernik gotowany jest pyszny tylko zapomnialam przepisu mam nadzieje ze to ten
OdpowiedzUsuń