Lekkie ciasto w sam raz do popołudniowej herbatki. Łatwo się robi, nie może się nie udać. Możemy użyć każdego rodzaju owoców, u mnie w wersji kakaowej, w sezonie oczywiscie z truskawkami. Wszyscy mysleli, że to sernik- rzeczywiście tak wygląda.
Jedyną trudnością przy przygotowaniu była konsystencja ciasta- Musiało byc około godziny w zamrażarce, żeby dało się zetrzeć na tarce. Poza tym wszystko szybko i sprawnie. Zniknęło też bardzo szybko.Robiłam w tortownicy o średnicy 26 cm.
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 250 g margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyzki cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżki kakao
Pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 1/2 szklanki oleju
Gdy spód wystygnie przygotowujemy piankę. Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy po łyżce cukier i cukier waniliowy. Nastepnie miksując wsypujemy proszek budyniowy i cienką strużką wlewamy olej. Piankę przekładamy na podpieczony spód, wykładamy truskawki i scieramy resztę ciasta. Pieczemy jeszcze około 40 minut w 190*C.
Po wystydzeniu posypujemy cukrem pudrem.
U mnie dziś też to ciasto, tyle, że z rabarbarem :) No i bez kakao :)
OdpowiedzUsuńWiesz, też miałam takie robić bo rabarbaru w ogródku zatrzęsienie, ale mama kupiła truskawki i zmieniłam koncepcję.
UsuńTwoje też na pewno będzie pyszne, zapisuję się na kawałeczek:)
Musi być boskie! A i rzeczywiście wygląda jak sernik :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Przepis zapisany do zrobienia;)
OdpowiedzUsuńpolecam, na pewno wyjdzie pysznie:0
UsuńSzybkie owocowe ciasto na leniwe popołudnie...to rozumiem :)
OdpowiedzUsuńprzy ciescie jest zawsze baaardzo leniwie:)
Usuń