To ciasto kiedyś często pieczone było przez moją mamę, ale ostatnio nieco o nim zapomnieliśmy. Postanowiłam odświeżyć przepis i upiekłam je na urodziny córeczki. Na przyjęciach zawsze się sprawdza, bo jest proste ale ponadczasowe i zawsze smakuje.
*foremka 27*40 cm
Składniki:
na ciasto:
- 500 g mąki
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżki letniego mleka
na orzechy:
- 125 g masła
- 300 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki miodu
- 100 g cukru
na masę:
- 750 ml mleka
- 2 opakowania budyniu
- 200 g masła
- 3 łyżki cukru
Sodę rozmieszać z mlekiem. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na połowę i każdą część rozwałkować na papierze do pieczenia. Masło, cukier i miód zagotować w rondelku, dodać orzechy, wymieszać. Masę orzechową wyłożyć na jedną część ciasta. Obie blaszki z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C z termoobiegiem i piec około 20 minut. Wystudzić.
wspaniały przepis ! czegoś takiego szukałam :)
OdpowiedzUsuńsuper się prezentuje, uwielbiam ciasta orzechowe :) może spróbuj zrobić domowy budyń, ciasto wtedy mogłoby być całkiem inne w smaku - ale to tylko niewinna propozycja. Gratuluję przepisu, naprawdę super. Pozdrawiam - http://vitraillight.blogspot.com/2015/03/ciasto-na-pierogi.html :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny. Dziś jadłam podobny, ale myślę że ten by mi bardziej smakował :)
OdpowiedzUsuńPodobny czyli jaki?
UsuńMniam, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis tylko ja też skuszę się na domowy budyń, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńJaką temperaturę nastawić bez termoobiegu ?
patrząc na cisto, myslę ze 180 wystarczy i do suchego patyczka, ale do elekkiego zezłocenia
UsuńPiekłam na imieniny taty, goście zachwyceni. Ciasto wyszło idealne, przepyszne.
OdpowiedzUsuńCzy ciasto po upieczeniu powinno być trochę twarde czy bardziej puszyste i delikatne?
OdpowiedzUsuńPiekłam wczoraj to ciasto, niestety masa wyszła rzadka, wodnista.Więcej go nie zrobię.
OdpowiedzUsuńSuper ciacho!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: http://snowarskakarolina.blog.onet.pl/
Tak dużo masła na jedno ciasto? Czy można dodać do masy budyniowej trochę mniej, np 100-125g? Pozdrawiam😊
OdpowiedzUsuń