Tort imieninowy, więc musiał być "na bogato". Znajdziecie w nim orzechy, czekoladę, śmietanę a to wszystko przełamane wiśniami w galaretce. Dzięki nim nie jest za słodki a wszystkie smaku doskonale się równoważą. W wersji dla dorosłych blaty można nasączyć rumem lub wódką. Smak będzie jeszcze wyraźniejszy.
*tortownica 24 cm
Składniki
na ciasto:
- 8 jajek
- 250 g orzechów włoskich
- 3 łyżki bułki tartej
- 200 g cukru pudru
- 15 g proszku do pieczenia
krem czekoladowy:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 100 g deserowej czekolady
krem śmietankowy:
- 400 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
na masę wiśniową:
- 2 opakowania galaretki wiśniowej
- szklanka wiśni (mrożonych lub z kompotu)
na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- orzechy do dekoracji
Ciasto: żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Orzechy zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Z białek ubić pianę i wymieszać z resztą. Podzielić ciasto na dwie części. Dwie tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto i piec w 180*C około 45 minut. Wystudzić i każe ciasto przekroić na dwa cienkie blaty.
Wiśnie: galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku. Odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć dodać wiśnie (mrożonych nie rozmrażać ale dodać tuż przed wykładaniem na ciasto, bo galaretka ekspresowo stężeje).
Krem czekoladowy: czekoladę połamać i wrzucić do miski. Wlać 2-3 łyżki kremówki, ustawić miskę nad garnkiem z wrzątkiem (ale tak, żeby nie była zamoczona) i mieszając rozpuścić. Pozostałą kremówkę ubić i zmiksować z czekoladą.
Krem śmietanowy: kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, przestudzić i dodać do śmietany.
Na paterze położyć jeden blat ciasta. Zapiąć wokół niego rant. Na ciasto wyłożyć połowę wiśni i kremu śmietankowego. Położyć ciasto a na nie połowę kremu czekoladowego. Kolejne warstwy przygotować tak samo.
Czekoladę połamać, zalać kremówką i rozpuścić nad parą. Polać tort, posypać orzechami.
Wiśnie: galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku. Odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć dodać wiśnie (mrożonych nie rozmrażać ale dodać tuż przed wykładaniem na ciasto, bo galaretka ekspresowo stężeje).
Krem czekoladowy: czekoladę połamać i wrzucić do miski. Wlać 2-3 łyżki kremówki, ustawić miskę nad garnkiem z wrzątkiem (ale tak, żeby nie była zamoczona) i mieszając rozpuścić. Pozostałą kremówkę ubić i zmiksować z czekoladą.
Krem śmietanowy: kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, przestudzić i dodać do śmietany.
Na paterze położyć jeden blat ciasta. Zapiąć wokół niego rant. Na ciasto wyłożyć połowę wiśni i kremu śmietankowego. Położyć ciasto a na nie połowę kremu czekoladowego. Kolejne warstwy przygotować tak samo.
Czekoladę połamać, zalać kremówką i rozpuścić nad parą. Polać tort, posypać orzechami.
Twój tort wygląda inspirująco!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na tort :)
OdpowiedzUsuńMam upiec tort na urodziny wnuka i ten przepis bardzo mnie zainspirował
OdpowiedzUsuń