kremówka z czarną porzeczką



Delikatne ciasto, przełożone kremem budyniowym i bitą śmietaną a wszystko to dopełnione smażonymi czarnymi porzeczkami. Ich kwaskowatość przełamuje słodycz bitej śmietany.

Składniki:
na biszkopt: (blaszka 23*25 cm)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, ubijać. Dodać przesiane mąki z proszkiem, delikatnie wymieszać. Upiec, ostudzić. Podzielić na dwie części.

na warstwę porzeczek:
  • 2 szklanki czarnych porzeczek
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru żelującego
Porzeczki smażyć w garnku o grubym dnie, w połowie smażenia dodać cukier. Smażyć aż masa będzie gęsta. Na końcu wsypać cukier żelujący, wymieszać, zdjąć z ognia, ostudzic. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.

na warstwę budyniową:
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 żołtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 125 g margaryny
Budynie, mąki, zółtka i cukier rozmieszać w szklance mleka, resztę zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń i ugotować. Do gotującego się budyniu dodoać margarynę i dobrze wymieszać.

na bitą śmietanę:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
Śmietankę mocno schłodzić, ubić z cukrem i fixem.

przełożenie ciasta: połowa biszkoptu ( można nasączyć herbatą)- rozsmarować porzeczki- wyłożyć gorący budyń- ostudzić- wyłożyć ubitą śmietanę- położyć drugą połowę biszkoptu- posypać cukrem pudrem

8 komentarzy:

  1. Każda warstwa wygląda idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie pysznie i bardzo oryginalnie. Wiele serdeczności na Nowy Rok! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaserwowałaś ciasteczko w moim stylu. Dodaję do ulubionych, by niebawem wypróbować, bo obłędnie wygląda!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędne, już dawno zanotowałam dopiero teraz upiekłam, goście chcieli przepis, a teraz udostępniam na blogu, więcej takich omnomnom

    OdpowiedzUsuń
  5. W ilu stopniach ma się piec ciasto i ile czasu?

    OdpowiedzUsuń