ciasto "prince polo"



 Lubicie ciasta z orzechami i czekoladą? Ja bardzo. Orzechów łuskać nianawidzę ale to już inna historia. Dziś przedstawiam Wam ciasto z batonikami Prince Polo (potrzebne jest aż 6 dużych), orzechami i czekoladą. W sieci krąży przepis na ciasto o tej samej nazwie, ale w wykonaniu zupełnie inne. Ten przepis pochodzi od mojej mamy, skąd ona go ma nie mam pojęcia, ale wymyślił go chyba jakiś geniusz. Kakaowy biszkopt, beza kokosowo-orzechowa i dodatkiem batoników i krem z żółtek z czekoladą i wafelkami. Nieskromnie powiem ponownie, że ciasto jest pyszne, świetne na większe okazje, bardzo duże, podzielne, tortowe. Niestety muszę też przyznać że jest pracochłonne i należy raczej do tych droższych, ale to szczegóły.

Składniki: (blacha 24*35 cm)
na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku
  • szczypta soli
Białka ubić z  solą i cukrem na sztywno, nadal ubijając dodawać po żółtku. Do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać. Upiec a po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.

na wkładkę batonikową:
  • 7 białek
  • 15 dag cukru pudru 
  • szczypta soli
  • 20 dag orzechów  włoskich ( pół na pół tarte i siekane)
  • 10 dag kokosu
  • 3 duże batoniki Prince Polo (po 52 g każdy)
Białka ubić z solą i cukrem pudrem na sztywno. Dodać orzechy, kokos i pokrojone batoniki. Piec w 170*C około 30 minut na papierze.

na krem:
  • 7 żółtek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 3 duże batoniki Prince Polo
  • 200 g masła
Z żołtek, cukru, mąki, skrobii  i mleka ugotować budyń, ostudzić. Zimny utrzeć z masłem. Dodać posiekane czekolady i wafelki. Delikatnie wymieszać.

składanie ciasta:
połowa biszkoptu-połowa kremu-wkładka-reszta kremu-biszkopt-polewa czekoladowa

40 komentarzy:

  1. Kiedyś takie robiłam..pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam to ciasto wg przepisu, za mało wyrosło, nie bardzo dało się je przekroić, dlatego dałam je całe na spód. Poza tym w smaku...żadna rewelacja. Drogi i moim zdaniem bardzo pracochłonny. Jak dla mnie nic wyjątkowego.

      Usuń
  2. Owszem, w sieci przepisów na to ciasto jest tyle ile kucharzy:) Ja znalazłam dobrych kilka lat temu przepis na prince polo na portalu Wielkie Żarcie, autorstwa ilki76, Ciasto jest prze-py-szne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście, troszkę w portfelu ubędzie ale myślę, że smak wynagrodzi wszystko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie, mam gdzieś przepis na to ciasto ale jeszcze nie miałam okazji spróbować go:)

    OdpowiedzUsuń
  5. kolejne pyszne ciasto u Ciebie,ja znam właśnie tą inną wersję, z brzoskwiniami i galaretką, muszę wypróbować kiedyś tą Twoją :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też znam to z brzoskwiniami al ego nie robiłam. Nie wiem swoją drogą skąd w prince polo brzoskwinie??

      Usuń
  6. Wooow. Jestem pełna podziwu. Super.
    Zapraszam na chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. efektowne, wymagające pracy i pieniędzy ciasto

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam.Jedne duze prince polo ma 52 g.W przepisie jest że 3 duże to 100 g.Czy mają być 3 duże te xxl czyli 156 g czy tyle jak w przepisie 100 g ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam, dziękuję za zwrócenie uwagi, rzeczywiście był błąd. Już poprawiłam.

      Usuń
  9. Witam, zabieram sie za pieczenie tego ciasta, ale zauwazylam, ze nie ma informacji dotyczacej czasu i temperatury pieczenia biszkoptu. Jest 180 st i ile minut? Z gory dziekuje za odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ojojoj wygląda bosko! Jest następny w kolejce do wypróbowania:) Przy okazji zapraszam do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wg mnie jest za dużo mleka, z podanej ilości 3,5 szklanki budyń jest za rzadki i zostaje 1/3. Powinno być 2 szklanki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm.......piekłam go dwa czy trzy razy ale zawsze było dobrze.

      Usuń
    2. Na początku też obawiałam się, że 3,5 szklanki mleka to za dużo (tak podpowiadało mi doświadczenie), ale postanowiłam trzymać się przepisu i budyń wyszedł bardzo ładny. Jeśli chodzi o ilość mąki, to dodałam kopiaste łyżki jednej i drugiej.
      Biszkopt wyszedł niski, ale bez problemu dało się go przeciąć na pół. To najmniej interesująca część tego ciasta, więc im jej mnie tym lepiej;).
      Jakie w smaku jeszcze nie wiem. Jestem w trakcie robienia kremu;).

      Usuń
  12. zdecydowanie do kremu dodałabym mniejszą ilość mleka xD

    OdpowiedzUsuń
  13. Niebo w gębie! To ciasto jest wyśmienite! Będzie często gościć na moim stole!
    Co do budyniu, to pierwsze trzeba zrobić, żeby potem się wypowiadać!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za komentarz i opinię. Co do budyniu to robiłam to ciasto kilka razy i zawsze był wystarczająco gęsty, więc nie wiem dlaczego niektorym nie pasuje.... moze za małe łyżki mieli....

      Usuń
    2. Żółtka powodują, że budyń jest gęsty, więc ta ilość mleka jest jak najbardziej ok. Zrobię to ciasto za tydzień na urodziny :) Pozdrawiam. Asia

      Usuń
  14. Ciasto mega pyszne:) kazdy kto zalapal sie na kawalek chcial wiecej i wiecej i tak 1dzien i ciasta nie ma;p polecam

    OdpowiedzUsuń
  15. Jaki jest sposób przygotowania budyniu do kremu? Zoltka i resztę należy ubijać mikserem czy po prostu mieszać łyżką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy porządnie wymieszać rózgą. Można utrzeć mikserem, ale obejdzie się bez tego

      Usuń
  16. Ciasto naprawdę rewelacja,robiłam je nie raz i każdy się nim zachwyca.

    OdpowiedzUsuń
  17. hej! robiłam to ciasto, wyszło pysznie. Co do budyniu to wyszedł mi trochę rzadszy ale po dodaniu masła, wafelków i czekolady był w sam raz, jednak na drugi raz dam więcej mąki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam to ciasto i wyszło pyszne :):) a co do tego budyniu to u mnie też było ok :) chyba trzeba większą łyżką tą mąkę dodawać :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ta wkladke batonikowa piec w piekarniku na papierze jak to zrobic?

    OdpowiedzUsuń
  20. można pominąć kokos? Nie lubimy go:)

    OdpowiedzUsuń
  21. można pominąć kokos? Nie lubimy go:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciasto przepyszne. Nie rozumiem jak niektórzy narzekają na zbyt rzadki budyń. Ja użyłam kopiate łyżki maki i wyszedł idealny. Ilość mleka nie zmniejszałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konsystencja budyniu jest przy wielu ciastach kwestią sporną... Ale cieszę się że Tobie się udało i smakowało.

      Usuń
  23. Polecam zastąpić orzechami lub migdalami

    OdpowiedzUsuń
  24. Biszkopt- jak długo piec i w ilu stopniach, mam kuchenkę gazową

    OdpowiedzUsuń
  25. Mam pytanie a co z czekoladą biała i gorzką??

    OdpowiedzUsuń
  26. Pyszne ciasto! :) Jestem początkującym "piekaczem", a wyszło idealnie:) Budyń bez zarzutów. Jedynie w przepisie brakowało mi trochę szczegółów. Np.: Z żołtek, cukru, mąki, skrobii i mleka ugotować budyń... No i jak ten budyń ugotować, wszystko zmieszać i zagotować? ;) Na szczęście Mama jak zawsze okazała się niezawodnym wsparciem :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wszyscy piszą, że bardzo drogie. Najdroższe to chyba 13 jajek, pozostałe - w większości znajdzie się te składniki w domu (no może jeszcze czekolady i wafelki do tego). Czy czasochłonne? Przepis wydaje się krótki i zwięzły, więc nie powinno się go ciężko robić. Przepis dodaję do obserwowanych, kiedyś na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  28. Upiekłam to ciasto w formie tortu. Co prawda biszkopt zrobiłam po swojemu, bez proszku do pieczenia, ale reszta wg przepisu. Dokładnie te same proporcje na formę o średnicy 25 cm. Warstwa bezowa wyszła wysoka, piekłam ją 10 minut dłużej. Powiem szczerze, że trochę się obawiałam, czy będzie smacznie, ale tort wyszedł rewelacyjny! Bardzo polecam i pozdrawiam :) Aha, po przeczytaniu komentarzy na wszelki wypadek dałam pół szklanki mleka mniej. Masa była zwarta, a po kilku godzinach w lodówce cały tort trzymał się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń