Lubicie ciasta z orzechami i czekoladą? Ja bardzo. Orzechów łuskać nianawidzę ale to już inna historia. Dziś przedstawiam Wam ciasto z batonikami Prince Polo (potrzebne jest aż 6 dużych), orzechami i czekoladą. W sieci krąży przepis na ciasto o tej samej nazwie, ale w wykonaniu zupełnie inne. Ten przepis pochodzi od mojej mamy, skąd ona go ma nie mam pojęcia, ale wymyślił go chyba jakiś geniusz. Kakaowy biszkopt, beza kokosowo-orzechowa i dodatkiem batoników i krem z żółtek z czekoladą i wafelkami. Nieskromnie powiem ponownie, że ciasto jest pyszne, świetne na większe okazje, bardzo duże, podzielne, tortowe. Niestety muszę też przyznać że jest pracochłonne i należy raczej do tych droższych, ale to szczegóły.
Składniki: (blacha 24*35 cm)
na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku
- szczypta soli
na wkładkę batonikową:
- 7 białek
- 15 dag cukru pudru
- szczypta soli
- 20 dag orzechów włoskich ( pół na pół tarte i siekane)
- 10 dag kokosu
- 3 duże batoniki Prince Polo (po 52 g każdy)
na krem:
- 7 żółtek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3,5 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- 3 duże batoniki Prince Polo
- 200 g masła
składanie ciasta:
połowa biszkoptu-połowa kremu-wkładka-reszta kremu-biszkopt-polewa czekoladowa
Kiedyś takie robiłam..pycha.
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto wg przepisu, za mało wyrosło, nie bardzo dało się je przekroić, dlatego dałam je całe na spód. Poza tym w smaku...żadna rewelacja. Drogi i moim zdaniem bardzo pracochłonny. Jak dla mnie nic wyjątkowego.
UsuńOwszem, w sieci przepisów na to ciasto jest tyle ile kucharzy:) Ja znalazłam dobrych kilka lat temu przepis na prince polo na portalu Wielkie Żarcie, autorstwa ilki76, Ciasto jest prze-py-szne!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, troszkę w portfelu ubędzie ale myślę, że smak wynagrodzi wszystko:)
OdpowiedzUsuńo rany, delicje:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, mam gdzieś przepis na to ciasto ale jeszcze nie miałam okazji spróbować go:)
OdpowiedzUsuńkolejne pyszne ciasto u Ciebie,ja znam właśnie tą inną wersję, z brzoskwiniami i galaretką, muszę wypróbować kiedyś tą Twoją :)
OdpowiedzUsuńteż znam to z brzoskwiniami al ego nie robiłam. Nie wiem swoją drogą skąd w prince polo brzoskwinie??
UsuńWooow. Jestem pełna podziwu. Super.
OdpowiedzUsuńZapraszam na chilicake.blogspot.com
dziękuję i polecam
OdpowiedzUsuńefektowne, wymagające pracy i pieniędzy ciasto
OdpowiedzUsuńWitam.Jedne duze prince polo ma 52 g.W przepisie jest że 3 duże to 100 g.Czy mają być 3 duże te xxl czyli 156 g czy tyle jak w przepisie 100 g ?
OdpowiedzUsuńwitam, dziękuję za zwrócenie uwagi, rzeczywiście był błąd. Już poprawiłam.
UsuńWitam, zabieram sie za pieczenie tego ciasta, ale zauwazylam, ze nie ma informacji dotyczacej czasu i temperatury pieczenia biszkoptu. Jest 180 st i ile minut? Z gory dziekuje za odpowiedz :)
OdpowiedzUsuńojojoj wygląda bosko! Jest następny w kolejce do wypróbowania:) Przy okazji zapraszam do mnie:)
OdpowiedzUsuńWg mnie jest za dużo mleka, z podanej ilości 3,5 szklanki budyń jest za rzadki i zostaje 1/3. Powinno być 2 szklanki.
OdpowiedzUsuńhmm.......piekłam go dwa czy trzy razy ale zawsze było dobrze.
UsuńNa początku też obawiałam się, że 3,5 szklanki mleka to za dużo (tak podpowiadało mi doświadczenie), ale postanowiłam trzymać się przepisu i budyń wyszedł bardzo ładny. Jeśli chodzi o ilość mąki, to dodałam kopiaste łyżki jednej i drugiej.
UsuńBiszkopt wyszedł niski, ale bez problemu dało się go przeciąć na pół. To najmniej interesująca część tego ciasta, więc im jej mnie tym lepiej;).
Jakie w smaku jeszcze nie wiem. Jestem w trakcie robienia kremu;).
zdecydowanie do kremu dodałabym mniejszą ilość mleka xD
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie! To ciasto jest wyśmienite! Będzie często gościć na moim stole!
OdpowiedzUsuńCo do budyniu, to pierwsze trzeba zrobić, żeby potem się wypowiadać!!
dziękuję za komentarz i opinię. Co do budyniu to robiłam to ciasto kilka razy i zawsze był wystarczająco gęsty, więc nie wiem dlaczego niektorym nie pasuje.... moze za małe łyżki mieli....
UsuńŻółtka powodują, że budyń jest gęsty, więc ta ilość mleka jest jak najbardziej ok. Zrobię to ciasto za tydzień na urodziny :) Pozdrawiam. Asia
UsuńCiasto mega pyszne:) kazdy kto zalapal sie na kawalek chcial wiecej i wiecej i tak 1dzien i ciasta nie ma;p polecam
OdpowiedzUsuńJaki jest sposób przygotowania budyniu do kremu? Zoltka i resztę należy ubijać mikserem czy po prostu mieszać łyżką?
OdpowiedzUsuńWystarczy porządnie wymieszać rózgą. Można utrzeć mikserem, ale obejdzie się bez tego
UsuńCiasto naprawdę rewelacja,robiłam je nie raz i każdy się nim zachwyca.
OdpowiedzUsuńhej! robiłam to ciasto, wyszło pysznie. Co do budyniu to wyszedł mi trochę rzadszy ale po dodaniu masła, wafelków i czekolady był w sam raz, jednak na drugi raz dam więcej mąki :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto i wyszło pyszne :):) a co do tego budyniu to u mnie też było ok :) chyba trzeba większą łyżką tą mąkę dodawać :)
OdpowiedzUsuńTa wkladke batonikowa piec w piekarniku na papierze jak to zrobic?
OdpowiedzUsuńJak każde ciasto na papierze do pieczenia.
Usuńmożna pominąć kokos? Nie lubimy go:)
OdpowiedzUsuńmożna pominąć kokos? Nie lubimy go:)
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne. Nie rozumiem jak niektórzy narzekają na zbyt rzadki budyń. Ja użyłam kopiate łyżki maki i wyszedł idealny. Ilość mleka nie zmniejszałam.
OdpowiedzUsuńKonsystencja budyniu jest przy wielu ciastach kwestią sporną... Ale cieszę się że Tobie się udało i smakowało.
UsuńPolecam zastąpić orzechami lub migdalami
OdpowiedzUsuńBiszkopt- jak długo piec i w ilu stopniach, mam kuchenkę gazową
OdpowiedzUsuńMam pytanie a co z czekoladą biała i gorzką??
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto! :) Jestem początkującym "piekaczem", a wyszło idealnie:) Budyń bez zarzutów. Jedynie w przepisie brakowało mi trochę szczegółów. Np.: Z żołtek, cukru, mąki, skrobii i mleka ugotować budyń... No i jak ten budyń ugotować, wszystko zmieszać i zagotować? ;) Na szczęście Mama jak zawsze okazała się niezawodnym wsparciem :)
OdpowiedzUsuńWszyscy piszą, że bardzo drogie. Najdroższe to chyba 13 jajek, pozostałe - w większości znajdzie się te składniki w domu (no może jeszcze czekolady i wafelki do tego). Czy czasochłonne? Przepis wydaje się krótki i zwięzły, więc nie powinno się go ciężko robić. Przepis dodaję do obserwowanych, kiedyś na pewno spróbuję.
OdpowiedzUsuńUpiekłam to ciasto w formie tortu. Co prawda biszkopt zrobiłam po swojemu, bez proszku do pieczenia, ale reszta wg przepisu. Dokładnie te same proporcje na formę o średnicy 25 cm. Warstwa bezowa wyszła wysoka, piekłam ją 10 minut dłużej. Powiem szczerze, że trochę się obawiałam, czy będzie smacznie, ale tort wyszedł rewelacyjny! Bardzo polecam i pozdrawiam :) Aha, po przeczytaniu komentarzy na wszelki wypadek dałam pół szklanki mleka mniej. Masa była zwarta, a po kilku godzinach w lodówce cały tort trzymał się idealnie :)
OdpowiedzUsuń