Delikatne ciasto, przełożone kremem budyniowym i bitą śmietaną a wszystko to dopełnione smażonymi czarnymi porzeczkami. Ich kwaskowatość przełamuje słodycz bitej śmietany.
Składniki:
na biszkopt: (blaszka 23*25 cm)
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku
na warstwę porzeczek:
- 2 szklanki czarnych porzeczek
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżki cukru żelującego
na warstwę budyniową:
- 1 litr mleka
- 2 budynie waniliowe
- 2 żołtka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- 125 g margaryny
na bitą śmietanę:
- 300 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
przełożenie ciasta: połowa biszkoptu ( można nasączyć herbatą)- rozsmarować porzeczki- wyłożyć gorący budyń- ostudzić- wyłożyć ubitą śmietanę- położyć drugą połowę biszkoptu- posypać cukrem pudrem
Każda warstwa wygląda idealnie.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z porzeczką:)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie pysznie i bardzo oryginalnie. Wiele serdeczności na Nowy Rok! :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję i wzajemnie!
UsuńZaserwowałaś ciasteczko w moim stylu. Dodaję do ulubionych, by niebawem wypróbować, bo obłędnie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńpolecam, jest pyszne!
UsuńObłędne, już dawno zanotowałam dopiero teraz upiekłam, goście chcieli przepis, a teraz udostępniam na blogu, więcej takich omnomnom
OdpowiedzUsuńW ilu stopniach ma się piec ciasto i ile czasu?
OdpowiedzUsuń