niedziela, 30 czerwca 2013

"łącki przekładaniec" siostry Anastazji



Już nie raz przekonałam się o tym, że przepisy siostry Anastazji są niezawodne i zawsze zachwycają. Przeglądając jej książki można się przerazić, bo ciasta są wysokie, mają po kilka warstw i wyglądają na bardzo skomplikowane. Owszem, są czasochłonne i nie są tanie, ale wcale nie trudne. A efekt murowany. Tego przekładańca zrobiłam na roczek córeczki i to własnie on miał największe wzięcie. Śliwki moczone w wódce, czekolada i orzechy włoskie tworzą obłędną całość. Polecam spróbować!
* przepis pochodzi z książki "100 nowych ciasta siostry Anastazji", podpatrzyłam go także na blogu http://ciasteczkowy-potwor.pl/posts/lacki-przekladaniec 
* zmieniłam proporcje kremu, tak aby był mniej tłusty, oraz zmieniłam sposób dodania śliwek (szczegóły w przepisie)

Składniki:

na ciemny biszkopt:

  • 6 jaj
  • 3/4 szklanki cukru (w oryginale 1 szklanka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki maki pszennej
  • 2-3 łyżeczki kakao
Z podanych składników upiec biszkopt w foremce o wymiarach 38*23 cm lub podobnej. Ciasto wychodzi dość wysokie, nie polecam więc pieczenia w dużo mniejszej blaszce. 

na ciasto orzechowe:
  • 25 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka odłożyć, będą potrzebne do kremu. Białka ubić z cukrem. dodać orzechy, proszek, mąkę i miód. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Upiec  w 175*C, około 25 minut. Ciasto wyrośnie, ale po wystudzeniu opadnie i się wyrówna. 

na śliwki:
  • 400 g suszonych śliwek
  • 100 g rodzynek
  • 250 ml wódki 
Śliwki pokroić na małe kawałki, wymieszać z rodzynkami, zalać wódką. Odstawić na noc w szczelnym pojemniku. 

na krem:
  • 3,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek pozostałych z ciasta orzechowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki maki ziemniaczanej
  • 250 g masła
Z mleka, cukru, żółtek, maki i skrobi ugotować budyń. Miękkie masło utrzeć i dodać zimny budyń.  Krem podzielić na dwie części, jedną większą. Do większej porcji dodać  połowę śliwek razem z alkoholem, wymieszać. 


Składanie ciasta:

biszkopt ciemny-krem ze śliwkami- ciasto orzechowe- krem- reszta śliwek-polewa

na polewę:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 mlecznej czekolady
  • 1/5 szklanki mleka
Czekoladę roztopić z mlekiem w kąpieli wodnej.  Polać ciasto. 

Ciasto radzę przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, ponieważ łatwo przechodzi "lodówkowymi" zapachami. 

31 komentarzy:

  1. idealnie sprawdzi się na jakiejś rodzinnej uroczystości :) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo wykwintnie :) Musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest obłędne i polecam je choc nie jest tanie!

      Usuń
  3. Jestem oczarowana tym ciastem:) Jest cudowne i na pewno pyszne jak wszystkie wypieki Siostry Anastazji:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boże! Jakie piękne!
    Ale powiedzmy sobie szczerze: zabójstwo dla wakacyjnej figury :D
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja figura już dawno nie żyje:) a dla takiego smakołyku warto zgrzeszyć!

      Usuń
  5. Jest pracochłonny ale cudownie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czy ciasto orzechowe nie jest twarde?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natuska, ciasto nie jest twarde, jest miękkie jak gąbka i czuć tylko chrupiące orzechy

      Usuń
  7. Wypróbuje go w te święta :) A czy śliwki nie są zbyt alkoholowe w smaku po całonocnym moczeniu w szklance wódki ?

    OdpowiedzUsuń
  8. No kochana Klementynko zrobiłam to ciasto na swoje urodziny i tak jak piszą ci co je próbowali jest sssuuuupperr-palce lizać a zwłaszcza te śliwki :) warto zrobić polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i cieszę się, że smakowało:) a z okazji urodzin życzę spełnienia marzeń i wszystkiego naj!

      Usuń
  9. Ciasto jest przepyszne :-) z pewnością zrobię jeszcze nie raz... z tą różnicą że chyba byłoby lepsze z innym spodem (może kruche ciasto z przepisu na Panią Walewską), albo ze spodem mniejszym o połowę. Świetny blog :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy mozesz napisac dokladnie jak ugotowac ten krem..?najpierw zagotowac mleko i dodac reszte skladnikow czy zagotowac wszystkie skladniki razem?

    OdpowiedzUsuń
  11. tak jak normalny budyń, zagotować połowę mleka i wlac wymieszaną resztę składników

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki Klementynka.Pozdrawiam

      Usuń
  12. robiłam na święta i powiem tylko tyle rewelacja ;))) tyle że najlepsze do krojenia i jedzenia dopiero za kilka dni jednak u mnie tych kilku dni doczekał jedynie mały kawałeczek :)))

    OdpowiedzUsuń
  13. muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam. Czy zamiast suszonych, można dodać świeżych śliwek ? Jeśli tak, to jakie najlepsze i ile ?? Serdecznie pozdrawiam. Justyna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliwki świeże się nie nadają. Można użyć rodzynek ku suszonej zurawiny

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedz ;)

      Usuń
  15. polecamjest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie mogę użyć alkoholu do moczenia śliwek, czym mogę go zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Herbata lub sokiem jabłkowym ale smak juz będzie calkiem inny

      Usuń
  17. Nie mogę użyć alkoholu do moczenia śliwek, czym mogę go zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto rewelacyjne!!! Robiłam już kilkakrotnie i na każdej uroczystości goście są zachwyceni smakiem.
    Dziękuję za ten przepis :)
    pozdrawiam. Wioleta

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up