Smerfetka to ostatnio popularne ciasto, robione na wiele sposobów. Jakiś czas temu zobaczyłam je w gazetce "Najlepsze ciasta" i wiedziałam, że długo nie będzie czekać na swoją kolej. Okazja nadarzyła się wraz z urodzinami córeczki. Przepis zmodyfikowałam, ale koncepcja została ta sama. Polecam je szczególnie na imprezy z udziałem dzieci, bo wiadomo, że one lubią galaretki a niebieska będzie hitem!
* robiłam w foremce 24*24 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki maki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, ubijając dodawać po żółtku. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Piec około 20 minut w 170*C, przestudzić.
warstwa serowa:
- 500 g serka trzykrotnie mielonego
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 kostka masła
- 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 2 szklankach wody
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Ucierając dodać ser. Na końcu dodać płynne ale wystudzone galaretki.
Tężejącą masę wylać na biszkopt i odstawić do lodówki, aż całkiem stężeje.
pianka niebieska:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 galaretka turkusowa
Galaretkę rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do piany delikatnie wmieszać tężejącą, ale jeszcze płynną galaretkę. Całość wyłożyć na warstwę serową.
wierzch:
- galaretka niebieska ,
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody, wylać na zastygłą piankę. Z racji tego, że ciasto robione jest z surowych jajek, należy je przechowywać w lodówce.
Nie słyszałam jeszcze o takim cieście, ale wygląda zacnie :)
OdpowiedzUsuńwarto wypróbować- efekt murowany
UsuńNie wierzę w to, co widzę :)
OdpowiedzUsuńNajlżejsze, najładniejsze ciasto jakie ostatnio widziałam :) Śliczne!
dariawkuchni.
dziękuję i polecam!
Usuńfajny pomysł:) bardzo łądnie się prezemtuje na talerzu:)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje! Idealne na lato:)
OdpowiedzUsuńFajne, podoba mi się. Ciekawy serniczek.
OdpowiedzUsuńJaki piękny :)
OdpowiedzUsuńŚliczne ciasto, w czwartek wyzwanie. Przygotuję je na Dzień Chłopaka do szkoły:)
OdpowiedzUsuńMałgorzata na pewno się uda, trzymam kciuki! Daj znać jak wyszło, pozdrawiam
UsuńWyszło cudnie:) Biszkopcik jak marzenie. Miałam problem z kupieniem galaretek w kolorze niebieskim. Mieszkam we Wrocławiu. W Kauflandzie mają 3 kolory: szafirowy, turkusowy i niebieski.
OdpowiedzUsuńCiasto śliczne, dziękuję za przepis.
Cieszę się, że wyszło. Ja mieszkam na wsi i też mam problem z kupieniem rożnych galaretek, a o ozdobach na torty to mogę pomarzyć.... Albo jechać do miasta.
UsuńCiasto wygląda świetnie. Mam jedno pytanie - jakiego twarogu użyć? Ola
OdpowiedzUsuńużyłam zwykłego w wiaderku
UsuńWyszedł mi identyczny, smakuje równie nieziemsko jak wygląda! :))))
OdpowiedzUsuńCiasto pycha polecam.
OdpowiedzUsuńczy biszkopt nie będzie suchy jeśli się nie nasączy?
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem nie ale możesz nasączyć herbatą
OdpowiedzUsuńGdzie można dostać galaretkę turkusową? :o
OdpowiedzUsuń