poniedziałek, 2 lutego 2015

zraziki musztardowe


Prosty i niedrogi sposób na niedzielny obiad. Jeśli znudziły Wam się tradycyjne schabowe, spróbujcie schabu w tej wersji. Smakują pysznie z kluskami śląskimi, kaszą lub ziemniakami i surówką. 

Składniki:
  • 5 plastrów schabu bez kości
  • 3 łyżeczki  łagodnej musztardy
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 cebule
  • sól morska
  • pieprz 
  • 2-3 łyżki oleju
 Mięso rozbić tłuczkiem przez woreczek foliowy, oprószyć solą i pieprzem.
Każdy kawałek mięsa posmarować musztardą. 






Ogórki pokroić wzdłuż i ułożyć na mięsie. 
Całość zwinąć w roladki, jeśli trzeba to związać bawełnianym sznurkiem. 
Cebulę pokroić w krążki, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, zeszklić. Dodać mięso i szybko obsmażyć je na brązowo, podlać połową szklanki ciepłej wody i dusić pod przykryciem około 15 minut. 

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam te zrazy, są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Również ja potwierdzam, zrazy wyśmienite.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobilam dziś na obiad - zrazy były pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. i czym tu się zachwycać???
    sory, ale to b.prymitywne danie

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up