poniedziałek, 27 sierpnia 2012

piernikowy przekładaniec



Składniki na ciasto:  ( blaszka o wymiarach 23*23 cm)
  • 4 szklanki mąki
  • 250g  masła
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 łyzki kakao
  • przyprawa do piernika 
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
Mleko, kakao, margarynę, cukier zagotować i ostudzić. Dodac resztę składników, wymieszać. Wylac do formy wyłożonej papierem i upiec do suchego patyczka w 180*C. Po ostudzeniu przekroić na 3 części.

Krem grysikowy:
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1/2 kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyzka soku z cytryny
Mleko z cukrem zagotowac, dodać kaszę, gotowac aż zgestnieje i ostudzić. Małso utzreć na puch, dodawać po łyżce kaszy oraz sok z cytryny.

Galaretka:
  • 2 słoiczki dżemu wisniowego
  • 4 łyżki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody, wymieszac z dżemem.

Dodatkowo:
  • 2 kieliszki wisniówki
  • 1/2 tabliczki czekolady
  • garśc pokrojonych prażonych orzechów
Ciasto nasączyc wisniówka. Na jedną część wyłożyć tężejącą masę galaretkową, przykryc ciastem i wyłozyc mase grysikową. Przykryć trzecim blatem i polać stopioną czekoladą. Posypać orzechami. Przechowywać w lodówce. 

10 komentarzy:

  1. Przepysznie wygląda! Zapisuję przepis, zrobię przy najbliższej okazji. Pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, jest pyszne i wbrew pzorom łatwe:)

      Usuń
  2. piernik to jedno z moich ulubionych ciast :) a taka jego wersja bardzo mi sie podoba!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny ten przekładaniec, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy ciasto wychodzi pulchne czy zakalcowate. zastanawiam siE gdyż chce przygotowac to ciasto na święta a nie chciałabym byc niemile zaskoczona. z góry dziękuje za odpowiedź ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto ma konsystencje murzynka, jest raczej pulchne. No chyba, że Ci wyjdzie zakalec, wtedy to inna sprawa..

      Usuń
    2. dziękuje jeszcze raz za odpowiedź.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...