Składniki na ciasto: ( blaszka o wymiarach 23*23 cm)
- 4 szklanki mąki
- 250g masła
- 1 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki sody
- 4 łyzki kakao
- przyprawa do piernika
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 jajka
Mleko, kakao, margarynę, cukier zagotować i ostudzić. Dodac resztę składników, wymieszać. Wylac do formy wyłożonej papierem i upiec do suchego patyczka w 180*C. Po ostudzeniu przekroić na 3 części.
Krem grysikowy:
- 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1/2 kostki masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyzka soku z cytryny
Mleko z cukrem zagotowac, dodać kaszę, gotowac aż zgestnieje i ostudzić. Małso utzreć na puch, dodawać po łyżce kaszy oraz sok z cytryny.
Galaretka:
- 2 słoiczki dżemu wisniowego
- 4 łyżki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody, wymieszac z dżemem.
Dodatkowo:
- 2 kieliszki wisniówki
- 1/2 tabliczki czekolady
- garśc pokrojonych prażonych orzechów
Ciasto nasączyc wisniówka. Na jedną część wyłożyć tężejącą masę galaretkową, przykryc ciastem i wyłozyc mase grysikową. Przykryć trzecim blatem i polać stopioną czekoladą. Posypać orzechami. Przechowywać w lodówce.
Przepysznie wygląda! Zapisuję przepis, zrobię przy najbliższej okazji. Pozdrawiam :)))
OdpowiedzUsuńpolecam, jest pyszne i wbrew pzorom łatwe:)
UsuńPoproszę kawałeczek..
OdpowiedzUsuńczęstuj się:)
Usuńpiernik to jedno z moich ulubionych ciast :) a taka jego wersja bardzo mi sie podoba!
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńŚwietny ten przekładaniec, zapisuję :)
OdpowiedzUsuńczy ciasto wychodzi pulchne czy zakalcowate. zastanawiam siE gdyż chce przygotowac to ciasto na święta a nie chciałabym byc niemile zaskoczona. z góry dziękuje za odpowiedź ;)
OdpowiedzUsuńciasto ma konsystencje murzynka, jest raczej pulchne. No chyba, że Ci wyjdzie zakalec, wtedy to inna sprawa..
Usuńdziękuje jeszcze raz za odpowiedź.
Usuń