Składniki na dużą blaszkę:
- 5 jajek
- 4 1/2 szklanki maki
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody
- 4 gruszki
Całe jajka ubic z cukrem na puszysta masę, dodawac po trochę olej i ubijać. Wsypac makę i wszystkie sypkie składniki. Ciasto będzie bardzo gęste. Wyłozyć na blaszkę. Gruszki obrac i pokroić na kawałki. Wyłożyć na ciasto i lekko docisnąć. Piec w temp. 175*C około 60 minut.
Polewa:
- 1/2 kostki czekolady
- 2 łyżki mleka
- szczypta cynamonu
Czekolade rozpuścić z mlekiem i cynamonem w kąpieli wodnej. Ostudzone ciasto udekorować polewą.
(częściowo wzorowałam się na przepisie na "amerykański" ze strony www. dotercooking.pl)
wszytsko z czekoladą i gruszkami jest pyszne ! :)
OdpowiedzUsuńO matko, ale to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńjeśli tak smakuje jak wygląda, to ja poproszę kawałeczek:D
OdpowiedzUsuńczęstuj się:) a najlepiej upiecz to bedziesz miała cały tylko dla siebie:PP
Usuńciasteczko wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńzrobiłam według przepisu :P straaasznie gęste ciasto :P Ale smaczne! :)
OdpowiedzUsuńwlasnie piecze sie piekarniku...ciekawe co mi wyjdzie?:) mam nadzieje ze bedzie pyszne!!!
OdpowiedzUsuńJutro piekę go już drugi raz w tym tygodniu :) Tym razem ze śliwkami zamiast gruszek. Ostatnio wyszło przedobre, dzieki za inspiracje! Pozdrawiam z Beskidów! Kinga
OdpowiedzUsuńKinga,Bardzo sie cieszę, zę smakuje i się udaje! a jeśli mogę zapytać do dokłądnie skąd piszesz?
OdpowiedzUsuńa mąki 1/2 szkl? bo pisze tam 4 przed tym
OdpowiedzUsuń