ciasto z gruszkami




Składniki na dużą blaszkę:
  • 5 jajek
  • 4 1/2 szklanki maki
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki  kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 gruszki
Całe jajka ubic z cukrem na puszysta masę, dodawac po trochę olej i ubijać. Wsypac makę i wszystkie sypkie składniki. Ciasto będzie bardzo gęste. Wyłozyć na blaszkę. Gruszki obrac i pokroić na kawałki. Wyłożyć na ciasto i lekko docisnąć. Piec w temp. 175*C około 60 minut.

Polewa:
  • 1/2 kostki czekolady
  • 2 łyżki mleka
  •  szczypta cynamonu
Czekolade rozpuścić z mlekiem i cynamonem w kąpieli wodnej.  Ostudzone ciasto udekorować polewą.

(częściowo wzorowałam się na przepisie na "amerykański" ze strony www. dotercooking.pl)

10 komentarzy:

  1. wszytsko z czekoladą i gruszkami jest pyszne ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko, ale to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeśli tak smakuje jak wygląda, to ja poproszę kawałeczek:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. częstuj się:) a najlepiej upiecz to bedziesz miała cały tylko dla siebie:PP

      Usuń
  4. ciasteczko wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam według przepisu :P straaasznie gęste ciasto :P Ale smaczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wlasnie piecze sie piekarniku...ciekawe co mi wyjdzie?:) mam nadzieje ze bedzie pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jutro piekę go już drugi raz w tym tygodniu :) Tym razem ze śliwkami zamiast gruszek. Ostatnio wyszło przedobre, dzieki za inspiracje! Pozdrawiam z Beskidów! Kinga

    OdpowiedzUsuń
  8. Kinga,Bardzo sie cieszę, zę smakuje i się udaje! a jeśli mogę zapytać do dokłądnie skąd piszesz?

    OdpowiedzUsuń
  9. a mąki 1/2 szkl? bo pisze tam 4 przed tym

    OdpowiedzUsuń