Jeśli tak jak ja lubicie mleko w proszku, to ciasto na pewno będzie Wam smakowało. "Górę lodową" pierwszy raz spotkałam w Święta u cioci, jednak wtedy jej nie spróbowałam. Moja babcia tak je zachwalała, że skoro mam przepis, to postanowiłam spróbować. Ciasto jest dość pracochłonne i do szybkich nie należy, ale warto poświecić mu czas, bo ma bardzo ciekawy i oryginalny smak. Zresztą, co będę mówić. Spróbujcie sami! (przepis trochę zmieniony pochodzi z gazetki "Przyślij Przepis")
Składniki:
na biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- cukier waniliowy
na poncz:
- 1/2 szklanki herbaty
- kieliszek rumu lub wódki
- opakowanie kremu do karpatki
- 500 ml mleka
- 150 g masła
na krem II:
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki (moim zdaniem najlepsze jest to-klik)
- 2 łyżki kakao
- paczka okrągłych biszkoptów
Upiec biszkopt: Białka ubić z cukrem na pianę, ubijając dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić, przekroić na dwa blaty i naponczować je.
Krem do karpatki ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić i utrzeć z masłem. Podzielić na połowę. Jedną część rozsmarować na dolnej części biszkopta.
Biszkopty przekroić na połowę. Ciasto z kremem przykryć drugim blatem biszkopta i rozsmarować resztę kremu. Na wierzchu ułożyć biszkopty.
Masło zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki).
Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku.
Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty.
Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia.
Kroić w połowie biszkoptów, najlepiej dopiero po kilku godzinach, kiedy ciastka zmiękną. Dobrze się kroi nożem zamoczonym wcześniej w gorącej wodzie.
Smacznego!
Widać, że ciacho pracochłonne, ale pięknie się prezentuje. Na pewno było warto postać w kuchni! Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńpracochłonne ale warto:)
Usuńnie jest pracochłonne
UsuńWow! Świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńi świetnie smakuje, dziękuję!
UsuńWbrwe pozorom ciasto robi się szybko, a smak rewelacyjny. Zwłaszcza jal biszkopt przełoży się drżemem wiśniowym lub porzeczkowym :)
UsuńApetyczne ciastko-
Usuńobłędnie się prezentuje!:)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis, trochę pracy, ale efekt super :)
OdpowiedzUsuńpolecam!
UsuńWygląda świetnie;)
OdpowiedzUsuńna pewno jest przepyszne!
OdpowiedzUsuńnieskromnie powiem, że tak. Ale polecam zrobić i przekonać się na własnej skórze:)
UsuńJeśli ciasto jest doskonałe -trzeba wyróżniać -Skromność obowiązuje tylko wtedy gdy-czyni się coś tak aby Polska nie zginęła- W przypadku Pani-twórczości trzeba podkreślać wyjątkowość- Perfekcje wykonania -Obcy .Nieznajomy też może być życzliwy-
Usuńdziękuję za miłe słowa, anonimowi rzadko są życzliwi...
Usuńbardzo fajne ciasto, napewno kiedyś je zrobie
OdpowiedzUsuńCudne, a jaka fajna nazwa :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Bardzo efektowne ciacho :) Zapisujemy!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy ;):)
Tapenda
dziękuję, polecam i pozdrawiam gorąco!
Usuńwygląda imponująco, jeszcze takiego nie widziałam :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńrewelacyjne ciasto:) wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, ale co to za przepis, w którym podajesz w składnikach gotowy krem z paczki?
OdpowiedzUsuńpodaje tak, bo tak było w oryginalnym przepisie a poza tym, to chyba nie przestępstwo?? każdy robi jak chce, ja nikogo nie zmuszam. jak ktoś nie chce to zrobi po swojemu:|)|
Usuńhej, wczoraj robiłam to ciasto. Jest bardzo pyszne...ale uważam że góra jest za słodka. Czy myślisz że gdyby zmniejszyć ilość cukru w tym kremie nr II - masa by wyszła? albo czym zastąpić ten cukier? Może w ogóle go pominąć? Pozdrawiam. Ewa
OdpowiedzUsuńnie próbowałam, ale wydaje mi się, że mozna by zmniejszyć ilość cukru. Jednak całkowitego zrezygnowania z cukru bym nie polecała, masa może być mdła. cieszę się, że korzystałaś z mojego przepisu, pozdrawiam!
UsuńRobiłam te ciasto kilkakrotnie z tego przepisu, jest pracochłonne ale wyśmienite i szybko znika z talerza :)
OdpowiedzUsuńA jeżeli mam forme o wymiarach 20x40 to jakie proporcje zastosować?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńna taką dużą formę polecam zrobić z półtorej porcji, ja robiłam w foremce 23*25 cm.
OdpowiedzUsuńbardzo przepyszne zrobilam na chrzciny i znikło w mgnieniu oka,wszyskim bardzo smakowało!dzieki
OdpowiedzUsuńZrobiłam ciasto i było wyśmienite.Tylko nie wiem dlaczego było gęste a nie płynne tak jak piszesz.Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńGdy ktoś ma talent i serce to tworzy takie cuda- taki raj dla oczu-
OdpowiedzUsuńdziękuję, wzruszyłam się:)
UsuńSypiące się z nieba -
Usuńz mocą lawiny-z mocą wodospadu
iskierki gwiazd Niech Pani przypominają
(niech zdumiewają -pobudzają wyobraźnię )
Proszę pomyśleć co nastąpi z chwilą wybicia
na zegarze północy - Przecież wszystko
co było złe - przeminęło -
Już nie wróci- W sercu niech
pozostanie wszystko co
było miłe -radosne-doskonałe
Radosnego oczekiwania-radosnego przygotowania
do magicznej chwili
Jaka nastąpi o północy
31 grudnia na 1 stycznia 2014 już roku
życzę serce przepełnionego
szczęściem- życzę aby nawet
okruchy cierni nie
raniły Pani stóp -
czyli Pani serca-
Szczęśliwego Nowego Roku!!!
Bardzo dziękuję za życzenia, miło, że anonimowe osoby też potrafią być życzliwe. Choć nie wiem komu, również życzę aby Nowy Rok był jeszcze lepszy!
UsuńIle to ciasto może stać w lodówce ? :D
Usuńnie wiem, bo moje dość szybko zostało zjedzone. Ale myślę, że kilka dni może postać, bo nie zawiera surowych owoców ani nic takiego, co mogłoby szybko się zepsuć.
UsuńCiasto bardzo proste w przygotowaniu ! Przepis tylko wygląda na trudny...
OdpowiedzUsuńPYSZNE !!! Goście zachwycali się smakiem...coś nowego...innego a do tego bardzo ale to bardzo pysznego.... Mmmmm..... POLECAM WSZYSTKIM :D
cieszę się, że smakowało i bardzo dziękuję za komentarz:)
Usuńbardzo dobre ciasto polecam
OdpowiedzUsuńbardzo dobre warto robić
OdpowiedzUsuńA mnie coś nie wyszło... :-( ogólnie ciasto bardzo smaczne tylko, dlaczego po ukrojeniu i postawieniu poza lodówką, pomiędzy masą karpatkową a masą z mleka z proszku powstaje woda?wszystko robiłam zgodnie z przepisem? Chyba jestem kulinarnym beztalenciem!
OdpowiedzUsuńwitam,
Usuńszczerze powiedziawszy to nie wiem. Nie ma pojęcia dlaczego tak się stało, nigdy z takim czymś się nie spotkałam...Tak jak pisałam ja też korzystałam z czyjegoś przepisu, nie jest on mojego autorstwa, mi akurat wyszło. I z wcześniejszych komentarzy wiem, że kilku osobom też wyszło, więc nie wiem. Na pewno nie jest Pani kulinarnym beztalenciem! Każdemu się zdarza coś sknocić, może produkty nie były pełnowartościowe?
Czy ten drugi krem powinien być zimny? Bo mój był lekko ciepły.
OdpowiedzUsuńczy mleko w proszku ma być granulowane czy nie
OdpowiedzUsuńnajlepiej nie granulowane. Ja używam takiego w ciemno niebieskim opakowaniu. Granulowane ma inny smak i mniej tłuszczu.
Usuńbaaaardzo pycha
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne, zrobiło wielką furrorę wśród moich gości. Jedyna uwaga, jeśli chodzi o krem nr II sądzę, że połowa składników jest wystarczająca. Zrobiłam według przepisu i poly nie wylalam na ciasto. Kren II jest bardzo słodki, przez co ciasto staje się mdłe.
OdpowiedzUsuńTeż moim zdaniem górna warstwa jest za słodka i wystarczy polowa porcji, też sporo jej wylałam do zlewu bo na ciasto było za dużo.
Usuńwg mnie, aż tak wiele pracy, ani pieniędzy nie wymaga :) a robi wrażenie :) już zapisałam i na śwęta się pojawi na stole :) dziękuję za przepis <3 :)
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo efektownie wyglada,postaram sie zrobic,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTeż robiłam:) Pychotka!! Wszyscy rozpływali się w komplementach:) Mąż zachwycony placuchem, a nie jest tak bardzo pracochłonny, wiadomo, szarlotkę zrobi się szybciej, ale jeśli komuś zależy na czymś z wyższej półki, to idealny przepis i w porównaniu z innymi mniej czasochłonny:)
OdpowiedzUsuńA jak zrobić taką czarno-białą polewę? Kupić w sklepie?
OdpowiedzUsuńTak jak pisze w przepisie-wylewać na zmianę biala i brazowa masę.
OdpowiedzUsuńByłem niesamowitym szczęściarzem mając okazję skosztować kawałek tego cuda w pracy przy okazji jakiejś tam. Teraz przedstawiłem przepis żonie i wkrótce podzielę się informacją co nam się urodziło. Ja chyba lubię jeść...
OdpowiedzUsuńNa pewno Wam sie uda. Tez mam w planie je zrobić w najbliższym czasie żeby wymienić zdjęcia na ładniejsze. P.s. Tez lubię jesc😊
UsuńCiasto nie jest pracochłonne,kwestia tylko "wyczekania" aż masy wystygną, ale dla mnie jest mega słodkie,aż drapie w gardło.. następnym razem ujęłabym sporo cukru.
OdpowiedzUsuńW przepisie jest duży krem karpatka na 700 ml mleka.Jaki to krem i jakiej firmy?
OdpowiedzUsuńO rany nie pamiętam tak dawno to pieklam. Można dać zwykly krem karpatka i dodac łyżkę mąki ziemniaczanej.
OdpowiedzUsuńCiasto super.Krem z mlekiem w proszku wyszedł mi zbyt gęsty i musiałam rozłożyć łyżką,i nie mogłam go rozlać.Oczywiście wygląd był inny.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCiasto super.Krem z mlekiem w proszku wyszedł mi zbyt gęsty i musiałam rozłożyć łyżką,i nie mogłam go rozlać.Oczywiście wygląd był inny.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam to pyszne ciacho na imieniny teścia, jest naprawdę świetne. Tylko zamiast szklanki cukru do masy z mlekiem w proszku, dałam pół szklanki cukru i wyszło super, nie za słodkie, i w cale nie jest takie pracochłonne,mimo że mam dwójkę dzieci w tym jedno 3 miesięczne, bardzo szybko je zrobiłam i oczywiście wszystkim bardzo smakowało, jeszcze przed podaniem polałam każdy kawałek ajerkoniakiem, wyglądało i smakowało wyśmienicie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam. Ciasto przepyszne. U nas funkcjonuje pod nazwą ,,Milky Way". Ale polecam do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńzrobić z półtorej porcji
OdpowiedzUsuńNiestety masa z kakao mi sie zważyła :(
OdpowiedzUsuńCiacho pychota tylko masa troche rzadka...
OdpowiedzUsuńWitam ! Zrobiłam ciasto ,poszło mi całkiem sprawnie.Nie jest takie pracochłonne jakby się wydawało.Następnym razem jak wiele innych osób ,które skorzystały z tego przepisu zmniejszę ilość cukru w białym kremie.Ogólnie ciasto bardzo pomysłowe,eleganckie i pyszne.Dzięki :)
OdpowiedzUsuńbardzo proszę:) a ilośc cukru to zawsze kwestia gustu- jedni lubią ciasta bardziej słodkie, inni mniej.
UsuńWitam, zrobiłam ciasto ściśle wg przepisu i oto co mi wyszło: biszkopt suchy rozdziela go warstwa kremu karpatka, krem na samej górze tak stwardniał, że ciasto dało się kroić dopiero po kilku minutach po wyjęciu z lodówki jak troche się "ogrzało" a smak mleka w proszku dominował. Generalnie do wyrzucenia!
OdpowiedzUsuńKwestia gustu- w tym cieście ma dominować smak mleka w proszku, o to chodzi. Jeśli komuś przeszkadza ten smak, to raczej powinien takie przepisy omijać. Biszkopt ma być nasączony więc jak mógł być suchy? A to, że ciasto kroi się po odczekaniu to raczej nic dziwnego. Masa stężała w lodówce i dlatego tak jest.
Usuńjest super
OdpowiedzUsuńCudo♡ Robilam dzis przepyszne.
OdpowiedzUsuńNie rozumiem za bardzo czy biszkopty daje do środka?i na wierzch też?
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne !! wszyscy goscie sie zachwycali ;) POLECAM
OdpowiedzUsuńCiacho-REWELACJA!!!troszkę pracochłonne ale warto hmmm...pyszotka :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest na blaszke o jakich wymiarach?
OdpowiedzUsuńmoim zdaniem szkoda pieniędzy ,biszkopt za suchy ,krem z karpatki starczył na jedną warstwę a do tego masy na wierzchu za rzadkie, ciasta generalnie nie można pokroić
OdpowiedzUsuńjest pyszne wszyscy się zajadali :)
OdpowiedzUsuńwspaniale podziwiam jest pyszne
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńSzybko sie robi,znika jeszcze szybciej,pychotka :-)
OdpowiedzUsuńWyjątkowe ciastko chociaż tylko na fotografii
OdpowiedzUsuńPolecam!
OdpowiedzUsuńSuper wygląda. Zrobię z delicjami
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńChyba już wiem jakie ciasto upichcę w ten weekend :D
OdpowiedzUsuń