poniedziałek, 28 stycznia 2013

ciasto "góra lodowa"




Zimą w wypiekach trochę szaro i smutno. Zatęskniłam za truskawkami, nektarynkami i kolorowymi wypiekami. Zimą na stole królują ciasta z masami i konfiturami. Nie znaczy to jednak, że takie wypieki są nudne. Na sezon owocowy i rolady z truskawkami trzeba będzie jeszcze poczekać, dlatego dziś zapraszam Was na nowe ciasto. "Górę lodową" pierwszy raz spotkałam w Święta u cioci, jednak wtedy jej nie spróbowałam. Moja babcia tak je zachwalała, że skoro mam przepis, to postanowiłam spróbować. Ciasto jest dość pracochłonne i do szybkich nie należy, ale warto poświecić mu czas, bo ma bardzo ciekawy i oryginalny smak. Zresztą, co będę mówić. Spróbujcie sami!  (przepis trochę zmieniony pochodzi z gazetki "Przyślij Przepis")

Składniki:
na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 lyżki kakao
  • cukier waniliowy
Białka ubić z cukrem i żółtkami na puch. Dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec około 25 minut w 175*C.

na poncz:
  • 1/2 szklanki herbaty
  • kieliszek rumu lub wódki
na krem I:
  • opakowanie kremu do karpatki
  • 700 ml mleka
  • 100 g masła
Krem przyrządzić według przepisu na opakowaniu.

na krem II:
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklani wody
  • 2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • paczka okrągłych biszkoptów
Masło zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki). Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku.  ( będą dość płynne)

składanie ciasta:

Biszkopt przekroić na połowę, obie części naponczować. Krem karpatkowy podzielić na połowę, przełożyć nim biszkopt i posmarować wierzch. Biszkopty pokroić na połowę, układać na kremie. Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty. Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia.

Smacznego!


41 komentarzy:

  1. Widać, że ciacho pracochłonne, ale pięknie się prezentuje. Na pewno było warto postać w kuchni! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jest pracochłonne

      Usuń
  2. obłędnie się prezentuje!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawy przepis, trochę pracy, ale efekt super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. nieskromnie powiem, że tak. Ale polecam zrobić i przekonać się na własnej skórze:)

      Usuń
    2. Jeśli ciasto jest doskonałe -trzeba wyróżniać -Skromność obowiązuje tylko wtedy gdy-czyni się coś tak aby Polska nie zginęła- W przypadku Pani-twórczości trzeba podkreślać wyjątkowość- Perfekcje wykonania -Obcy .Nieznajomy też może być życzliwy-

      Usuń
    3. dziękuję za miłe słowa, anonimowi rzadko są życzliwi...

      Usuń
  5. bardzo fajne ciasto, napewno kiedyś je zrobie

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne, a jaka fajna nazwa :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo efektowne ciacho :) Zapisujemy!
    Pozdrawiamy ;):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, polecam i pozdrawiam gorąco!

      Usuń
  8. wygląda imponująco, jeszcze takiego nie widziałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. rewelacyjne ciasto:) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda świetnie, ale co to za przepis, w którym podajesz w składnikach gotowy krem z paczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podaje tak, bo tak było w oryginalnym przepisie a poza tym, to chyba nie przestępstwo?? każdy robi jak chce, ja nikogo nie zmuszam. jak ktoś nie chce to zrobi po swojemu:|)|

      Usuń
  12. hej, wczoraj robiłam to ciasto. Jest bardzo pyszne...ale uważam że góra jest za słodka. Czy myślisz że gdyby zmniejszyć ilość cukru w tym kremie nr II - masa by wyszła? albo czym zastąpić ten cukier? Może w ogóle go pominąć? Pozdrawiam. Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam, ale wydaje mi się, że mozna by zmniejszyć ilość cukru. Jednak całkowitego zrezygnowania z cukru bym nie polecała, masa może być mdła. cieszę się, że korzystałaś z mojego przepisu, pozdrawiam!

      Usuń
  13. Robiłam te ciasto kilkakrotnie z tego przepisu, jest pracochłonne ale wyśmienite i szybko znika z talerza :)

    OdpowiedzUsuń
  14. A jeżeli mam forme o wymiarach 20x40 to jakie proporcje zastosować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  15. na taką dużą formę polecam zrobić z półtorej porcji, ja robiłam w foremce 23*25 cm.

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo przepyszne zrobilam na chrzciny i znikło w mgnieniu oka,wszyskim bardzo smakowało!dzieki

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłam ciasto i było wyśmienite.Tylko nie wiem dlaczego było gęste a nie płynne tak jak piszesz.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Gdy ktoś ma talent i serce to tworzy takie cuda- taki raj dla oczu-

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, wzruszyłam się:)

      Usuń
    2. Sypiące się z nieba -
      z mocą lawiny-z mocą wodospadu
      iskierki gwiazd Niech Pani przypominają
      (niech zdumiewają -pobudzają wyobraźnię )
      Proszę pomyśleć co nastąpi z chwilą wybicia
      na zegarze północy - Przecież wszystko
      co było złe - przeminęło -
      Już nie wróci- W sercu niech
      pozostanie wszystko co
      było miłe -radosne-doskonałe

      Radosnego oczekiwania-radosnego przygotowania
      do magicznej chwili
      Jaka nastąpi o północy
      31 grudnia na 1 stycznia 2014 już roku
      życzę serce przepełnionego
      szczęściem- życzę aby nawet
      okruchy cierni nie
      raniły Pani stóp -
      czyli Pani serca-
      Szczęśliwego Nowego Roku!!!

      Usuń
    3. Bardzo dziękuję za życzenia, miło, że anonimowe osoby też potrafią być życzliwe. Choć nie wiem komu, również życzę aby Nowy Rok był jeszcze lepszy!

      Usuń
    4. Ile to ciasto może stać w lodówce ? :D

      Usuń
    5. nie wiem, bo moje dość szybko zostało zjedzone. Ale myślę, że kilka dni może postać, bo nie zawiera surowych owoców ani nic takiego, co mogłoby szybko się zepsuć.

      Usuń
  19. Ciasto bardzo proste w przygotowaniu ! Przepis tylko wygląda na trudny...
    PYSZNE !!! Goście zachwycali się smakiem...coś nowego...innego a do tego bardzo ale to bardzo pysznego.... Mmmmm..... POLECAM WSZYSTKIM :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakowało i bardzo dziękuję za komentarz:)

      Usuń