Coraz bardziej zaczynam lubić muffinki, choć kiedyś za nimi nie przepadałam. Niezależnie od smaku i rodzaju są doskonałym wyjściem awaryjnym na wypadek niespodziewanych gości. Wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać i upiec. W 20 minut mamy więc pyszny deser lub podwieczorek. Te z jabłkami zjedliśmy jeszcze ciepłe, takie są najsmaczniejsze.
Składniki na 18 sztuk:
- 340 g mąki
- 140 g cukru
- 1 jajko
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- duże jabłko
na kruszonkę:
- łyżka masła
- łyżka cukru
- 2 łyżki mąki
- cynamon
Masło stopić i przestudzić. Jabłko pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki ciasta wymieszać trzepaczką, na końcu dodać jabłka. Składniki kruszonki zagnieść. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 15-20 minut.
Super! Muffinki z dodatkiem jabłek są wspaniałe, takie mięciutkie i wilgotne. I ta kruszonka, mniam!
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi, że bardzo dawno nie robiłam muffinek, czas nadrobić :)
OdpowiedzUsuń