Kolejne ciasto od którego nie można się oderwać. Wilgotne kakaowe ciasto takie jak do tradycyjnej WUZETKI, delikatny krem z kaszy manny i soczyste leśne jagody. A to wszystko zwieńczone cieniutką bezą z orzechami. Ciasto bardzo ładnie się kroi ale najlepiej robić to na drugi dzień, kiedy masa zastygnie i smaki się połączą.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
- 5 żółtek
- 2 białka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 250 g masła
- 7 łyżek wody
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
- 3 szklanki mleka
- 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
dodatkowo:
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- 1 szklanka jagód
Uwaga: można użyć jagód mrożonych ale wtedy należy je rozmrozić i odsączyć z soku. Kasza manna po ugotowaniu powinna być gęsta jak budyń. Ponieważ różne rodzaje kaszy różnie gęstnieją, może się okazać, że trzeba dać trochę więcej grysiku niż te 6 łyżek.
Przygotować ciasto: masło, wodę, kakao i cukier zagotować i wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do zimnej masy kakaowej wmiksować żółtka a następnie mąkę. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć je do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut do suchego patyczka. Po dokładnym wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
Upiec blat z białek: białka ubić z cukrem na sztywno. Rozsmarować na papierze do pieczenia dociętym na rozmiar blaszki, w której piekło się ciasto. Posypać orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140*C i piec około 30 minut.
Krem: Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę w mieszając ugotować na gęsto. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i zimnym grysikiem. Masę podzielić na połowę.
Jedną część kremu rozsmarować na blacie ciasta a na kremie rozłożyć połowę jagód i lekko je docisnąć w krem, przykryć drugą połową ciasta kakaowego i tak samo rozłożyć krem i jagody. Na wierzchu położyć blat bezowy. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
Ajajaj...:) Pysznie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńTo ciasto bardzo do mnie przemawia. Bardzo ciekawy przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWspaniałe połączenie zdecydowanie moje smaki!! :) Tylko skąd teraz jagody hmm może by tak z wiśniami?? :) akurat mam zamrożone a jagód brak
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie. Mnniamm...
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta i te jagodki wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńBarwne tak, że od razu chce się jeść:D
OdpowiedzUsuńDzisiaj bedzie zrobiony :) zdjecia dodam
OdpowiedzUsuńPo prostu brak mi słów. Te ciasto wygląda tak smakowicie, że patrząc na same zdjęcie to po prostu ślinka cieknie! Muszę koniecznie je zrobić :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMmm, cudownie te wszystkie warstwy wyglądają, aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńCzy można dodać jagody ze słoika po odsączeniu z syropu?
OdpowiedzUsuńOczywiście że tak 😊
Usuńczy jagody można zastąpić innymi owocami
OdpowiedzUsuńjakie wymiary blaszki ? :)
OdpowiedzUsuńwłasnie sie piecze ciasto :) krem juz tez prawie gotow,a zaraz bialka ubijac bedę :)
OdpowiedzUsuńSmaczne. :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie ;) dopiero od niedawna piekę ciacha, więc przy robieniu ciasta według Twojego przepisu przyda mi się pomoc, zwłaszcza przy kremie. Oby wyszło tak piękne jak Twoje ;)
OdpowiedzUsuńCiasto upieczone,po degustacji mogę powiedzieć Super ciasto, polecam.
OdpowiedzUsuńPs.Twojego bloga znalazłam dzięki Wandzi H.. z Cisiec.Pozdrawiam Zosia z Oławy .
Ciasto pycha! Żona była przeszczęśliwa :) Gdyby ktoś podobnie jak ja nie miał w domu wagi polecam www.kalkulatorkuchenny.pl :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto piekłam podobne ale te upiekę na męża urodziny jjest super ciacho dzięki za przepis i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWitam mam problem z tym ciastem a właściwie z bezą orzechową. Strasznie się kruszy i nie mogę jej oderwać od papieru w całości. Co robię nie tak?
OdpowiedzUsuńwitam napotkałam ten przepis w zakupionej kśiążeczce przysli przepis pieklam ale z bezą był problem podobnie jak u anonimowego
UsuńMoje z jagodami wyszło PYSZNE !!! Super przepis!!!Wygląda okazale, a nie jest trudne. Myślę, że jagody można też zastąpić malinkami lub wiśniami. Wiśnie mogą być nawet z nalewki, dopiero będzie petarda :-)
OdpowiedzUsuńA ja zamiast jagod dalam wisnie i tez bylo super. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńa co to jest ten zimny grysik
OdpowiedzUsuńa co to jest grysik
OdpowiedzUsuńGrysik to inaczej kasza manna
OdpowiedzUsuńMogą być inne owoce np:maliny?
OdpowiedzUsuńMogą być malin albo nawet wiśnie
UsuńJa zamiast jagód użyłam dżemu z czarnej porzeczki. Rewelacja.
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńZagotowałam masło z dodatkami na ciasto i się rozwarstwiło. Czy może takie być i nie przeszkadza to w dalszej części robienia ?
Pozdrawiam :)
Mniam;p dziś już kończę robić bananowca, ale za tydzień podejmę wyzwanie i postaram się upiec to ciasto:) Akurat mam jagody i porzeczki ze słoika; myślę, że z porzeczkami też byłoby ok:) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńCzy może być zamiast tego ciasta zwykły biszkopt kakaowy.
OdpowiedzUsuńUważam, że 1 szklanka jagód to o wiele za mało. Następnym razem jak będę robić to ciasto (zrobiłam dziś, jutro będę próbować) to 2 szklanki na jedną warstwę myślę, że będzie ok.
OdpowiedzUsuńP.S. jeszcze nie robiłam tak czasochłonnego ciasta, jutro się przekonam czy było warto. Dziękuję za przepis :)
ciasto pychotka tylko osobiście zrobię następnym razem masę z 1L mleka i min 10 łyżek grysiku
OdpowiedzUsuńproblem sprawił mi blat z bezy bo wyszedł mi taki miękki a nie suchy jaki powinien chyba byc ponieważ pierwszy raz taki blat robiłem
czy można uzyć jagód mrożonych?
OdpowiedzUsuń