piątek, 22 marca 2013

ciasto czekoladowo-migdałowe (z wiśniami)



Zostałam zaproszona do Weekendowej Cukierni, której gospodarzy w tym miesiącu Josia. Podsunęła ona przepis na ciasto czekoladowo- migdałowe i choć miałam co innego w planach, skusiłam się. Żeby ciasto nie było łyse, dodałam od siebie warstwę gęstej bitej śmietany i wiśniowej domowej frużeliny. Mówię Wam....obłęd.....

Składniki:
  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mąki
  • 175 g masła
  • 25 g mielonych migdałów
  • 100 g siekanych migdałów (dałam część orzechów włoskich, bo migdały wyszły w trakcie:)
  • 100 g brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żóltka
  • piana z 4 białek
Masło roztopić, dodać czekoladę i cukier, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Mąkę wymieszać z proszkiem i migdałami. Mieszając mikserem na wolnych obrotach  dodać mąkę, a następnie po jednym żółtku. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 180*C. Ostudzić na kratce.

na wierzch:
  • 250 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 g mrożonych wiśni
  • 1 łyżka cukru
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka żelatyny
Kremówkę ubić z cukrem pudrem, wyłożyć na ciasto. Wiśnie umieścić w rondelku, zasypać cukrem, wlać sok z cytryny i chwilę pogotować. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie wody, wlać do wiśni, ugotować jak kisiel. Zdjąć z ognia, wsypać żelatynę, dokładnie  wymieszać. Ostudzić i wyłożyć na ciasto. Przechowywać w lodówce.

                                                 

7 komentarzy:

  1. Naoglądałam się... i doszłam do wniosku, że umieram z głodu i chcę to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda, bardzo lubię czekoladowe ciasta:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniaaaam... piękne, apetyczne zdjęcia... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super! dzięki za udział i mam nadzieje, że w kolejnym miesiącu również się zobaczymy:)) całusy

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładnie wyszło Ci nasze ciasto :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za możliwość wspólnego pieczenia, było mi baaardzo miło! pozdrówki~!

      Usuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up