musowy tort z mascarpone



Kilka dni temu robiłam tort urodzinowy. W założeniu było, że ma być owocowy, nie za słodki. Był więc brzoskwiniowo-malinowy z puszystą warstwą mascarpone. Udało mi się sfotografować tylko piętkę, która została z wyrównywania boków, bo tort u góry miał jeszcze biszkopt, którego tu nie widać. O dziwo, oprócz kiepskich zdjęć (nie miałam czasu) chyba nie zaliczyłam większej wpadki, jak to zwykle bywa przy zamówieniowych tortach. Mam nadzieję, że tort smakował, a dla zainteresowanych podaję mój autorski przepis.

Składniki:
na biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając nadal dodawać po żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem, przesiać i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blaszki. Piec około 35 minut w 175*C. Po ostudzeniu przekroić na połowę i nasączyć herbatą (ewentualnie z alkoholem).
na mus brzoskwiniowy:
  • 2 puszki brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 2 łyżeczki żelatyny
Brzoskwinie wyjąć z syropu, zmiksować na mus. Syrop zagotować, zdjąć z ognia, rozpuścić w nim dokładnie galaretki i żelatynę, połączyć z musem. Odstawić. 
 na mus malinowy
  • 1,5 kg malin mrożonych
  • 2 galaretki malinowe
  • cukier (ilość w zależności od tego, jak kwaśne są maliny)
  • 2 łyżeczki żelatyny
Maliny razem z sokiem umieścić w garnku, zasypać cukrem, zagotować. Następnie za pomocą blendera zmiksować. Przełożyć na sito, przetrzeć, pestki wyrzucić. Galaretki i żelatynę wymieszać, rozpuścić w szklance wody, połączyć z musem malinowym, odstawić.
na krem:
  • 2 opakowania mascarpone ( po 250 g każdy)
  • 150 g serka Bieluch
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżka soku z cytryny
  •  3 duże łyżki żelatyny
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody, odstawić na kilka minut. Następnie pogrzać mieszając do rozpuszczenia (nie zagotować!). Kremówkę ubić z cukrem pudrem.Mascarpone zmiksować z Bieluchem, wanilią i sokiem z cytryny (miksować krótko, tylko do połączenia, bo inaczej się zwarzy). Dodać kremówkę, wymieszać delikatnie. Dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie ale delikatnie wymieszać.

Składanie ciasta:

Blaszkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć folią spożywczą, tak aby wystawała sporo za blaszkę. Ułożyć pierwszy blat biszkopta. Wylać tężejącą masę brzoskwiniową. Odstawić do całkowitego stężenia. Wyłożyć masę serową, odstawić do stężenia. Wyłożyć mus malinowy, kiedy lekko, ale nie całkowicie stężeje, pzryktyć drugim biszkoptem. Ozdobić kremówką lub dowolnym kremem. Przechowywać w lodówce.


Rada:

Na wykonanie tortu trzeba poświęcić dużo czasu. Kolejne warstwy najlepiej przygotowywać kolejno, kiedy poprzednia będzie już tężała na biszkopcie, aby nie doszło do sytuacji, kiedy wszystkie stężeją nam jednocześnie jeszcze w miskach.


18 komentarzy:

  1. takie torty są najlepsze, masa mascarpone, owoce, biszkopt. Ideał :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny ten tort, świetnie skomponowany smakowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a co sie stalo z gorna warstwa biszkopta na zdjeciu pierwszym,chyba zostal skonsumowany...fajne ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tort był fantastyczny! Wszystkim szalenie smakował, a co najważniejsze Solenizant był zachwycony! Raz jeszcze dziękujemy za poświęcony czas na przygotowanie tortu! :) N&A

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam urodziny w sobotę rozglądam się nad tortem który będę robic, zdecydowałam sie na ten, mam nadzieje że wyjdzie mi:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Proszę mi powiedzieć jakie wymiary blaszki 😊 z góry dziękuję 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Chciałabym zrobić ten tort w tortownicy 26. Proszę mi doradzić czy składniki zostawić tak jak u Pani czy zmniejszyć? Chciałabym zrobić jeszcze warstwę truskawkową. Boje się żeby za wysoki nie wyszedł?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. składniki zmniejszyć o połowę. Warstwę truskawkową można zrobić ale wtedy trzeba jeszcze jedną warstwę z mascarpone. Czyli tej warstwy bym nie zmniejszała.

      Usuń
  8. podejrzewam,ze mozna to zrobic w formie w ksztalcie eclipsy? ma 18 cm , o ile zmniejszyc skladniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi się, że w takiej małej foremce połowa to będzie za dużo, więc może z 1/3 powinno być dobrze.

      Usuń