Kilka dni temu robiłam tort urodzinowy. W założeniu było, że ma być owocowy, nie za słodki. Był więc brzoskwiniowo-malinowy z puszystą warstwą mascarpone. Udało mi się sfotografować tylko piętkę, która została z wyrównywania boków, bo tort u góry miał jeszcze biszkopt, którego tu nie widać. O dziwo, oprócz kiepskich zdjęć (nie miałam czasu) chyba nie zaliczyłam większej wpadki, jak to zwykle bywa przy zamówieniowych tortach. Mam nadzieję, że tort smakował, a dla zainteresowanych podaję mój autorski przepis.
Składniki:
na biszkopt:
- 8 jajek
- 1 1/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na mus brzoskwiniowy:
- 2 puszki brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 2 łyżeczki żelatyny
na mus malinowy
- 1,5 kg malin mrożonych
- 2 galaretki malinowe
- cukier (ilość w zależności od tego, jak kwaśne są maliny)
- 2 łyżeczki żelatyny
na krem:
- 2 opakowania mascarpone ( po 250 g każdy)
- 150 g serka Bieluch
- 330 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- łyżka soku z cytryny
- 3 duże łyżki żelatyny
Składanie ciasta:
Blaszkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć folią spożywczą, tak aby wystawała sporo za blaszkę. Ułożyć pierwszy blat biszkopta. Wylać tężejącą masę brzoskwiniową. Odstawić do całkowitego stężenia. Wyłożyć masę serową, odstawić do stężenia. Wyłożyć mus malinowy, kiedy lekko, ale nie całkowicie stężeje, pzryktyć drugim biszkoptem. Ozdobić kremówką lub dowolnym kremem. Przechowywać w lodówce.
Rada:
Na wykonanie tortu trzeba poświęcić dużo czasu. Kolejne warstwy najlepiej przygotowywać kolejno, kiedy poprzednia będzie już tężała na biszkopcie, aby nie doszło do sytuacji, kiedy wszystkie stężeją nam jednocześnie jeszcze w miskach.
Torcik wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńtakie torty są najlepsze, masa mascarpone, owoce, biszkopt. Ideał :D
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda ;)))
OdpowiedzUsuńCudny ten tort, świetnie skomponowany smakowo :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie!!!!!
OdpowiedzUsuńa co sie stalo z gorna warstwa biszkopta na zdjeciu pierwszym,chyba zostal skonsumowany...fajne ciacho.
OdpowiedzUsuńjuz wiem,niedoczytalam .....
UsuńTort był fantastyczny! Wszystkim szalenie smakował, a co najważniejsze Solenizant był zachwycony! Raz jeszcze dziękujemy za poświęcony czas na przygotowanie tortu! :) N&A
OdpowiedzUsuńcieszę się i pozdrawiam!
UsuńMam urodziny w sobotę rozglądam się nad tortem który będę robic, zdecydowałam sie na ten, mam nadzieje że wyjdzie mi:)
OdpowiedzUsuńProszę mi powiedzieć jakie wymiary blaszki 😊 z góry dziękuję 😊
OdpowiedzUsuń25*34 cm
UsuńDziękuję ślicznie :)
UsuńChciałabym zrobić ten tort w tortownicy 26. Proszę mi doradzić czy składniki zostawić tak jak u Pani czy zmniejszyć? Chciałabym zrobić jeszcze warstwę truskawkową. Boje się żeby za wysoki nie wyszedł?
OdpowiedzUsuńskładniki zmniejszyć o połowę. Warstwę truskawkową można zrobić ale wtedy trzeba jeszcze jedną warstwę z mascarpone. Czyli tej warstwy bym nie zmniejszała.
Usuńpodejrzewam,ze mozna to zrobic w formie w ksztalcie eclipsy? ma 18 cm , o ile zmniejszyc skladniki?
OdpowiedzUsuńwydaje mi się, że w takiej małej foremce połowa to będzie za dużo, więc może z 1/3 powinno być dobrze.
Usuń