sobota, 4 stycznia 2014

wiejskie kieszonki



Ulubiony obiad mojego męża, kieszonki naleśnikowe nadziane farszem z kapusty kiszonej, pieczarek i boczku. Najlepiej smakują na ciepło z sosem czosnkowym.

Składniki:
na ciasto:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
na farsz:
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • wegeta
  • pieprz
  • ostra papryka
na panierkę:
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Składniki na ciasto zmiksować i odstawić na kwadrans. Kapustę kiszoną zalać wrzątkiem i gotować przez 10 minut. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć a następnie wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć razem kilka minut. Dodać pokrojoną kapustę kiszoną i podsmażyć razem. 


Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki. Na połowę każdego naleśnika nakładać łyżkę farszu, rozsmarować.






 Składać naleśniki w trójkąty i panierować jak kotlety. Smażyć i podawać na ciepło.

29 komentarzy:

  1. To musi byc pyszne,musze tak zrobic ,,,,pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Mój mąż jadłby je codziennie!

      Usuń
  2. Ile mniej więcej wyjdzie naleśników z tych składników? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czym można zastąpić boczek, wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez boczku tez jest smaczne.

      Usuń
  4. Ile wychodzi mniej więcej sztuk? Albo na ile osób jest z podanej ilości składników?

    OdpowiedzUsuń
  5. Zalezy na jak dużej patelni zrobisz. Wychodzi mi okolo 6 dużych sztuk.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przecież to jest to samo co krokiety tylko inna nazwa, ale na pewno pyszne

    OdpowiedzUsuń
  7. Do czego czosnek

    OdpowiedzUsuń
  8. Toż to krokiety tylko w innej formie :0 :) :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha.Dziś robiłam na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  10. A czy ma Pani dobry przepis na sos czosnkowy? Jeśli tak to bardzo proszę się z nami podzielić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sos czosnkowy u mnie jest w lodówce prawie zawsze. Robię go na oko:) trochę majonezu, dwa razy tyle jogurtu albo śmietany gęstej, czosnek (daję dość dużo), dól morka, świeżo zmielony pieprz i drobno posiekany koperek. Wyjadam z samym chlebem, uwielbiam:)

      Usuń
    2. dól morka = sól morska:) sorki, tak to jest jak się pisze po ciemku:)

      Usuń
    3. Prosze dodac rôwnież łyżeczkę ziół prowansalskich i odstawić do lodowki na 20min zeby sie przegryzlo. Jest wyśmienite.

      Usuń
  11. Dziękuję za przepis, wczoraj wypróbowany - rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie kieszonki powstają w mojej kuchni. Będzie apetycznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. A jak złoże to w trójkąty to czy przy smarzeniu farsz nie wyleci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie dasz za dużo farszu to nie wyleci. Przy panierowaniu naleśnik obklei sie jajkiem i to zamknie boki.

      Usuń
  14. Z czym podawać? Ziemniaczki, kluski śląskie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie no z niczym to przecież naleśniki. Ewentualnie z barszczykiem czystym lub sosem czosnkowym.

      Usuń
    2. Dziś robię :) zobaczymy co wyjdzie :D

      Usuń
  15. sos czosnkowy:śmietana,majonez,bazylia i czosnek ;-) pychotka...

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy mogłabym to podać na kolacje urodzinowa ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jest to takie luźne spotkanie z przyjaciółmi to tak ale jesli to bardziej uroczyste spotkanie to nie bardzo. Jest jeszcze druga rzecz do przemyślenia- to trzeba podawac gorące prosto z patelni wiec zastanów się czy chcesz stac podczas kolacji przy patelni. Może lepiej podać cos z piekarnika, co możesz przygotować wcześnie a potem tylko upiec? Zrób jak uważasz, to tylko moje sugestie. Życzę udanego przyjęcia 😅

      Usuń
  17. Bardzo smaczne te kieszonki :-) świetny ten Pani przepis i już wypróbowany.

    OdpowiedzUsuń
  18. u mnie co 2 dni się pytają kiedy zrobię znów kieszonki,tak im smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że smakuje. Mój mąż przez jakiś czas też chciał jeść tylko to.

      Usuń
  19. Są rewelacyjne,ja robię obtaczam w jajku bułce i do lodówki jak potrzebuję to dopiero obsmażam.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up