Ulubiony obiad mojego męża, kieszonki naleśnikowe nadziane farszem z kapusty kiszonej, pieczarek i boczku. Najlepiej smakują na ciepło z sosem czosnkowym.
Odkąd mam naleśnikarkę, która kiedyś wygrałam w konkursie to uwielbiam smażyć naleśniki. Nic się nie przykleja, naleśniki wychodzą równiutkie a nawet można je smażyć bez tłuszczu. To mój ulubiony sprzęt domowy i wszystkich zachęcam do kupna takiej.
Tutaj możecie zobaczyć jak wygląda takie urządzenie- klik
Składniki:
na ciasto:
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 150 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
na farsz:
- 300 g kapusty kiszonej
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 100 g boczku wędzonego
- 2 ząbki czosnku
- wegeta
- pieprz
- ostra papryka
na panierkę:
- mąka
- jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
Składniki na ciasto zmiksować i odstawić na kwadrans. Kapustę kiszoną zalać wrzątkiem i gotować przez 10 minut. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć a następnie wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć razem kilka minut. Dodać pokrojoną kapustę kiszoną i podsmażyć razem.
Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki. Na połowę każdego naleśnika nakładać łyżkę farszu, rozsmarować.
Składać naleśniki w trójkąty i panierować jak kotlety. Smażyć i podawać na ciepło.
Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki. Na połowę każdego naleśnika nakładać łyżkę farszu, rozsmarować.
Składać naleśniki w trójkąty i panierować jak kotlety. Smażyć i podawać na ciepło.
To musi byc pyszne,musze tak zrobic ,,,,pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Mój mąż jadłby je codziennie!
UsuńIle mniej więcej wyjdzie naleśników z tych składników? :)
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić boczek, wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńBez boczku tez jest smaczne.
UsuńIle wychodzi mniej więcej sztuk? Albo na ile osób jest z podanej ilości składników?
OdpowiedzUsuńZalezy na jak dużej patelni zrobisz. Wychodzi mi okolo 6 dużych sztuk.
OdpowiedzUsuńPrzecież to jest to samo co krokiety tylko inna nazwa, ale na pewno pyszne
OdpowiedzUsuńDo czego czosnek
OdpowiedzUsuńToż to krokiety tylko w innej formie :0 :) :)
OdpowiedzUsuńPycha.Dziś robiłam na obiad.
OdpowiedzUsuńA czy ma Pani dobry przepis na sos czosnkowy? Jeśli tak to bardzo proszę się z nami podzielić :)
OdpowiedzUsuńsos czosnkowy u mnie jest w lodówce prawie zawsze. Robię go na oko:) trochę majonezu, dwa razy tyle jogurtu albo śmietany gęstej, czosnek (daję dość dużo), dól morka, świeżo zmielony pieprz i drobno posiekany koperek. Wyjadam z samym chlebem, uwielbiam:)
Usuńdól morka = sól morska:) sorki, tak to jest jak się pisze po ciemku:)
UsuńProsze dodac rôwnież łyżeczkę ziół prowansalskich i odstawić do lodowki na 20min zeby sie przegryzlo. Jest wyśmienite.
UsuńDziękuję za przepis, wczoraj wypróbowany - rewelacja :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie kieszonki powstają w mojej kuchni. Będzie apetycznie!!!
OdpowiedzUsuńA jak złoże to w trójkąty to czy przy smarzeniu farsz nie wyleci?
OdpowiedzUsuńJeśli nie dasz za dużo farszu to nie wyleci. Przy panierowaniu naleśnik obklei sie jajkiem i to zamknie boki.
UsuńZ czym podawać? Ziemniaczki, kluski śląskie?
OdpowiedzUsuńnie no z niczym to przecież naleśniki. Ewentualnie z barszczykiem czystym lub sosem czosnkowym.
UsuńDziś robię :) zobaczymy co wyjdzie :D
Usuńsos czosnkowy:śmietana,majonez,bazylia i czosnek ;-) pychotka...
OdpowiedzUsuńCzy mogłabym to podać na kolacje urodzinowa ?
OdpowiedzUsuńJeśli jest to takie luźne spotkanie z przyjaciółmi to tak ale jesli to bardziej uroczyste spotkanie to nie bardzo. Jest jeszcze druga rzecz do przemyślenia- to trzeba podawac gorące prosto z patelni wiec zastanów się czy chcesz stac podczas kolacji przy patelni. Może lepiej podać cos z piekarnika, co możesz przygotować wcześnie a potem tylko upiec? Zrób jak uważasz, to tylko moje sugestie. Życzę udanego przyjęcia 😅
UsuńBardzo smaczne te kieszonki :-) świetny ten Pani przepis i już wypróbowany.
OdpowiedzUsuńu mnie co 2 dni się pytają kiedy zrobię znów kieszonki,tak im smakuje
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że smakuje. Mój mąż przez jakiś czas też chciał jeść tylko to.
UsuńSą rewelacyjne,ja robię obtaczam w jajku bułce i do lodówki jak potrzebuję to dopiero obsmażam.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń