Fajna przekąska podczas imprez i spotkań rodzinnych, szybka i prosta do zrobienia. Słonecznik nadaje jej chrupkości i oryginalnego smaku.
Składniki:
- 6 dużych plastrów szynki konserwowej
- 6 dużych plastrów żółtego sera (bez dziur)
- 100 g serka topionego gouda
- garść ziaren prażonego słonecznika
- kilka gałązek koperku
- kawałek czerwonej papryki
Na stole rozłożyć kawałek folii spożywczej. Na niej rozłożyć szynkę układając w prostokąt o dwóch plasterkach na wysokość i trzech na szerokość. Serek wymieszać z koperkiem i słonecznikiem. Rozsmarować na szynce. Przykryć plastrami sera. Wzdłuż jednego dłuższego boku ułożyć paski papryki. Pomagając sobie folią zwijać całość w roladę. Gotową przekąskę odstawić na godzinę do lodówki a następni kroić w plastry i nadziewać na wykałaczki.
a można przygotować sobie dzień wcześniej tą roladkę a następnego dnia tylko pokroić?
OdpowiedzUsuńmożna, nawet na drugi dzień będzie się lepiej kroić
Usuń