Wczoraj był Sylwester, nie mogło więc zabraknąć szampana. Był i u mnie, w formie mniej tradycyjnej i mniej znanej- pod postacią ciasta. A że klasyką jest szampan z dodatkiem truskawek, zrobiłam takie właśnie ciasto. Biszkopt, mus truskawkowy oraz delikatna pianka z bitej śmietany i budyniu ugotowanego na..... szampanie właśnie. Ciasto pyszne, ale zdecydowanie dla dorosłych. Idealne nie tylko na Sylwestra, ale na wszelakie imprezy. Doskonale sprawdzi się też latem, świetnie orzeźwia i na pewno będzie pyszne jeżeli użyje się świeżych truskawek.
Inspiracja- blog Aliny
*piekłam w formie 24*24 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na mus truskawkowy:
- 700 g truskawek (użyłam mrożonych)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka żelatyny
- 1 galaretka truskawkowa
na piankę szampańską:
- 300 ml szampana lub białego wina musującego półsłodkiego
- 2 żółtka
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 13 g żelatyny
- 50 g cukru
- 250 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
Białka ubić z cukrem na pianę , ubijając nadal wrzucać po żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą. Delikatnie wymieszać łyżką. Upiec w 170*C.
Truskawki umieścić w rondelku, zasypać cukrem i zagotować. Zmiksować na mus, do gorącego musu dodać żelatynę i sypką galaretkę, Dokładnie wymieszać i odstawić aż wystygnie i zacznie tężeć. Wylać na ciasto.
Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach wody. Żółtka wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Dodać szampana, dokładnie wymieszać i gotować aż powstania masa konsystencji budyniu. Zdjąć z ognia, wlać żelatynę, dokładnie wymieszać i wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z budyniem. Masę wyłożyć na mus truskawkowy i odstawić ciasto do stężenia.
Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach wody. Żółtka wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Dodać szampana, dokładnie wymieszać i gotować aż powstania masa konsystencji budyniu. Zdjąć z ognia, wlać żelatynę, dokładnie wymieszać i wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z budyniem. Masę wyłożyć na mus truskawkowy i odstawić ciasto do stężenia.
Ciekawy przepis:) Apetycznie ciasto wygląda.
OdpowiedzUsuńZaintrygowało mnie to ciasto... Na pewno upiekę dla rodziców, bo uwielbiają szampana! :)
OdpowiedzUsuńUpojne jest samo patrzenie - a przyjemność - sprawia degustacja
OdpowiedzUsuńZawirowało by w głowie -wyobrażając sobie bąbelki szampana-
To najsmaczniejszy szampan jakiego znam ze smaku-
Warto zapamiętać ten przepis - wiosną wypróbować
OdpowiedzUsuńMaliny dają mniej intensywny kolor jednej z warstw niż truskawki to zaleta- Tak mi się wydaje -
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tym szampanem :) Ciekawa jestem smaku takiej pianki :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! Świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie: jak tego szampana się tyle gotuje, to alkohol nie odparuje?
w sumie sie nie gotuje go długo, bo tego jest mało i jak dasz do większego garnka to szybko sie zagotuje. Pianka ma wyczuwalny winny smak, ale jak z procentami to nie wiem...:)
UsuńAby poznać efekt alkoholu trzeba zjeść ciastko -możliwie dużo - i zbadać poziom w wydychanym powietrzu -są takie urządzenia -można kupić -
Usuń