czwartek, 12 czerwca 2014

ciasto kawowe


Kawy nie pijam wcale, bo nie lubię. Nie znoszę także pomadek kawowych. Jedyna postać w jakiej zjem kawę to ciasto. To zrobiłam spontanicznie, bez przepisu i konkretnego pomysłu. Wilgotny biszkopt, mocno nasączony kawą z alkoholem i przełożony kremem kawowym. Do tego bita śmietana, czekolada i wiśnie z konfitury.  Dla kawoszy będzie to na pewno pyszny deser, ja po jednym kawałku mam kawy dość na dłuuuugo:)

*foremka 10*25
Składniki:
na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem:
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżeczki sypkiej kawy mielonej
do nasączenia
  • 3/4 szklanki zaparzonej kawy (może być rozpuszczalna)
  • 2 łyżki syropu waniliowego do kawy (lub dwie łyżeczki cukru)
  • 2 kieliszki spirytusu
na wierzch:
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 kostek czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • kilka łyżek wiśni z konfitury
Białka ubić z cukrem na pianę. Ubijając dodawać po żółtku. Mąkę, kakao i proszek przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki i piec około 35 minut w 180*C. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. 
Kawę wymieszać z syropem i spirytusem. 
Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć z budyniem i kawą. Blaty ciasta nasączyć kawą. Układać je w formie, w której piekł się biszkopt i przekładać masą. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Ciasto wyjąć z formy i ułożyć na paterze do góry dnem. Z wierzchu posmarować kremówką. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej i polać po bitej śmietanie. Udekorować wiśniami. Schłodzić.


7 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie, jestem uzależniona od smaku i zapachu dobrej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam dzisiaj i mam problem, rozwarstwiła mi się masa budyniowa (poraz pierwszy w życiu) i tak sobie myślę, może za ta kostka masła to troszkę za dużo? Biszkopt rewelacyjny, tylko ta masa...? A miałam taką ochotę na kawę w takim wykonaniu :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :( przykro mi:( ale takie rzeczy się zdarzają. By Pani wiedziała ile razy mi się tak stało.....ho ho.....

      Usuń
  4. No to mnie Pani pocieszyła ;-) dlugo myslałam, czym przełożyć biszkopcik i zrobiłam krem z kremówki z dodatkiem likieru kawowego, i też wyszło pysznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w prosty sposób można uratować rozwarstwioną masę wystarczy ją odrobinę podgrzać i miksować do połączenia się składników

      Usuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up