"lazania" z chleba tostowego


Taka zapiekanka to świetny pomysł na kolację lub szybki obiad. Warstwy chleba, szynki i sera zalane pysznym sosem i wykończone pysznymi dodatkami. Dla miłośników szybkich dań z piekarnika to na pewno gratka. 

Składniki:
  • 1 opakowanie chleba tostowego
  • 300 g szynki
  • 300 g żółtego sera (starego lub plastry)
  • 125 g mozarelli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • sól
  • bazylia 
  • oliwki czarne i zielone
  • pomidor
  • szczypiorek
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyża oleju
Piekarnik nagrzać do 250*C. Na oleju usmażyć posiekane cebulę i czosnek. Jajka wymieszać ze śmietaną i cebulką z czosnkiem. Doprawić solą i bazylią. Foremkę do pieczenia o wymiarach 23*28 cm wyłożyć papierem do pieczenia a następnie rozłożyć warstwę chleba. Zalać chleb 1/3 sosu śmietanowego. Rozłożyć szynkę i żółty ser. Przykryć kolejną warstwą chleba i wykładać wszystko aż powstaną 3 warstwy. Na wierzch ostatniej położyć oliwki, plasterki pomidora i plastry mozarelli. Posypać bazylią. Piec kilka minut, aż ser się zarumieni. Posypać szczypiorkiem. Podawać na ciepło np. z sałatką z pomidorów. 






2 komentarze:

  1. ojoj coś dla mnie,ale pysznie wygląda i na pewno tak smakuje w najbliższym czasie bedzie wypróbowana

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszne,dziś robiłam i polecam,piec najlepiej maks 30min w tem 180st,pozdrawiam serdecznie:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    OdpowiedzUsuń