sobota, 13 grudnia 2014

oczy św. Łucji- Lussekatter


Lussekatter to drożdżowe bułeczki pieczone w Szwecji, gdzie obchodzi się święto Świętej Łucji. Dlaczego akurat oczy? Dlatego, że Święta Łucja męczennica wydłubała je sobie a w chwili męczeńskiej śmierci zostały jej one cudownie przywrócone. Ta historia jest bardzo ciekawa, możecie przeczytać ją na blogu Śnieżki- zachęcam. A bułeczki są bardzo puszyste i dzięki dodatkowi szafranu żółciutkie. Za zaproszenie do akcji pieczenia Lussekatter dziękuję Małgosi. 

Składniki na około 26 sztuk:
  • 750 g mąki
  • 300 g mleka
  • 200 g masła
  • 50 g drożdży
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 2 g szafranu
  • rodzynki
  • szczypta soli
Mąkę przesiać. Mleko podgrzać, o odrobinie rozpuścić drożdże a w reszcie masło. Jajka roztrzepać. Wszystkie składniki oprócz rodzynek połączyć i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować wałeczki i zwijać je w kształt zamkniętej litery S. W dziurkach po obu stronach umieścić po dużym rodzynku. Odstawić na kwadrans aby jeszcze wyrosły i piec w 200*C około 15 minut.


 




4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis.Pewnie wykorzystam.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za wspólne pieczenie:)ślicznie Ci się udały:)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up