chlebek owsiany z czarnuszką


Kocham piec chleb, bułeczki i wszystko co drożdżowe. To przez ten zapach piekącego się pieczywa, od którego powoli się uzależniam. Ten chleb pachniał podwójnie, bo dodałam do niego sporo czarnuszki, która nie tylko świetnie pachnie i oryginalnie smakuje ale też jest bardzo zdrowa. Chyba nie muszę mówić, jaki był pyszny. Do zdjęcia kroiłam jeszcze ciepły, dlatego jest taki poszarpany, ale rodzinka tak lubi domowe pieczywo, że nigdy nie da mu wystygnąć. 

Składniki:
  • 500 g mąki
  • 10 łyżek płatków owsianych (mogą być błyskawiczne) + trochę do posypania
  • 450 ml mleka
  • 2 małe łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki czarnuszki + trochę do posypania
  • łyżka oleju
Mleko podgrzać, żeby było dość ciepłe, dodać cukier i płatki owsiane, odstawić na chwilę, żeby mleko trochę przestygło. Mąkę przesiać, dodać sól i czarnuszkę. Do letniego mleka z płatkami dodać drożdże i wymieszać. Wlać do mąki, wymieszać i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić. Odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki lub zrobić  tak jak ja: zmoczonymi zimną wodą rękami uformować kulę i położyć ją na posmarowanej olejem blaszce do pieczenia. Posypać płatkami i czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze około 45-50 minut. Wystudzić na kratce. 

inspiracja

7 komentarzy:

  1. Czarnuszka to doskonały dodatek do pieczywa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. mam pytanie - jaką mąkę używamy do pieczenia tego chleba?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy trzeba ciasto odpowietrzac po pierwszym wyrosnieciu?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja nie stosuje tej metody ale pewnie nie zaszkodzi

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja czarnuszkę dodaję również do sałatek – dodaje pikanterii (trochę jak pieprz), przy okazji będąc bardzo wartościowym składnikiem pokarmowym.
    http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/szpinak-czarnuszka-w-salatce/

    OdpowiedzUsuń
  6. Chlebek zrobiłam wczoraj tyle tylko że zamiast mąki pszennej dodałam mąkę żytnią razową i trochę wody i wyszło przepysznie, gorąco polecam :)

    OdpowiedzUsuń