kostka tropikalna (bez pieczenia)


Często zdarza się tak, że nie mamy czasu na skomplikowane wypieki a spodziewamy się gości. W takiej sytuacji polecam skorzystać z tego przepisu bo przygotowanie tego ciasta zajmie tylko kwadrans. Łączą się w nim smaki słony i słodki a kwaśność owoców sprawia że ciasto jest lekkie i orzeźwiające. 

*blaszka 23*28 cm (16 porcji)
Składniki:
  • duża paczka krakersów solonych (32 sztuki)
  • 3/4 litra mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej szybko tężejącej
  • puszka ananasa
  • 3 kiwi
  • 3 mandarynki
  • wiśnie kandyzowane
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć połowę krakersów. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze cząstki. Kiwi obrać i pokroić na plasterki, tak samo mandarynki. W szklance mleka rozpuścić budynie i cukier, resztę mleka zagotować. Wlać mleko z budyniem i gotować mieszając aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wsypać dwie galaretki pomarańczowe, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do wystudzenia. Kilka kawałków ananasa odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z masą budyniową. Masę przełożyć do blaszki, rozsmarować i przykryć resztą krakersów. Odstawić ciasto na jakiś czas aby stężało i wystygło.  Na wierzchu ułożyć owoce. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 3/4 szklanki wody i kiedy zrobi się gęsta smarować nią ciasto i owoce za pomocą pędzelka. Odstawić w chłodne miejsce. 


5 komentarzy:

  1. Kurcze, świetne! Będę musiała wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za każdym razem kiedy wrzucasz jakiś nowy pomysł na bloga moja lista przepisów do wypróbowania się wydłuża... :) Kostkę tropikalna na pewno też wypróbuję, bo uwielbiam ciasta bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jem oczami. Piękne, cudowne....i moje smaki. Dzięki bardzo !!!

    OdpowiedzUsuń