Często zdarza się tak, że nie mamy czasu na skomplikowane wypieki a spodziewamy się gości. W takiej sytuacji polecam skorzystać z tego przepisu bo przygotowanie tego ciasta zajmie tylko kwadrans. Łączą się w nim smaki słony i słodki a kwaśność owoców sprawia że ciasto jest lekkie i orzeźwiające.
*blaszka 23*28 cm (16 porcji)
Składniki:
- duża paczka krakersów solonych (32 sztuki)
- 3/4 litra mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 2 opakowania galaretki pomarańczowej
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej szybko tężejącej
- puszka ananasa
- 3 kiwi
- 3 mandarynki
- wiśnie kandyzowane
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć połowę krakersów. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze cząstki. Kiwi obrać i pokroić na plasterki, tak samo mandarynki. W szklance mleka rozpuścić budynie i cukier, resztę mleka zagotować. Wlać mleko z budyniem i gotować mieszając aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wsypać dwie galaretki pomarańczowe, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do wystudzenia. Kilka kawałków ananasa odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z masą budyniową. Masę przełożyć do blaszki, rozsmarować i przykryć resztą krakersów. Odstawić ciasto na jakiś czas aby stężało i wystygło. Na wierzchu ułożyć owoce. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 3/4 szklanki wody i kiedy zrobi się gęsta smarować nią ciasto i owoce za pomocą pędzelka. Odstawić w chłodne miejsce.
Kurcze, świetne! Będę musiała wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńZa każdym razem kiedy wrzucasz jakiś nowy pomysł na bloga moja lista przepisów do wypróbowania się wydłuża... :) Kostkę tropikalna na pewno też wypróbuję, bo uwielbiam ciasta bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuń:*
OdpowiedzUsuńJem oczami. Piękne, cudowne....i moje smaki. Dzięki bardzo !!!
OdpowiedzUsuń