To danie idealne dla początkujących w kuchni lub zapracowanych. Robi się je w 20 minut- wystarczy kilka zwyczajnych składników i mamy pyszny obiad lub kolację.
*dla dwóch osób
Składniki:
- 2 szklanki makaronu muszelki (użyłam kolorowych)
- 200 g pieczarek
- 1 por (biała część)
- 2-3 łyżki serka topionego
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Pieczarki i pora pokroić w plasterki. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić warzywa, delikatnie posolić (nie za dużo bo serek jest słony) i dusić mieszając. W tym czasie w osobnym garnku zagotować osoloną wodę i ugotować makaron. Kiedy pieczarki i por będą uduszone dodać do nich serek topiony, przyprawić pieprzem i wymieszać. Ugotowany makaron odcedzić i dodać do rondla, połączyć z sosem.
Jak z daleka spojrzałem na to zdjęcie, to pomyślałem, że to jakieś ślimaki leżą, a to tylko makaron :P
OdpowiedzUsuńniestety, ślimaków nie jadam, to tylko makaron...
UsuńFaktycznie, proste danie i nadaje się na dni, kiedy mamy mało czasu ;)
OdpowiedzUsuńhttp://bsylwia.blogspot.com/
http://www.kawalek-nieba.pl/html/kacperek_s_.html
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste obiady w tygodniu, gdy nie mam czasu nic ugotować.
OdpowiedzUsuń