Dziś mam dla Was babkę inspirowaną rozpuszczalnym kakao dla dzieci. Wykorzystałam nasz stary rodzinny przepis na zebrę ale go zmodyfikowałam tak, że wyszło zupełnie nowe ciasto. Bardzo lubię tego typu ciasta, bo są puszyste, wilgotne i długo świeże. Babkę polałam polewą z mleka w proszku, która idealnie pasowała do kakaowego smaku. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na świąteczną babkę to zachęcam do skorzystania z tego, możecie upiec ją już dziś i przechowywać owiniętą w folię.
Składniki na dużą babkę:
- 5 jajek
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki rozpuszczalnego kakao
- 1/2 szklanki oleju
- szklanka wody gazowanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
na polewę:
- 75 g masła
- 50 g mleka w proszku
- 50 g cukru pudru
- 25 g wrzątku
- posypka czekoladowa
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania zacząć wsypywać cukier. Następnie dodać żółtka i ubić na białą gęstą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem i wsypać do masy jajecznej. Wlać olej, wodę gazowaną i wszystko razem zmiksować krótko na najniższych obrotach do połączenia składników. Foremkę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Wystudzić.
źródło zdjęcia- StrefaUlubiona.pl |
Babkę upiekłam w foremce Nordic Ware, którą kupić możecie w sklepie Strefa Ulubiona pod tym linkiem: klik
Świetnie się sprawdziła do takiej dużej porcji ciasta, bo zawsze musiałam piec w dwóch mniejszych foremkach. Blaszka jest wykonana z aluminium, przez co jest lekka. Pokryto ją nie przywieralną powłoką, dzięki czemu ciasto łatwo z niej wychodzi.
A ile tego ciasta wychodzi? Na jaką formę jest przepis? Super przepis ja z pewnością spróbuję.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. :-) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńW przepisie tego nie ma ale rozumiem że kakao rozpuszczalne trzeba wymieszać z mąką?
OdpowiedzUsuńNie. Kakao wsypuje się suche.
Usuń