To tortowe ciasto często gości na imprezach u mojej cioci, od której dostałam przepis. dodałam do niego spodni biszkopt i dżem, dzięki temu ciasto jest wyższe i bardziej eleganckie. Było tak dobre, że zostało zjedzone od razu. Nawet tata, który nigdy nie chwali jedzenia, powiedział, że było pyszne.
*foremka 24*24 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklani cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na ciasto makowe:
- 4 białka
- 10 dag cukru
- 10 dag kokosu
- 10 dag maku
ma krem:
- 4 żółtka pozostałe z ciasta makowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 500 ml mleka
- 1 kopiata łyżka maki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki rumu
- 200 g masła
dodatkowo:
- kieliszek rumu
- 3/4 szklanki posłodzonej herbaty
- herbatniki
- słoiczek dżemu najlepiej kwaskowatego (użyłam z papai i marakui)
- polewa czekoladowa
Z podanych składników upiec cienki biszkopt i wystudzić. Przygotować ciasto makowe: Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać kokos i mak, wymieszać. Przelać do foremki wyłożonej papierem i piec około 30 minut w 170*C, wystudzić. Żółtka wymieszać z cukrem pudrem,mąką, skrobią i połową mleka. Resztę mleka zagotować i wlać żółtka z mlekiem. Ugotować budyń i wystudzić. Orzechy zalać dwiema łyżkami rumu, wymieszać i zostawić. Miękkie masło utrzeć z budyniem i orzechami. Biszkopt ułożyć w formie, nasączyć częścią herbaty. Posmarować dżemem, przykryć ciastem makowym. Rozsmarować krem. Kieliszek rumu wymieszać z odrobiną herbaty i nasączać nim herbatniki a następnie układać na cieście. Zalać polewą czekoladową i schłodzić.
Ciekawa nazwa.. Nie znam tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńmam przepis na bardzo podobne ciasto, z dżemem morelowym i biszkoptami na wierzchu - nazywa się pijak:D Kiedyś było pieczone na każdą niemal imprezę, teraz nieco zapomniane, muszę znów doń wrócić:)
OdpowiedzUsuńCo za nazwa;-) Ciasto wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie się prezentuje-lubię takie warstwowce-piec i jeść więc na ten też się skuszę:)
OdpowiedzUsuńa ile mleka? bo nie ma w przepisie :)
OdpowiedzUsuńA jak robisz polewę czekoladową? Roztapiasz czekoladę, bo Twoja to tak mi na oko wygląda, że sama robisz :D :)?
OdpowiedzUsuńTak roztapiam tabliczkę czekolady z 2 lyzkami mleka
Usuńa jaka firma użytego dżemu? jaką pojemność miał słoiczek?
Usuńto był dzem z Biedronki, pojemność chyba 330 ml
UsuńJa znam to ciasto pod nazwą "pijany Izydor".
OdpowiedzUsuńwłasnie piekę ;-) narazie tylko ciasta, kremy nałoże jutro , w sam raz na imprezę urodzinową w sobotę ;-) dziekuję za przepis ;-) to juz 4 z Pani strony, który wykorzystuję własnie na sobotę ;-)
OdpowiedzUsuńwow, nadal jestem pod wrażeniem i mam cichą nadzieję, że moje ciacho też będzie sie tak ładnie prezentowało ;-)
pozdrawiam anka
Mak sparzony i zmielony czy taki sypki dajesz?
OdpowiedzUsuńsypki:)
Usuń