Jeden z moich ulubionych serników a zarazem najprostszy, można by powiedzieć, że klasyczny.To taki przepis doskonały na każdą okazję. Dodaję do niego skórkę z pomarańczy, która zupełnie odmienia smak zwykłego sernika.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g masła
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę serową:
- 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka)
- 2 łyżki mąki ziemniaicizanej
- 5 jajek
- 120 ml oleju
- 1 szklanka cukru pudru
- skórka otarta z pomarańczy
Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, każdą zawinąć w folię i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Następnie dodać ser, mąkę ziemniaczaną, olej i skórkę z pomarańczy. Krótko ale dokładnie zmiksować (długie ubijanie spowoduje, że sernik opadnie). Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Większą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno foremki wyścielonej wysoko papierem do pieczenia. Na ciasto wylać masę serową a na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50 minut. Sernik można wyjąć z pieca od razu po upieczeniu. Nie wymaga on studzenia przy uchylonych drzwiczkach.
Dziękuję! jaki to ma być olej?olej słonecznikowy?
OdpowiedzUsuńużywam rzepakowego i taki radze użyć
Usuńużywam rzepakowego i taki radze użyć
Usuń