Jak przygotować chleb w domowych warunkach?



Chleb pieczony w domu to nie tylko cudowny zapach, który na długo będzie roznosił się po całym mieszkaniu, ale także wyjątkowy smak, którego na próżno szukać w wypiekach, dostępnych w supermarketach. W dzisiejszym wpisie sprawdzamy i podpowiadamy jak zrobić chleb w domowych warunkach.

Chleb to symbol polskości. Niektórzy twierdzą, że w żadnym innym kraju na świecie nie ma tak dobrego chleba, jak w Polsce. Jest symbolem pomyślności, dostatku i pożywienia. W czasie świąt Bożego Narodzenia, w wielu domach wciąż zajmuje najważniejsze miejsce. Ma swoją tradycję. Prawdopodobnie, współczesne dzielenie się opłatkiem w Wigilię jest zmodyfikowane, bowiem niegdyś dzielono się pieczywem obrzędowym. Wigilijne dzielenie się chlebem z rodziną, sąsiadami i ze zwierzętami podkreślało jedność świata.

Domowe pieczenie chleba - dlaczego warto?

Domowy wyrób chleba jest przede wszystkim zdrowszy niż zakup gotowego bochenka w piekarni czy w sklepie. Mimo że wybór gotowych produktów jest ogromny to często, kiedy nie jest to chleb pakowany, nie mamy wiedzy i możliwości sprawdzenia, co znajduje się w jego składzie. Nietrudno także zauważyć, że koszt pieczonego chleba w domu jest kilkakrotnie niższy niż zakup gotowego produktu. Jednak cena świadomości, jaką mamy wiedząc co jemy, jest znacznie wyższa niż tych kilka zaoszczędzonych złotych. Dotyczy to każdego domowego wyrobu – nie tylko pieczywa. Sami decydujemy o tym, jakich składników i przypraw użyjemy, aby nasz chleb był smaczny, zdrowy i pozbawiony sztucznych konserwantów czy polepszaczy.
Chleb przygotowany samodzielnie w domu zachowuje świeżość znacznie dłużej niż gotowy produkt z piekarni. Jeśli zainwestujemy w dużą blaszkę i upieczemy większy bochenek to wystarczy na dłużej niż jeden czy dwa dni. Do tego nie warto zapominać o smaku i zapachu, który przez długi czas będzie unosił się w mieszkaniu, tworząc wyjątkową atmosferę.

Chleb żytni – jak go zrobić krok po kroku

Domowy chleb żytni zapewni nie tylko niesamowity zapach, ale także niepowtarzalny smak. Można go upiec z dodatkiem ziaren zbóż, uprażonych nasion słonecznika, czarnuszki, kminku czy siemienia lnianego.
Składniki:
90 dag mąki pszennej
30 dag mąki żytniej
16 łyżek mąki pszennej razowej
2 łyżki otrąb pszennych
ćwierć łyżeczki soli
łyżka oleju
woda

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od zaczynu. Do przygotowania zaczynu potrzebujemy 8 łyżek pszennej mąki razowej oraz 6 łyżek wody. Oba składniki mieszamy, przykrywamy podziurkowanym papierem i odstawiamy na 4-5 dni w ciepłej miejsce. Dwa razy w ciągu doby należy wymieszać zaczyn. Gdy zrobi się lekko kwaśny i zaczną się w nim pojawiać pęcherzyki powietrza, dodaj kolejnych 8 łyżek mąki pszennej razowej i 5 łyżek wody, wymieszaj, przykryj papierem i trzymaj przez noc w cieple.
Gdy już zaczyn będzie gotowy, wymieszaj mąkę pszenną, żytnią i sól oraz wsyp wszystko do zaczynu. Wymieszaj i wyrabiaj, dodają po trochu 2 szklanki letniej wody. Gdy ciasto będzie gotowe, zawiń je w wilgotną ścierkę i trzymaj w cieple przez 2 godziny. Po upływie tego czasu ponownie wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do wysmarowanej olejem i oprószonej otrębami foremki. Chleb można posypać otrębami i należy odstawić go na kolejne 4 godziny w ciepłe miejsce. Gdy ciasto urośnie, wstawiamy je do rozgrzanego do temperatury 220 stopni piekarnika. Po kwadransie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz przez godzinę.


Komentarze