beza z kremem cytrynowym


Beza- absolutna królowa wypieków i zmora większości gospodyń domowych. Bo jak na królową przystało jest bardzo kapryśna i nie jest łatwo zrobić tak, żeby wyszła idealnie. A idealna beza jest z wierzchu chrupiąca a w środku mięciutka jak pianka. I ilu cukierników i ile piekarników tyle różnych sposobów i czasów pieczenia, bo bezę po prostu trzeba wyczuć. A jak już Wam się to uda, nie poprzestańcie na zwykłej bitej śmietanie ale zróbcie krem cytrynowy. Gra on z bezą tak doskonale, że lepiej się nie da. Genialne połączenie słodkiego z kwaśnym. Obłęd!

Składniki:
na bezę:

  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu lub soku z cytyryny
na krem:

  • 300 ml śmietanki kremówki
  • cytryna
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 40 g masła
  • 80 g cukru
  • łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
  • świeże owoce
  • 3 łyżki sosu owocowego (jak do lodów)
Białka ubić na pianę. Kiedy będzie sztywna zacząć dosypywać cukier a na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Masa musi być sztywna i się nie rozpływać. Podzielić na dwie części. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy około 23 cm. Wyłożyć na nie pianę i rozsmarować.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130*C i suszyć około 1,5 godziny. Jeśli beza będzie się rumienić to należy zmniejszyć temperaturę o 20*C. Po upieczeniu wystudzić i jeden krążek delikatnie przełożyć na paterę.


Cytrynę sparzyć i wyszorować. Skórkę zetrzeć, sok wycisnąć. Jajko i żółtko rozmieszać. Wlać do rondelka, wsypać cukier i rozmieszać na małym ogniu. Dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszać cały czas aby nie powstały grudki aż masa się zetnie i będzie gładka jak budyń. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozmieszać w kilku łyżkach wrzątku. Do ubitej śmietany dodać krem cytrynowy i żelatynę. zmiksować. Podzielić na 2 części.

Blaty bezowe przełożyć kremem. Na wierzchu ułożyć owoce i polać sosem. 

1 komentarz:

  1. Kto z tego blogu jadł tą beze z kremem cytrynowym. Czekam na wasze opinie.

    OdpowiedzUsuń