Znajomość elementarnych zasad savoir-vivru może uchronić przed towarzyską wpadką, pomoże także czuć się swobodniej w towarzystwie, zwłaszcza podczas oficjalnych spotkań. Każde z nich rozpoczyna się aperitifem.
Co to jest aperitif?
Samo słowo pochodzi z języka łacińskiego i oznacza otwieranie. Francuzi zaczęli go używać dla określenia krótkiego czasu przed posiłkiem głównym, a właściwie jako określenia napojów podawanych dla zaostrzenia apetytu. Przy aperitifie przyjemniej i szybciej płynie czas oczekiwania na zamówione dania. Aperitif może odbywać się na stojąco lub siedząco. Jeżeli spotkanie odbywa się w większym gronie to najczęściej jest na stojąco. 15-20 minut aperitifu pozwala na zebranie się wszystkich zaproszonych gości oraz przywitanie się i przedstawienie nowych osób.
Przygotowane wcześniej trunki ustawione są na tacy, z której goście biorą kieliszki. Oczywiście w tym czasie można swobodnie krążyć po Sali i delektować się trunkiem. W przypadku spotkania w restauracji w małym gronie, aperitif odbywa się na siedząco, bardzo często to kelner lub sommelier proponują aperitif. Jest wygodne rozwiązanie, ponieważ mamy pewność, że dobrze dobiorą rodzaj wina lub szampana do zamówionego dania głównego. Jeżeli nie można liczyć na profesjonalną pomoc, wyboru alkoholu należy dokonać samodzielnie.
Jaki alkohol wybrać na aperitif?
Właściwie nie ma ściśle określonych zasad, duży wpływ na wybór mają tradycje regionalne. We Włoszech najczęściej jest to wermut, we Francji wino, w krajach północnych czysta wódka. Trzeba jednak stosować się do jednej zasady – alkohol przed głównym posiłkiem nie może być słodki i ciężki.
Najlepsze są trunki wytrawne i półwytrawne, które pobudzają trawienie i wzmagają apetyt. Z powodzeniem można serwować wermut, wino musujące, sherry, campari, gin z tonikiem. Aperitif nie musi opierać się na czystych alkoholach, bardzo dobrze sprawdzają się też koktajle przygotowywane na bazie wermutów, campari lub innych alkoholi. Na aperitif nie powinno się podawać tych samych napojów alkoholowych, które będą serwowane podczas głównego posiłku. Przygotowując aperitif w domu trzeba pamiętać o podaniu go w odpowiednich kieliszkach i o odpowiedniej temperaturze. Do aperitifu można podać także małe przekąski w postaci orzeszków, krakersów, oliwek lub serów.
Ciekawe przepisy i inspiracje na orzeźwiający aperitif, znajdziecie online tutaj: https://alkohol-online.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz