Lekkie i orzeźwiające ciacho, wprost idealne na upały. Gruba warstwa zimnej galaretki jest nawet lepsza niż lody. A tu dodatkowo mamy jeszcze tropikalne smaki- mus z marakui, ananasy, banany, brzoskwinie...ach czego chcieć więcej... no, może jeszcze kubka kawy do tego;)
*foremka 25*34 cm
Składniki:
- 1,5 dużej paczki herbatników
- 700 ml mleka
- 2 opakowania budyniu z wanilią
- 3 łyżki cukru
- 150 g masła
- 2 opakowania galaretki bananowej
- 2 opakowania galaretki pomarańczowej
- paczka małych biszkoptów
- puszka pulpy z marakui
- 1/2 puszki ananasa
- banan
- kilka połówek brzoskwiń
Budyń i cukier rozrobić w połowie mleka, resztę zagotować. Na gotujące się mlek wlać rozrobiony budyń i gotować mieszając aż zgęstnieje. Wystudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem.
Galaretki bananowe rozpuścić razem w 150 ml wrzątku. Odstawić.
Blaszkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć herbatniki. Posmarować je kremem budyniowym i przykryć drugą warstwą herbatników. Owoce pokroić i ułożyć na ciastkach. Zalać tężejącą galaretką bananową, wstawić do lodówki.
Pulpę z marakui przelać na sito i przetrzeć, żeby pozbyć się pestek. Przelać do garnka, uzupełnić wodą do 750 ml i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki pomarańczowe i rozmieszać. Odstawić.
Na stężałe ciasto wyłożyć biszkopty i zalać gęstniejącym musem z marakui. Schłodzić i przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz