ciasto "majorka" bez pieczenia



Lekkie i orzeźwiające ciacho, wprost idealne na upały. Gruba warstwa zimnej galaretki jest nawet lepsza niż lody. A tu dodatkowo mamy jeszcze tropikalne smaki- mus z marakui, ananasy, banany, brzoskwinie...ach czego chcieć więcej... no, może jeszcze kubka kawy do tego;)

*foremka 25*34 cm
Składniki:

  • 1,5 dużej paczki herbatników
  • 700 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu z wanilią
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g masła
  • 2 opakowania galaretki bananowej
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej
  • paczka małych biszkoptów
  • puszka pulpy z marakui
  • 1/2 puszki ananasa
  • banan
  • kilka połówek brzoskwiń
Budyń i cukier rozrobić w połowie mleka, resztę zagotować. Na gotujące się mlek wlać rozrobiony budyń i gotować mieszając aż zgęstnieje. Wystudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem. 

Galaretki bananowe rozpuścić razem w 150 ml wrzątku. Odstawić.

Blaszkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć herbatniki. Posmarować je kremem budyniowym i przykryć drugą warstwą herbatników. Owoce pokroić i ułożyć na ciastkach. Zalać tężejącą galaretką bananową, wstawić do lodówki. 

Pulpę z marakui przelać na sito i przetrzeć, żeby pozbyć się pestek. Przelać do garnka, uzupełnić wodą do 750 ml i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki pomarańczowe i rozmieszać. Odstawić. 

Na stężałe ciasto wyłożyć biszkopty i zalać gęstniejącym musem z marakui. Schłodzić i przechowywać w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz