niedziela, 28 kwietnia 2013

ciasto "Hiszpan"



Postanowiłam reaktywować przepisy ze starego zeszytu, więc w najbliższym czasie pojawiać się będą stare klasyczne wypieki. Zaczynam więc dziś Hiszpanem, ciastem kakaowym, z jeżynowym dżemem i  rodzynkami moczonymi w rumie.

Składniki:
na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki maki krupczatki
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników upiec biszkopt, przestudzić, podzielić na dwie części. 

na krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka kakao
  • 250 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • 1/2 słoiczka dżemu jeżynowego (lub innego kwaśnego)
 Żółtka, mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i kakao rozrobić w szklance mleka. resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać przygotowany roztwór i ugotować budyń, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i zostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Jeden blat biszkopta posmarować dżemem, następnie delikatnie wyłożyć krem budyniowy. Przykryć drugim biszkoptem. 

na wierzch:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 1 opakowanie Śnieżki
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g rodzynek namoczonych wcześniej w rumie
  • kilka kostek czekolady (użyłam z nadzieniem truflowym)
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, kakao i śnieżką. Wyłożyć na ciasto. Rozłożyć rodzynki i posypać startą czekoladą. 

5 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wygląda ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Stare, sprawdzone przepisy są najlepsze :}

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne ciasto, przepadam za takimi przekładańcami :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio bardzo lubię rodzynki w rumie :) Wspaniale się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up