Postanowiłam reaktywować przepisy ze starego zeszytu, więc w najbliższym czasie pojawiać się będą stare klasyczne wypieki. Zaczynam więc dziś Hiszpanem, ciastem kakaowym, z jeżynowym dżemem i rodzynkami moczonymi w rumie.
Składniki:
na biszkopt:
- 6 jajek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki maki krupczatki
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników upiec biszkopt, przestudzić, podzielić na dwie części.
na krem:
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 1 łyżka kakao
- 250 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
- 1/2 słoiczka dżemu jeżynowego (lub innego kwaśnego)
Żółtka, mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i kakao rozrobić w szklance mleka. resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać przygotowany roztwór i ugotować budyń, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i zostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Jeden blat biszkopta posmarować dżemem, następnie delikatnie wyłożyć krem budyniowy. Przykryć drugim biszkoptem.
na wierzch:
- 330 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie Śnieżki
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g rodzynek namoczonych wcześniej w rumie
- kilka kostek czekolady (użyłam z nadzieniem truflowym)
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, kakao i śnieżką. Wyłożyć na ciasto. Rozłożyć rodzynki i posypać startą czekoladą.
Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńStare, sprawdzone przepisy są najlepsze :}
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto, przepadam za takimi przekładańcami :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńOstatnio bardzo lubię rodzynki w rumie :) Wspaniale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń